Gent fent Poble abandona el ple de Sant Fruitós després d'una sessió molt tensa

Joan Carles Batanés titlla d'"intolerable" que l'alcaldessa, amb el suport del secretari, vulgui votar un "donar compte" i li negui un segon torn de paraula

Moment en què Joan Carles Batanés s'aixeca de la taula
Moment en què Joan Carles Batanés s'aixeca de la taula | AjSFB
14 d'abril del 2022
Actualitzat a les 16:23h
La tensió entre Gent fent Poble, el grup de l'oposició a l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, i els tres partits del govern municipal, ERC, Junts i PSC, es manté ben activa des de la moció de censura que aquestes formacions van impulsar contra Joan Carles Batanés.

Tot i que feia temps que aquesta mala relació no superava uns llindars suportables, aquest dimecres, de nou i com ja s'havia viscut en alguna altra sessió plenària, l'exalcalde Joan Carles Batanés i la resta de regidors del grup s'han aixecat de la taula quan el ple encarava la seva recta final i han deixat els regidors de govern sols per acabar la sessió. Abans que això passés, les enganxades dialèctiques entre uns i altres han provocat que la sessió arribés a aquest punt molt escalfada. En aquest enllaç es pot reproduir el vídeo del ple de Sant Fruitós d'abril.

La fugida s'ha produït al final d'un "donar compte" del govern municipal sobre una sentència que donava la raó a mitges a l'Ajuntament de Sant Fruitós en un contenciós contra la Generalitat per un deute per les places de la llar d'infants municipal. L'Ajuntament havia reclamat 1.300 euros per plaça i curs, però la sentència només els n'adjudicava 425. El "donar compte" només havia d'informar que el consistori, després de consultar-ho amb els serveis jurídics havia decidit acatar aquesta sentència.

En la seva intervenció, Joan Carles Batanés ha recordat que entre els tres partits que formen el govern municipal "tenen el 75% dels diputats al Parlament". Quan l'alcaldessa, Àdria Mazcuñán, li ha respost que li sabia "greu el contingut de la seva intervenció", l'exalcalde, sense micròfon però amb la veu alta, ha respost que en el seu torn deia "el que em dona la gana". Veient que no deixava de parlar i que repetidament havia d'avisar-lo que "no està en ús de la paraula", Mazcuñán ha avisat Batanés que "si m'interromp una vegada més li hauré de demanar que abandoni la sala".

Després d'assenyalar la independència, malgrat els partits, que ha de regir la relació entre l'Ajuntament i la Generalitat, Adrià Mazcuñán s'ha disposat a votar el punt i Batanés ha tornat a saltar dient que un "donar compte" "no es pot votar". En aquell moment ha intervingut el secretari municipal per aclarir que si en un "donar compte" s'entra en debat i les posicions estan enfrontades "s'entén tàcitament que cal votar-lo".

Tot i mostrar-hi el seu desacord, Batanés ha reclamat, llavors, tenir un "segon torn de paraula", i l'alcaldessa li ha respost que ja li havia donat i que havia respost que "no calia". Davant d'aquesta negativa, el cap de Gent fent Poble ha tancat el seu ordinador d'un cop de mà i ha instat els seus regidors a marxar del ple, cosa que han fet entre retrets a l'equip de govern.

Abans d'arribar a aquest punt, que s'ha produït quan el ple portava dues hores i mitja, ja hi ha hagut una enganxada entre el regidor de Gent fent Poble Xavier Racero i la regidora de govern socialista Cristina Murcia quan li ha demanat si podia repetir una part de la seva intervenció perquè no l'havia pogut escoltar. També en un altre moment, quan Batanés ha tirat en cara a l'alcaldessa que "porten una vintena d'avisos per falta de transparència".

Gent fent Poble demana "una disculpa" a l'alcaldessa
Aquest dijous, el grup municipal de Gent fent Poble ha emès un comunicat on titlla de "situació insostenible" que l'alcaldessa negui un segon torn de paraula al seu portaveu i que el "menystingui greument" quan l'avisava que un "donar compte" no es pot votar.

Per això, li demanen a l'alcaldessa, Àdria Mazcuñán, "una rectificació i una disculpa" als regidors del grup Gent fent Poble.