Súria recorda la memòria d'Antoni Benaiges amb una exposició a Cal Balaguer del Porxo

El mestre va ser detingut, torturat i afusellat en els primers dies de la guerra civil

Imatge de la visita guiada a l'exposició sobre Antoni Benaiges
Imatge de la visita guiada a l'exposició sobre Antoni Benaiges | AjSú
Redacció
12 d'abril del 2022
Actualitzat a les 17:44h
El record del mestre Antoni Benaiges i Nogués, amb lligams familiars a Súria, i de totes les persones que van protagonitzar la renovació pedagògica dels anys de la República i van patir la repressió posterior del franquisme, va presidir dissabte 9 d'abril l'acte inaugural de l'exposició Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar. La mostra es pot visitar a Cal Balaguer del Porxo fins al proper 26 de juny.

El títol de l'exposició fa referència a una de les activitats formatives que Antoni Benaiges (1903-1936) va impulsar a l'escola del petit poble de Bañuelos de Bureba (Burgos), on va exercir en els darrers anys de la seva vida, i que no va poder culminar en ser detingut, torturat i afusellat en els primers dies de la guerra civil. Benaiges havia promès als seus alumnes que els portaria a veure el mar, que no havien vist mai, i a visitar la seva vila nadiua de Mont-roig del Camp (Baix Camp).

El surienc Jaume Roigé i Benaiges, nebot del mestre assassinat, va parlar durant l'acte inaugural sobre la vida i l'activitat docent d'Antoni Benaiges, que donava molt protagonisme als infants, seguint les idees del pedagog francès Célestin Freinet. Per tal d'estimular la seva imaginació, l'interès per l'entorn i la capacitat de raonament, Benaiges va utilitzar eines educatives molt innovadores, com una petita impremta que servia per difondre els escrits dels alumnes.

Segons Jaume Roigé, aquestes activitats educatives van provocar el rebuig dels poders locals i van donar lloc a l'assassinat del mestre, que va ser enterrat amb altres persones en una fossa comuna. Malgrat això, la seva tasca pedagògica "ha estat reconeguda per moltes persones i entitats". La vida d'Antoni Benaiges ha estat recordada en llibres, un documental, cançons, una obra de teatre i actualment també s'hi està preparant un llargmetratge.

L'exposició inaugurada a Súria és una mostra itinerant, comissariada per l'artista visual Sergi Bernal. Durant l'acte inaugural, el comissari de l'exposició va explicar que amb aquesta iniciativa de recuperació de la memòria històrica es vol restituir la memòria d'Antoni Benaiges i dels mestres republicans, que eren "la punta de llança de la República" per portar arreu els valors educatius del civisme, la igualtat, la democràcia i el laïcisme.

Sergi Bernal va agrair l'interès de portar la mostra a Súria “per no oblidar” i difondre uns valors que encara avui són amenaçats, tal i com demostra l'evolució política general i altres esdeveniments actuals com la guerra a Ucraïna. Posteriorment, Bernal va conduir una visita guiada a la mostra, que inclou fotografies, plafons, els quaderns escolars dels alumnes d'Antoni Benaiges i altres elements d'interès.

Durant l'acte inaugural, l'alcalde Albert Coberó va agrair el treball per recuperar l'exemple d'Antoni Benaiges i per remarcar la importància de la memòria històrica, ja que "no tenim mai res segur i per tant cal lluitar pels nostres drets". Per la seva banda, la regidora de Cultura, Festes i Ensenyament, Alba Santamaria, va destacar que Benaiges va ser "un mestre avançat al seu temps, amb una metodologia que no era la típica de l'època".

La inauguració de la mostra es va completar amb una visita guiada i l'actuació de la cantautora tortosina Montse Castellà, que ha dedicat al mestre assassinat la seva cançó Lo mestre que va prometre el mar.

L'any passat, el mestre Antoni Benaiges va ser declarat Fill Il·lustre de Mont-roig del Camp. L'acte inaugural de la mostra va comptar amb la presència del surienc Manel Vilajosana, regidor de l'Ajuntament d'aquest municipi del Baix Camp, i de membres de la corporació municipal de l'Ajuntament de Súria.

L'exposició Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar es pot visitar a Cal Balaguer del Porxo en el següent horari:

- De divendres a diumenges i festius, d'11.00 a 14.00 h.
- Dissabtes feiners, també de 17.00 a 19.00 h.

La presència de la mostra a Súria és una iniciativa de les àrees municipals d'Alcaldia i Cultura, amb el suport del Casal de Barri Les Esmandies (Mataró), EM Exposicions i la Diputació de Barcelona.

Concert de la cantautora tortosina Montse Castellà
La cantautora tortosina Montse Castellà va oferir un concert el mateix dissabte 9 d'abril a l'Església del Roser com a activitat paral·lela a la inauguració de l'exposició. El concert va servir per presentar a Súria el seu cinquè disc, Salicòrnia, que inclou la cançó Lo mestre que va prometre el mar.
Arxivat a