«La guia de vins» de «La Vanguàrdia» reconeix Joan Soler, Entrebosc i l'Abadal Arboset 2017

La primera edició d'aquests premis es va lliurar en el tancament de la Barcelona Wine Week

Els germans Forn, d'Entrebosc, i Joan Soler
Els germans Forn, d'Entrebosc, i Joan Soler | Joan Fernàndez
Redacció
08 d'abril del 2022
Actualitzat a les 11:09h
La primera edició dels premis de La guia de vins de La Vanguàrdia van reconèixer una persona i dos projectes de la DO Pla de Bages en la cerimònia que es va portar a terme dimecres abans del tancament de la Barcelona Wine Week. En concret, van premiar Joan Soler, de Can Serra Exhibis, al lideratge enològic; el projecte Entrebosc, dels germans Forn, a les joves promeses, i l'Abadal Arboset 2017, a la identitat vitivinícola.

L'edició 2022 d'aquesta publicació dirigida per Lluís Tolosa i que té com a col·laboradors como Ferran Centelles, Meritxell Falgueras, María José Huertas, Alicia Estrada i Zoltan Nagy, es va publicar el passat mes de febrer amb una selecció dels 100 vins més interessants del mercat.

El premis de La guia de vins de La Vanguàrdia, no només reconeix els vins sinó que també distingeix des dels millors projectes enològics fins als millors llibres de divulgació.

Premiats de la DO Pla de Bages
Joan Soler. Premi al lideratge enològic
Joan Soler és l'ànima de la nova etapa de la DO Pla de Bages. És l'enòleg de referència, el president del Consell Regulador i el principal creador del discurs i orientació de la denominació d'origen. Poques vegades s'ajunten amb tant d'encert el gran coneixement tècnic, la mirada nítida al passat per orientar el futur i el carisma personal per reunir i sumar totes les energies d'una denominació d'origen. La Baula n'és el vi més identificatiu. La baula perduda s'ha de refer, per unir passat i present, per mirar el futur. La Baula s'elabora amb dues varietats autòctones minoritàries, la sumoll i la gairebé desapareguda manà. Representa el nou futur de la DO Pla de Bages, complementari dels cabernets sauvignon i de l'autòctona blanca picapoll.


Entrebosc, Premi a les joves promeses
La família Forn, amb els tres fills al capdavant, impulsa un dels projectes més recents i més interessants de l'emergent DO Pla de Bages. El jove viticultor Enric Forn i l'enòleg Toni Sánchez conceben uns vins ambiciosos, monovarietals d'altíssima qualitat, ecològics i de producció molt limitada. Volen expressar les varietats i el paisatge de la vall de la Grevalosa, un paratge assolellat a 650 metres d'altitud amb clima continental i fort contrast tèrmic entre dia i nit, on conreen picapoll blanc, mandó i sumoll, i també cabernet franc, històricament adaptada al Bages. Ferran Forn porta el màrqueting i les relacions públiques. Violeta Forn és una de les alumnes destacades acabades de sortir de l'Escola d'Enoturisme de Catalunya, formada a MontRubí, el celler amb millor proposta enogastronòmica del Penedès. Amb aquesta formació ja està desenvolupant el projecte enoturístic d'Entrebosc, a la masia familiar Mas Pubill, datada al segle XVII, amb importants vestigis de l'època d'or del vi al Bages, amb antigues tines dels anys 1854, 1864, 1867 i 1876. Per això un dels seus vins més emblemàtics, el Boixa 1854.

Abadal Arboset 2017, Premi identitat vitivinícola
Abadal Arboset és la gran novetat d'aquest any a Catalunya. Aquest vi simbolitza com cap la recuperació de les varietats històriques i la recuperació de les elaboracions tradicionals. La petita vinya Arboset conserva vells ceps de 80 anys al costat d'una tina de pedra seca on antigament s'elaborava el vi. A la parcel·la conviuen fins a deu varietats històriques, blanques i tintes barrejades, com es plantaven antigament. Principalment mandó, picapoll i sumoll, però també punxó fort, cap pelat, cua de moltó, malvasia de Manresa, pansera, fumat i cap negre. Veremades i elaborades totes juntes a la mateixa tina de pedra seca de l'Arboset, com es feia abans. És un vi de varietats, elaboracions i sabors antics. Un vi de gran valor enològic, cultural, històric i patrimonial. També és un vi de futur, perquè l'anyada del 2017 va ser molt seca i aquestes varietats històriques van demostrar un perfil continental de muntanya amb gran capacitat per afrontar el canvi climàtic.