Entre d'Altres: «'Projecte M' és la culminació del renaixement que hem experimentat com a grup»

La banda bagenca torna a escena amb la publicació d'un nou àlbum que es presentarà aquest dissabte a la sala petita del Kursaal

Albert Sancristòfol, Marc Estiarte i Carles Serra són els components d'Entre d'Altres
Albert Sancristòfol, Marc Estiarte i Carles Serra són els components d'Entre d'Altres | Promocional
06 d'abril del 2022
Actualitzat el 08 d'abril a les 12:45h
Sentir l'expressió aviam què passa ens evoca inevitablement a Rigoberta Bandini. Però el cert és que abans que la creadora de la banda sonora de l'espot estiuenc d'Estrella Damm popularitzés aquesta locució, la banda bagenca Entre d'Altres ja feia temps que l'havia posat en pràctica. Podríem dir que aviam què passa era un dels seus mantres per excel·lència. Sense anar més lluny, la idea de crear un grup de música va sorgir espontàniament: el Carles Serra, l'Albert Sancristòfol i el Marc Estiarte eren amics de feia temps, i la idea d'engegar un projecte musical conjunt els va engrescar, tot i no pretendre aspirar a res. Aviam què passa. I van començar a compondre cançons. Aviam què passa. I com que agradaven i tenien ganxo, van decidir presentar-se al concurs Llumplugged 2018 impulsat pel Voilà! Aviam què passa. I va resultar que van guanyar. I això els va permetre treure, el març del 2019, el seu primer disc, Va per tu, un recull dels temes propis que els tres manresans havien gestat al llarg de la seva curta però intensa -i inesperada!- trajectòria grupal.

Ara, tres anys després d'aquell bateig discogràfic, Entre d'Altres torna en escena per presentar el seu segon àlbum d'estudi, Projecte M, un elapé que arriba precedit d'un "retir espiritual d'un any i mig que ens ha servit per reformular la nostra proposta musical" i que també "ens ha fet madurar com a músics", asseguren. El concert de presentació del nou disc tindrà lloc aquest dissabte, 9 d'abril, a les sis de la tarda, a la sala petita del Kursaal. Les entrades tenen un preu de 10 euros i es poden comprar a través d'aquest enllaç

- Se us ha fet llarg aquest any i mig de "retir espiritual"?

- Calia fer-lo; el projecte ho necessitava.

- En quin sentit?

- Vam començar sent tres amics que féiem cançons i ens ho passàvem bé, però des que vam guanyar el concurs Llumplugged, ens va venir tot donat: gravació d'un primer disc, concert de presentació, breu gira d'actuacions… Ens va canviar totalment la perspectiva que teníem del grup, i això ens va obligar a replantejar i a reformular el projecte des de zero.

- I amb què s'ha traduït, aquesta reformulació? 
 
- Per una banda, ens ha permès abordar la nostra proposta artística com un tot (tant a nivell musical com estètic), un fet clau que aporta compactesa i sentit al projecte, i que també fa que ens el sentim molt més nostre. D'altra banda, teníem molt clar que si volíem gravar un nou disc havíem d'envoltar-nos de professionals que ens ajudessin. A diferència de Va per tu, a Projecte M hi ha molta feina al darrere, molt ben estructurada i meditada. 

- Tot aquest procés us deu haver fet créixer i madurar com a banda, no?

- Sens dubte. A nivell més personal, hem après a escoltar-nos i a sumar d'una forma molt més conjunta. Pel que fa a temes d'acústica, hem descobert noves sonoritats que no havíem explorat fins ara, i això també ens ha fet madurar. Fins i tot, abans d'entrar a l'estudi a gravar, vam poder treballar molt els temes i començar-los a produir nosaltres mateixos: això, fa tres anys, hagués estat impensable!
 
- Què vol dir aquesta "M" que dona nom al disc?
 
- No ho hem fet públic i de moment no entra dintre dels nostres plans, explicar-ho. De fet, molt poca gent sap realment què significa. I ja ens està bé, perquè entenem que cadascú pot fer-se seu el projecte a la seva manera, i no volem condicionar ningú amb la nostra visió. L'únic que podem dir és que Projecte M és una part essencial d'Entre d'Altres: és la culminació del renaixement que hem experimentat com a grup.

- Renegueu dels vostres orígens?

- En absolut! La nostra essència primogènita segueix intacta: som els mateixos que fa tres anys i seguim pensant igual. L'únic és que hem intentat sumar un xic més de professionalitat i maduresa al projecte. Qui ens vingui a veure en directe no trobarà a faltar picades d'ullet als nostres inicis. 

- Ara que parleu dels directes: què veurà la gent que vingui a la presentació del disc al Kursaal?
 
- Esperem que vegi un bon espectacle i, sobretot, que surti amb molt bones sensacions. No volem desvetllar gaires coses, però el que sí que podem dir és que no serà un concert habitual per a algú que ens hagi vist sovint. Estem segurs que no deixarà ningú indiferent! 

- Heu dit que a nivell sonor trobarem canvis. Lletrísticament també?

- No especialment, tot i que sí que és cert que les lletres d'aquest nou disc tenen una concordança molt més clara entre elles. Sempre hem tingut clar que ens agrada fer-nos molt nostres les cançons que escrivim, independentment de l'estil que tinguin, que pot ser molt variat.

- Certament, us definiu com una banda eclèctica, però estic segura que teniu referents musicals...
 
- Sí, però cadascú té els seus. Van des de Gossos fins a Leiva, passant pels Amics de les arts, Manel, El petit de Cal Eril o La MODA.
 
- Teniu altres concerts lligats, a banda del d'aquest dissabte?
 
- Hi estem treballant, però de moment no podem confirmar res! Tota la informació la publicarem al nostre perfil d'Instagram, de manera que si la gent vol saber detalls sobre futurs directes, només ha d'estar atenta! El que sí que podem avançar és que segur que hi haurà més concerts a Manresa.