Antiavalots de matinada per tallar la llum a sis famílies amb nens a Manresa

Els Mossos han forçat la porta d'accés a l'entrada de l'immoble i han fet guàrdia mentre els operaris suspenien el subministrament

Agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra donant cobertura al tall d'electricitat
Agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra donant cobertura al tall d'electricitat | Pere Fontanals
04 d'abril del 2022
Actualitzat a les 15:54h
Manresa, dilluns, 2/4 de 7 del matí. 1ºC. Dues furgonetes dels agents antiavalots dels ARRO de Mossos d'Esquadra i una tercera buida per a possibles detencions encaren el carrer Bambylor, a la plaça Catalunya de Manresa, tallen la via als vehicles i als vianants i fan cordó al voltant d'uns operaris que es disposen a suspendre el subministrament elèctric d'un bloc on viuen sis famílies, amb dotze infants.


Des del carrer, però, no poden completar l'operació i els cal accedir al petit pati que hi ha davant la casa. Agents antiavalots deixen caure l'arma que empunyen des que han sortit de la furgoneta i amb una pota de cabra forcen una porta metàl·lica fins que queda l'accés obert. Alguns dels veïns de l'immoble miren des del balcó tota la operació amb impotència.

Després que divendres passat els operaris aïllessin elèctricament l'immoble perquè un hipotètic tall d'electricitat no afectés els dos edificis adjacents, aquest dilluns han completat l'operació. Han deixat sense llum, de matinada, sis famílies, amb dotze infants, que porten set mesos demanant a l'Ajuntament de Manresa comptadors socials. Set mesos. Just des que van habilitar les estances de l'immoble que la PAHC Bages havia alliberat de mans del fons voltor Cerberus l'1 de maig de 2021 -Bloc 8- després de la manifestació del Dia del Treball a Manresa.
 

Dues furgonetes dels ARRO i agents antiavalots impedien el pas al carrer Bambylor. Foto: Pere Fontanals


Segons Endesa, durant aquests set mesos han parlat diverses vegades amb l'Ajuntament de Manresa per fer una alta de subministrament urgent per als sis pisos, tal i com marca la Llei contra la pobresa energètica, l'última dijous passat, just el dia abans d'anar a intentar per primera vegada el tall, però l'Ajuntament, segons asseguren, no els van fer arribar la documentació per tramitar-ho. "Si l'Ajuntament no ens aporta la documentació que li hem demanat insistentment, entenem que els inquilins no reuneixen els requisits establerts per la Llei, i com que és una connexió fraudulenta a la línia, per garantir la seguretat de les persones, han de suspendre el subministrament, com s'ha fet aquest dilluns", han explicat a NacióManresa.

A banda d'inacabats, els pisos ocupats havien estat a expenses dels assaltants i i mostraven moltes mancances. Les famílies que hi han acabat vivint i altres activistes de la plataforma van estar mesos reparant els nombrosos desperfectes que tenia l'edifici i completant aquelles obres que la constructora havia deixat inacabades. Per poder-hi entrar a viure, l'edifici es va connectar a la xarxa general d'electricitat i, en paral·lel, es van demanat comptadors socials per a cadascun d'ells obeint a la vulnerabilitat de les famílies que hi resideixen.

Segons ha explicat la companyia, després de demanar a l'Ajuntament sense èxit la documentació per tramitar una alta de subministrament urgent, la companyia ha executat aquest dilluns la suspensió de subministraments acompanyats d'una dotzena d'agents antiavalots degudament armats. Segons asseguren des de la PAHC, l'Ajuntament de Manresa estava informat de les nombroses pressions que havien rebut aquestes famílies per part de la companyia elèctrica.

"Un procediment que obliga la treballadora social a signar per l'inquilí"
L'Ajuntament de Manresa, per la seva part, ha emès un comunicat on explica que segons el conveni signat entre Generalitat i Endesa, el procediment obliga que sigui una treballadora social "la que firmi la sol·licitud del comptador". És a dir, fan que sigui la treballadora social la que actuï en nom de la persona vulnerable. A més, obliga a la persona que està en situació d'ocupació que tramiti un butlletí elèctric.

El procediment que ha instaurat Endesa converteix els Serveis Socials dels Ajuntaments en "gestories d'Endesa" que recullen informació, la gestionen i l'envien en nom del ciutadà. Per això, des dels Serveis Socials, "es tracta d'un procediment que vulnera drets de les treballadores socials".

Per a l'Ajuntament, el procediment correcte hauria de ser que fos l'interessat el que ho tramités directament amb Endesa en el seu nom, adjuntant els informes de risc de pobresa energètica. "El paper de Serveis Socials és el de fer els informes de vulnerabilitat, i això ja es fa", recorda.

Per això mateix, l'Ajuntament va informar a Endesa i a altres institucions que "no estava d'acord amb el procediment". Es té constància que altres ajuntaments també ho han estudiat per saber què implica, i tots estan en la mateixa línia.

L'Ajuntament de Manresa "és un ajuntament molt sensible amb aquests temes i treballa a diari per garantir l'accés als serveis bàsics de tota la població". En el cas del bloc del carrer Bambylor, "malgrat estar-hi en absolut desacord per tot el que s'ha exposat i considerar que aquest procediment no té garanties", dijous passat l'Ajuntament es va comprometre a firmar els papers que sol·licitava Endesa per instal·lar comptador social en aquest bloc -a través de la firma d'un treballador-, i evitar així el tall amb el qual la companyia elèctrica amenaçava.

L'Ajuntament va demanar a Endesa que "mentrestant no executés el tall, i se'ls va recalcar que a nivell intern es prioritzava la tramitació d'aquesta documentació". La sorpresa ha estat que "de manera unilateral", sense informar a ningú, i d'una manera que l'Ajuntament no comparteix en absolut, Endesa ha executat el tall aquest dilluns. "Això trenca el pacte que s'havia fet dijous".

Malgrat això, l'Ajuntament informa que enviarà la documentació. Alhora continua denunciant que el procediment vulnera els drets dels treballadors i que no hi està d'acord.