Navarcles torna a recordar la seva relació amb l'abat de Sant Benet amb una nova Monacàlia

El municipi s'ha omplert de públic després de dos anys sense poder-se celebrar la Fira de l'Abat a causa de la pandèmia

Detenció del batlle i regidors per negar-se a assumir la tria de l'alcalde per part de l'abat
Detenció del batlle i regidors per negar-se a assumir la tria de l'alcalde per part de l'abat | Pere Fontanals
03 d'abril del 2022
Actualitzat a les 19:39h
Amb un llarguíssim parèntesi de dos anys perduts, Navarcles ha tornat a celebrar la Monacàlia, amb els carrers del centre plenes d'ambient i les places bullint d'activitats escèniques. L'abat de Sant Benet de Bages i el poble de Navarcles han tornat a evidenciar les seves diferències davant de tothom, i el públic, els paradistes, els actors i els botiguers han viscut un cap de setmana com feia temps que no es veia al municipi de les fonts.

Aquesta edició, amb la fira descentralitzada en set espais del nucli del poble, ha repetit els espectacles itinerants que, junt amb els de les places, han seguit la fórmula que tan bé va funcionar en l'última edició, la de 2019, amb escenes d'oficis i quotidianitat, parades i la Monacàlia infantil. La Monacàlia manté l'objectiu d'explicar, a través de diferents espectacles, quina ha estat, al llarg de la història, la relació de Navarcles i el monestir de Sant Benet de Bages, una institució religiosa que durant segles va governar el municipi. Les representacions teatrals que s'han fet a la fira mostren moments històrics i fets documentats en la historia del poble.

Com la de la prohibició del Carnestoltes a Navarcles, una escena situada a l'any 1680 que es va estrenar en la darrera edició i que ha tornat amb èxit a la plaça de la Vila. Sant Benet de Bages, fart de ser objecte de burles i descontent amb el comportament dels navarclins durant aquest període, va decidir no permetre la celebració de la festa. Els vilatans es van rebel·lar contra aquesta imposició i la van desobeir, la detenció de Francesc Aguilar i el seu alliberament sense permís del monestir van generar un càstig que conforma un capítol més de la tensa relació que, en alguns períodes, es va viure entre el monestir i el poble. L'espectacle està complementat amb una dansa renaixentista, interpretada per l'Esbart Navarclí i amb música composada per Pere Tió.

A més a més d'aquesta escena, a la fira s'hi continuen interpretant diferents danses i les altres escenes històriques, la principal de les quals és la que representa el casament de Sal·la i Ricardis, un enllaç que es va produir l'any 950 i que va ser l'origen de la fundació del Monestir, o la de la detenció de l'alcalde i regidors perquè era l'abat qui volia imposar el batlle, just abans de l'abolició dels drets senyorials, ja entrat el segle XIX.

A banda dels espectacles, els principals carrers del barri antic de Navarcles s'han omplert de parades d'una fira on hi destaquen diferents espais, la plaça de Vila i de l'Església han estat escenari d'actuacions, la plaça de Sant Valentí ha acollit una mostra de la feina de les dones al mas, la plaça Aguilar, la plaça del Coro i el parc de Marcel·lí Monrós s'hi ha pogut trobar la Monacàlia infantil o la plaça General Prim, dedicada al vi, i el parc de Marcel·lí Monrós, a la cervesa.

Contents de la resposta del públic i de l'organització"
El regidor de Comunicació i Festes, Ernest Larroya, s'ha mostrat "molt satisfet" del funcionament de la Fira de l'Abat en el seu retorn després d'una aturada de dos anys. Larroya ha recordat que, precisament per l'aturada de la pandèmia, "era la primera Monacàlia que ens tocava organitzar a aquest equip de govern", i s'ha mostrat content d'"haver pogut fer una edició destacant tots els àmbits de la cultura, tal i com era la nostra voluntat", amb "una molt bona resposta del públic" que ha tornat a omplir Navarcles.