Les associacions de veïns de tot Catalunya aproven el seu Codi Ètic, «Els acords de Manresa»

La CONFAVC ha celebrat aquest dissabte la 37a Assemblea de les Associacions Veïnals de Catalunya a la capital del Bages

Assemblea de la CONFAVC, aquest dissabte a Manresa
Assemblea de la CONFAVC, aquest dissabte a Manresa | CONFAVC
Redacció
02 d'abril del 2022
Actualitzat a les 19:31h
Aquest dissabte s'ha celebrat a Manresa la 37a Assemblea de les Associacions Veïnals de Catalunya amb el plat fort de l'aprovació d'un Codi Ètic que ha de marcar amb pautes de conducte i un eix vertebral de valors, les 450 entitats del moviment veïnal català associades a la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC). El Codi Ètic aprovat se'l coneixerà popularment amb el nom d'Els Acords de Manresa.

Aquest Codi Ètic, que s'ha aprovat per unanimitat i que ha estat treballat i consensuat durant dos anys amb les federacions sòcies, conté dues parts: el Llibre primer exposa els valors que l'entitat i les associacions de veïns (AV) i federacions sòcies haurien de tenir, elles com un tot, però també diferencia els valors de les persones membres, els valors que han d'articular les relacions amb altres associacions, amb les administracions públiques, amb els mitjans de comunicació i les xarxes socials, i de l'organització i la seva governança. En el Llibre segon s'indiquen les pautes de conducta que són coherent amb aquests valors.

"Les AV tenim valors que venen implícits en l'ADN del moviment veïnal, i altres valors actuals, que no són els de fa 40 anys, però que els hem de promoure d'una manera proactiva, hem de saber què fem perquè aquest valors siguin veritat en la nostra pràctica", ha explicat Fernando Pindado, co-autor del Codi Ètic -i expert internacional en participació ciutadana- juntament amb el sociòleg Pep Martí.

Com ha destacat Pindado en el plenari, per a l'aplicació d'aquest Codi Ètic la Junta de la CONFAVC haurà de revisar com s'aplicarà en el dia dia de les AV i federacions i en el mateix actuar de la Confederació, i si caldrà una proposta o no de reforma estatuària, ara que ja s'ha aprovat.

L'agenda feminista aterra amb força en el Pla de Treball del 2022
Sobre l'Assemblea d'enguany també cal destacar l'aposta -en el Pla de Treball del 2022- per treballar d'una manera transversal i urgent l'agenda dels feminismes a les entitats veïnals i als barris a través de dues vies: d'un grup de treball de dones activistes veïnals que tiren endavant espais de debat i divulgació a les entitats sòcies de manera transversal. L'altre via, a través del projecte Barris Violetes, que ha rebut una subvenció del govern espanyol i que promourà actuacions entorn l'urbanisme en perspectiva de gènere, la socialització de les cures i la participació de les dones, a una suma de 18 barris de 8 municipis de tot Catalunya, amb l'horitzó que aquests nuclis adherits al projecte segueixen treballant aquests i altres temes en el futur.

La Federació d'Associacions Veïnals de Badalona ha presentat una resolució demanant que la CONFAVC lideri, amb les entitats veïnals implicades des de Barcelona a Malgrat de Mar el trasllat de la línia ferroviària de Rodalies a l'interior, juntament amb altres entitats i ajuntaments "disposades a consensuar acords sobre la base del bé comú: el respecte del medi ambient i fent seguiment dels processos per evitar l'especulació urbanística".

També la Federació de Badalona i Terrassa han presentat una altra resolució sobre com incloure de manera urgent les necessitats dels veïns i veïnes amb diversitat funcional: "Cal que la CONFAVC, com a entitat que aglutina del moviment veïnal representatiu i independent de Catalunya, es comprometi a ser el motor de canvi davant d'aquesta situació de marginalitat de la diversitat i per això es proposa que es tingui en consideració aquesta resolució impulsant la Xarxa Veïnal de la diversitat, per col·laborar des del moviment veïnal a posar remei a aquesta situació amb pressa, unificant esforços per consensuar les millors solucions possibles en cada cas des del respecte per la diversitat".

Ambdues propostes han estat aprovades per les persones representants.

Autocrítica i mirada retrospectiva del moviment veïnal
L'assemblea s'ha iniciat amb les paraules de Toni Erro, president de la FAVManresa, que ha fet una magistral intervenció fent una crítica a la gestió de la política de la pandèmia, però també una autocrítica al moviment veïnal actual: "Malgrat tot estem aquí: malgrat les guerres, les crisis que ha patit i pateix gairebé de forma permanent el moviment veïnal des dels seus inicis, de tot tipus, internes -per manca de relleus, per diferències de projectes, per lluites d'egos i mandres- i també provocades des de fora, des d'inacabables tràmits burocràtics, judicalitzar l'activisme, intents d'ignorar les entitats veïnals, o tot el contrari, pretendre ofegar-les a reunions en un intent de blanquejar la participació. Winston Churchil va dir que les crítiques no són agradables, però si que són necessàries", acabant el seu discurs, referint-se a aquelles assemblees veïnals que reunien centenars d'activistes dels anys 70, "però el que sí que podem dir ben alt i clar, és que estem convençudament organitzats!".

Per la seva part, Jordi Giró, president de la CONFAVC, ha destacat la importància del retrobament presencial després de dos anys d'assemblees i encontres virtuals a causa de la pandèmia i els confinaments, recordant també la primera i històrica assemblea del 1979 a Manresa -fa 43 anys-, en el qual el moviment veïnal català es va reunir per primera vegada en una assemblea amb 1239 de delegats i delegades. Giró també ha recordat reivindicacions que encara estan vigents de fa 43 anys, com a Manresa la construcció de la residència pública d'El Xup: "els anys passen però moltes reivindicacions perduren", ha recordat Giró.

Per la seva part la directora general d'Acció Cívica i Comunitària, Cesca Domènech, ha destacat que "la feina de les AV és essencial" pel benestar dels barris, i que el vostre lema Transformem barris. Transformeu vides és el que realment feu i és un lema totalment de l'acció comunitària. Domènech també ha recordat que el fons Next Generation a Catalunya hi ha destinats 480 milions d'euros en tres programes de subvencions dels quals el 40% aniran a rehabilitar barris.

El batlle de la ciutat, Marc Aloy, també s'ha referit al lema de l'encontre veïnal, destacant que és cert que "la transformació és fonamental per a millorar la qualitat de vida dels nostres conciutadans" i ha celebrat que el Nou Codi Ètic es conegui a partir d'ara com Els Acords de Manresa recordant la ciutat.

La 1a i històrica Assemblea de les AV de Catalunya, també a Manresa el 1979
Fa 43 anys Manresa va acollir la primera i històrica Assemblea de les AV de tot Catalunya (el 1979) amb la participació d'un miler de persones delegades de 234 entitats veïnals de 74 municipis de tot Catalunya, que a més de la feina feta, es va cloure amb un acte artístic protagonitzat per persones rellevants de l'escenari cultural i polític de la transició, com Josep Benet, Ovidi Motllor, Sisa, Joan Issac, Gato Pérez, el canta uruguaià Quintín Cabrera i el grup Rock Muntanyola, nom artístic de Jordi Batiste. Aquests artistes formaven part de l'entitat Foment de l'Autor que es va adherir a aquesta gran trobada veïnal, quan encara ni estava constituïda la CONFAVC, que es fundà el 1988 amb l'anhel d'aglutinar el moviment veïnal català.

La capital del Bages també va acollir el 1999 la 14a assemblea amb el lema Nous reptes, noves respostes, i el 1990, la Jornada de debat sobre serveis i mutualitats a les AV.