Allau de nous llibres de quilòmetre zero per al Sant Jordi bagenc: vols saber quins són?

Les escriptores i escriptors de la comarca tornen a ensenyar múscul en una Diada sense precedents a nivell de novetats editorials

Imatge de la Diada de Sant Jordi 2021 a Manresa
Imatge de la Diada de Sant Jordi 2021 a Manresa | AFT
23 d'abril del 2022
Actualitzat el 11 de juliol a la 13:40h
Aquest Sant Jordi serà històric no només perquè serà el primer de la post-pandèmia més semblant als que vivíem en pre-pandèmia (quin joc de paraules més enrevessat!), sinó perquè esdevindrà el més prolífic pel que fa a novetats editorials d'autores i autors bagencs i moianesos. Com cada Diada, des de NacióManresa fem una llista recopilatòria dels títols que s'han publicat a la comarca; aquest 2022 és, de llarg, l'any que més n'hem recollit. Un total de 75. I segur que ens en deixem algun.

Voleu descobrir quins són? Us els hem classificat per gèneres. Esperem que us sigui útil!


Els homes plorem (Joan Turu)
Es tracta del sisè conte escrit i il·lustrat per aquest popular artista que busca normalitzar i validar les noves masculinitats. I ho fa a través del personatge del Nil, un nen que no acaba de tenir clar què vol dir ser un home: quan ell es faci gran també haurà de ser fort i valent com els herois de la televisió? Haurà d'aguantar-se les ganes de plorar? No podrà tornar a dur peces de roba de color rosa? Els homes plorem neix, doncs, per trencar estereotips i crear referents que ofereixin, als infants, models de masculinitat diferents que s'allunyin dels hegemònics.

La princesa, el drac i el cavaller desarmat (Joan Turu)
Acabada de sortir del forn, aquesta novetat editorial també té el segell deconstructor, reflexiu i qüestionador tan propi de Joan Turu. Amb el títol ja us podeu imaginar quin n'és, el fil temàtic. Efectivament, l'argument gira al voltant de la llegenda de Sant Jordi, però explicada des d'un altre punt de vista que no és el dels vencedors: Realment la princesa va accedir a fer d'esquer del drac? El suposat (Sant) Jordi anava dalt d'un cavall i amb una espasa? Acaba matant el drac? Només llegint el llibre sabreu les respostes...

El Cercle (Míriam Tirado)
Un relat que vol contribuir a ajudar els més menuts i les seves famílies a transitar situacions de conflicle que, al capdavall, i tal com la mateixa autora expressa, "són inherents a la vida". De fet, saber surfejar moments de conflicte pot ser una "gran oportunitat per créixer i aprendre". Això és el que intenta explicar la Rosa, la protagonista del conte, una mestra d'escola que proposa un joc als seus alumnes perquè aconsegueixin veure les diferències com quelcom natural i enriquidor. 

Kai i Emma: Un aniversari emocionant (Míriam Tirado)
Es tracta de la primera entrega d'una col·lecció de contes pensats per a públic familiar que tenen com a protagonistes el Kai i l'Emma, dos germans (que viuen amb els seus pares i una tortuga) que aprendran a gestionar el que els passa en el dia a dia a través de l'autoconeixement i l'escolta interna però també practicant l'empatia i el respecte cap als altres. En aquest primer volum, titulat Un aniversari emocionant, els lectors es capbussaran en la festa d'aniversari del Kai, que fa 3 anys. A casa, la mare i el pare estan nerviosos i remoguts; l'Emma, per la seva banda, se sent una mica gelosa que el seu germà sigui l'únic protagonista del dia...

Anirob, o la lluna ens espera (Beatrice Nyffenegger)
L'escriptora suïssa resident a Manresa des de fa gairebé sis dècades ens presenta enguany aquest conte que situa l'acció a Norlisk. En aquest poble miner situat a Rússia hi viuen la Irina i el Boriz, que descobreixen que una gran roca provinent de l'espai ha impactat prop de casa seva. Moguts per la curiositat, els dos nens indaguen en aquesta roca i acaben coneixent l'Anirob, un ésser molt especial que els ensenyarà un mètode per fer realitat els seus somnis.

Rastellera de colors (Pep Molist)
Es tracta d'una de les novetats editorials de Pep Molist. En aquest poemari infantil il·lustrat per Alicia Varela i publicat també en castellà, el prolífic autor osonenc però manresà d'adopció fa un homenatge als colors al llarg de 44 poemes. Sí, hi ha quaranta-quatre colors diferents. I molts més. Alguns potser no els heu sentit a anomenar mai (ombra natural, gris marengo, blauet); d'altres són vells coneguts (blanc, roig, verd). I en tots ells, Molist hi ha trobat un filó per versar-ne històries d'allò més singulars.

La sort d'en Murfi (Pep Molist)
"La sort d'en Murfi és una novel·la per a primers lectors que vaig començar el dia que em va venir picor al nas quan tenia les mans brutes de sorra", explica l'autor, que continua: "la vaig continuar el dia que em va caure la llesca untada de mantega i melmelada de fruits del bosc a terra, i la vaig enllestir el dia que se'm va acabar el paper higiènic quan era al lavabo". Es tracta d'un llibre que, ajudat de les il·lustracions de Christian Inaraja, narra la peculiar peripècia d'un nen a les meravelloses escales de la catedral de Girona, tot intentant reflectir la popular llei de Murphy.

La maleta del vell Pigat (Pep Molist)
En Pigat era un llop vell i cansat, i estava molt afamat... Quan en Pigat tenia gana, treia la maleta de sota el llit i sortia al bosc a buscar menjar. A la maleta hi duia el que li feia falta: ous per endolcir la veu, farina per enfarinar-se una pota, una disfressa d'àvia...
Però va arribar un dia en què res d'això no li va servir per caçar, i sort en va tenir de l'ajuda dels seus cosins. I aleshores en Pigat es va adonar que ser un llop solitari ja no era una bona opció, sinó que era molt millor tenir companyia.

Petita Petra (Eva Ferrer i Cristina Zafra)
Es tracta d'un conte dirigit a infants de totes les edats que posa en qüestió la veracitat de les idees preconcebudes i com d'equivocats podem estar si ens deixem endur pels nostres prejudicis. Escrita per Eva Ferrer i amb il·lustracions de Cristina Zafra, Petita Petra és molt més que la història d'una girafa que, de petita, ha d'escoltar com els animals amb qui es relaciona parlen malament dels altres animals de la sabana a qui no coneixen de res. 

Un tronc generós. El tió de Sant Joan de Vilatorrada (Roser Rojas i Joan Ros)
Realment, el divulgador de l'argument d'aquest conte no és ni Joan Ros ni Roser Rojas: és el santjoanenc Pere Carbonell Garriga, que, valent-se de la tradició oral, va recuperar una rondalla que tenia com a protagonista el tió arran de la petició que l'escola Collbaix li va fer ja fa molts anys d'anar a explicar contes a la mainada durant els dies previs a Nadal. Ara, Carbonell té alzheimer i els també santjoanencs Rojas i Ros han volgut retre homenatge a la seva història plasmant-la en paper. La primera s'ha encarregat de les il·lustracions i el segon, d'adaptar-ne el text, que està tot escrit amb rodolins. Un tronc generós parla de la solidaritat i de l'empatia vers els altres.

Un ou de xocolata amb sorpresa (Roser Rojas i Joan Ros)
Pel que es veu, el conte d'Un tronc generós va ser el revulsiu perquè Rojas i Ros fessin el cop de cap i seguissin fent volar plegats la imaginació dels més menuts. Per aquesta Pasqua han tret a la llum un conte que té com a protagonista un ou de Pasqua i la dragona del Torrent Fondo.

​Sala i Ricardis i el drac de Sant Fruitós (Marta Julià i Clara Oliveres)
Els gegants de Sant Fruitós de Bages Sala i Ricardis tornen aquest Sant Jordi amb una nova història trepidant per compartir amb la canalla. En aquest cas, l'aventura comença quan s'assabenten que al seu poble hi ha un drac que roba llibres i que té totes les vilatanes i vilatans atemorits. Els protagonistes ajudaran el drac i els veïns de Sant Fruitós a conviure plegats i a compartir la passió per la lectura. Sala i Ricardis i el drac de Sant Fruitós és el dinovè títol de la Col·lecció de Contes de Sant Fruitós de Bages, impulsada per l'Ajuntament del municipi.

Isao. Mestre jardiner (Joan Rojo i Quim Moya)
Al professor del Club de Judo Santpedor Joan Rojo ja feia temps que li rondava pel cap transformar aquella llegenda que tantes vegades havia explicat i que forma part de la tradició oral japonesa, en un conte. Va trobar la complicitat amb l'il·lustrador Quim Moya, que va encarregar-se de posar cara i ànima al jardiner que dona vida a la història: un home savi amb molts anys d'ofici que, tot i que pugui semblar que ja ho ha après tot de la vida, encara li queden coses per descobrir. Tal com el mateix Moya explicava durant la presentació de la publicació, Isao. Mestre jardiner és un conte que "homenatja l'infant que tots portem a dins".

Crónicas de la Champions Interplanetaria. Desafío al emperador (Isaac Palmiola)
El filòleg i professor manresà Isaac Palmiola arriba amb set novetats editorials, aquest Sant Jordi. Crónicas de la Champions Interplanetaria. Desafío al emperador apropa el lector a la vida de Nivan Viengon, un noi que sobreviu a un intent d'assassinat dictat per l'emperador del lloc on viu. I és que el Nivan és una gran amenaça per l'statu quo, que vol mantenir el poder al preu que sigui. Aquest jove, però, no es farà enrere i lluitarà per demostrar a tot l'univers que si la gent humil s'uneix i es rebel·la, pot acabar vencent.

Los cacahuetes futboleros 1. ¡Empieza la liga! (Isaac Palmiola)
Los cacahuetes futboleros 2. ¡Trampas apestosas! (Isaac Palmiola)
Cacahuetes futboleros 3. ¡Secretos inconfesables! (Isaac Palmiola)
Cacahuetes futboleros 4. ¡A por el mundial! (Isaac Palmiola)
Els Cacahuetes futboleros són els protagonistes de la nova col·lecció de llibres per a nens i nenes a partir de 6 anys que ha tret Isaac Palmiola durant aquest darrer any. En totes quatre entregues, els encarregats de donar vida a les històries són els membres de l'equip de futbol que dona nom al títol de la col·lecció; un equip de futbol que haurà de superar obstacles per aconseguir sobreposar-se a cada partit.

El blog de Leandra y Bruno. Historia de un secuestro (Isaac Palmiola)
La Leandra i el Bruno decideixen escriure un blog per explicar per què els han castigat. Tot va començar quan es van assabentar que el Dogos, el gos del sense-sostre que es viu a la plaça del seu poble, estava molt malalt i que es moriria si no l'operaven. Ells volien aconseguir els diners perquè pogués passar pel quiròfan, però els seus pares no els van voler ajudar a recaptar-los. Així doncs, van crear un pla una mica eixelabrat que va acabar complicant-se una mica bastant...

La sargantana màgica i el tresor d'en Marc (Yolanda Urango)
La vilomarenca Yolanda Urango s'estrena en el món dels contes amb aquesta publicació que ha ideat i il·lustrat ella mateixa amb l'ajuda del seu nebot Marc. La història endinsa les lectores i lectors en la relació que tenen un avi i un nét i en l'estima i respecte que tots dos comparteixen per la naturalesa, especialment per la que envolta el poble on viuen: El Pont de Vilomara i Rocafort. La sargantana màgica i el tresor del Marc vol contribuir a fer despertar en els infants el respecte per la flora i la fauna del territori. 

Per 5000 florins d'or (Jordi Vila)
El professor -ara ja jubilat- de l'IES d'Auro de Santpedor torna a les llibreries amb un nou conte que explica un episodi de la història de Catalunya. En aquest cas, es remunta a finals del segle XIV i ho fa valent-se dels personatges de l'Elena, l'Aniol i el Francesc, que explicaran als més menuts de casa els fets apassionants que van canviar la seva vida i la del seu poble. 

Endevina, endevinalles en anglès (Èlia Muñoz)
"Observant els alumnes, vaig veure que ideant reptes i jocs retenien el vocabulari amb molta més facilitat, així que vaig decidir crear endevinalles per a les paraules que apreníem a classe". Aquesta és la llavor del llibre que la professora d'anglès Èlia Muñoz (Manresa, 1979) va publicar el febrer passat i que busca apropar el seu mètode d'aprenentatge de la llengua anglesa tant a infants com a famílies i personal docent. 

Els nostres superherois (Jesús Migueles i alumnat de 4t d'ESO de l'IES Mig Món de Súria)
Un recull de set contes escrits pel surienc Jesús Migueles que tenen com a protagonistes nens i nenes que lluiten contra el càncer. De fet, aquesta publicació és una iniciativa de Súria Lluita, una entitat sense ànim de lucre fundada el 2018 que té per objectiu recaptar fons per a la investigació del càncer i per ajudar les persones que el pateixen i les seves famílies a tenir una millor qualitat de vida. Amb Els nostres superherois, el que es busca és visibilitzar el càncer infantil però també fer un homenatge al personal sanitari que acompanya els nens i nenes durant el seu tractament. Les il·lustracions que acompanyen els relats han anat a càrrec dels alumnes de 4t d'ESO de l'institut Mig Món de Súria.

Aire! Caramelles a Callús (Queralt Badia, Marta Curtichs, Olga Fons, Rosa Ginestà, Fina Pesarrodona, Martí Sanmartí i Petra Vilanova)
Acabadet de sortir del forn, aquest àlbum il·lustrat posa en valor la tradició de les caramelles com un espai de trobada comunitària i un motor per a la construcció de la identitat compartida. Aire! Caramelles a Callús redescobreix aquesta festa popular a través de dues mirades diferents però que es toquen: la d'un avi que la viu des del record i la de la seva néta, que ho fa des de l'emoció de les primeres vegades.



La gran nàusea (Xavier Mas Craviotto)
El premiadíssim (i molt jove) autor navassenc presenta un poemari que, estructurat a partir de les tres fases del vòmit, ressegueix un procés d'exhauriment i de desgast que consumeix tot vincle entre consciència i realitat, i que aboca al tedi i a la hiperconsciència de la irrealitat. Prenent com a punt de partida el símbol de la nàusea de Sartre i de Nietzsche, i de la mà de Svendsen, Handke o Bergman, entre altres, l'autor furga en l'apatia que aflora en un món de sentits derruïts i significats reduïts a clofolles, en el malestar profund que genera la presència intuïda d'un no-res solidíssim, compacte i invasor. La gran nàusea és un poemari sobre el Buit. Un Buit que al principi del llibre esfondra una casa i que al final del poemari devora una ciutat sencera.

Paraules de mar (Blanca Soler Codina)
Després del seu debut literari, el Sant Jordi passat, amb Carn nua, ara, Blanca Soler Codina (Balsareny, 1999) torna a l'atac estrenant-se en el gènere poètic. En aquesta nova entrega l'autora fuig de convencionalismes i fusiona el mar amb l'agenda mediàtica dels nostres dies. La utilització del llenguatge poètic li permet apuntar diferents registres del món en el qual vivim: cada poema reflecteix una injustícia social i esdevé una denúncia d'aquest desordre mundialerquè el lector se senti interpel·lat i reaccioni a través de la lírica.

Paraules forjades (Jaume Bonvehí)
Es tracta del tercer recull de poemes que Jaume Bonvehí ha tret a la llum amb la voluntat de compartir totes aquelles reflexions i pensaments que li van anar apareixent mentre recorria, tot sol, el Camí Ignasià. Igual que la primera (titulada Paraules callades) i la segona (Paraules alades), aquesta publicació s'emmarca dintre del projecte Manresa 2022. Tal com escriu el jesuïta Xavier Melloni en el pròleg d'aquesta tercera entrega, "el Jaume se'ns mostra més humà, menys solitari, més amatent a les trobades amb altres humans... Està més disponible per establir vincles. Ha calgut fer el Camí en direcció inversa per trobar l'Origen de tot allò que ha destil·lat durant el seu caminar. Cada camí conté el seu terme, i el seu terme és el seu origen. Per això, quan el pelegrí arriba allà on acaba el camí, arriba allà on precisament comença".

Intermitencias (Josep Maria Rodríguez)
Una selecció de poemes de l'escriptor surienc Josep Maria Rodríguez realitzada pel també escriptor José Mateos. Entre els versos que es troben en aquest llibre, n'hi ha que ja havien estat publicats en altres reculls, però també n'apareixen d'inèdits. Rodríguez està considerat com un dels poetes més destacats de la seva generació. Entre d'altres reconeixements, ha guanyat el premi internacional de poesia Generación del 27 pel seu llibre Arquitectura yo, que ha estat traduït a una dotzena llarga de llengües.

La tardor a les butxaques (Alba Badal)
Va donar a conèixer la seva faceta d'escriptora amb Onades de mar verd i ara, aquesta manresana de 50 anys, torna a les llibreries amb un poemari que convida el lector a mirar dins seu a través de diferents escenaris que a l'autora li serveixen per descriure un viatge profund i íntim que passa per totes les estacions.

Viure en vers (Mar Peñarroja)
Es tracta de l'òpera prima de la joveníssima Mar Peñarroja (Manresa, 2002), un recull de prosa poètica on hi ha retalls de moments viscuts; de paraules que miren d'explicar sentiments i emocions; de veritats i mentides a parts iguals... Un recull on hi ha tristesa i angoixa; dolor i ràbia, però també amor i alegria; plaer i enamorament. "La meva poesia sap descriure'm millor del que jo soc capaç de fer amb paraules", confessa l'autora.

Platja Fonda (Montserrat Garcia Ribas)
Tot comença amb la pèrdua inesperada de la mare i amb una mirada entelada que a penes pot distingir encara somni i realitat. El quart poemari d'aquesta castellvilarenca conté versos "que parlen de l'absència, de les arrels i dels vincles", explica ella mateixa. Per arribar a Platja Fonda, cal descendir per la llarga escala de pedra, i això és el que fa Garcia en aquest nou llibre que tal com exposa Carles Camps en l'epíleg, "és capaç d'aguantar tot el dolor que se li vulgui fer suportar, sempre frec a frec amb el silenci".  

41 setmanes (Maria Rodó-Zárate)
L'any passat va destacar en el món editorial amb la publicació d'un assaig que reflexionava al voltant del concepte 'interseccionalitat'. Ara, aquesta activista feminista i geògrafa manresana fa el salt cap a la poesia amb un recull de versos que narren l'experiència singular i comuna a la vegada d'un embaràs i un part. Es tracta dun poemari directe i cru que, sense renunciar a la tendresa, relata la vivència de ser mare amb sentit de l'humor i una bona dosi de feminisme.



Pell de serp (Llorenç Capdevila)
Guanyadora del I Premi Portal de Bové de Narrativa Vila de Montblanc, la darrera novel·la de Llorenç Capdevila fa un viatge pels darrers cent anys d'història. Es tracta d'un relat que, parafrasejant el que en va dir el jurat del premi que va rebre, "vol retre memòria al nostre passat més recent i entendre alguns dels episodis que han marcat la història de Catalunya". Tot plegat, a través de personatges d'ideologies, edats, classes socials i èpoques diferents. L'any 1918 neix un nen a Santpedor. L'any 1938 l'exèrcit de Franco ocupa Lleida. L'any 1978 un home es busca la vida a Barcelona. L'any 2018 un mosso d'esquadra investiga un cas vinculat amb el cementiri de Vilanova del Tossal. Quatre històries allunyades en el temps i en l'espai que amaguen una relació inesperada.

Liline i les bombolles de sabó (Jordi Estrada)
L'any 2010 va debutar en la literatura amb Rius paral·lels, una ficció lírica entorn de la poesia de Màrius Torres. Ara, més d'una dècada després, el filòleg i professor manresà Jordi Estrada torna a les llibreries amb una novel·la que, seguint la tònica de la primera, aprofita el marc històric i social d'un personatge real per sargir una trama narrativa inventada però del tot versemblant. Aquesta vegada, la gènesi de les idees va trobar-la en el sí de la figura d'un dels escriptors més emblemàtics de la literatura del segle XIX: Gustave Flaubert. Sota el títol Lilinne i les bombolles de sabó, Estrada ens presenta "una història de sentiments i idees enfrontades plena d'infortunis, interessos ocults i fosques obsessions" que té com a protagonistes Flaubert i, especialment, la seva neboda Caroline, a qui ell anomena Lilinne.

Lorda, una dona entre robots i hominoides (Eugènia Vilaró)
La pregunta "com serà Manresa d'aquí uns anys?" va ser la llavor que va fer florir aquesta tercera incursió literària d'Eugènia Vilaró, que se situa en un futur distòpic en què la Tercera Guerra Mundial ha provocat un gran canvi en la Terra. Som a l'any 2070 i el nostre planeta ja no és habitat només per humans: ara també hi ha hominoides i robots. La vida social, doncs, presenta unes altres característiques i uns nous protagonistes. La Lorda, una enginyera especialitzada en robòtica, treballa a l'Espai Robòtic i unes estranyes desaparicions i la sospita que al seu soterrani s'hi amaga algun secret, la porten a viure una aventura inesperada... 

Puta, tu (Enric Llort)
El debut novel·lístic del director de teatre manresà Enric Llort explica la història de la Carlota, una dona jove que apareix a la sorra de la platja malferida i desconcertada. No recorda què hi fa allà ni com hi ha anat a parar. A poc a poc, durant la seva estada a l'hospital, va recuperant la memòria i anem coneixent, a través del que ella mateixa explica, episodis passats de la seva vida que desemboquen en una situació difícil i dramàtica. En el marc d'una relació sentimental s'atreveix, decidida i impetuosa, a entrar en el món de la prostitució de luxe, amb tot el que això comporta. Grans dosis d'acció i de suspens que es combinen amb el retrat d'una noia valenta, de forta personalitat, que tria una vida arriscada sense saber del tot què s'hi juga. 

L'home que feia núvols de sucre (Agustí Franch)
El manresà resident a Andorra ja té sota el braç una nova novel·la, que compta amb uns personatges molt humans, d'aquells que són com tots nosaltres, amb contradiccions, amb pors, amb inseguretats, amb il·lusions, amb somnis... Personatges amb problemes i entrebancs greus que, tot i així, aconsegueixen ser envejats perquè són extraordinaris. És una d'aquelles estranyes contradiccions de la vida, en què ens enamorem de coses que, en realitat, sabem ens faran patir.

Zero Bombai (Gemma Camps Claramunt)
La periodista del Regió7 és una màquina de fer llibres. El primer el va treure l'any 2017 i el que ens presenta aquest Sant Jordi ja és el quart. En aquest cas, l'autora es posa a la pell del Dídac, un barceloní que acaba treballant de taxista a Manresa, una ciutat on se sent molt desarrelat. El fil argumental de la ficció es complica quan un vespre de gener, el Dídac rep l'encàrrec de portar una noia a l'aeroport de Barcelona. El que en un primer moment semblava una petició normal i corrent, però, no ho acabarà sent tant... 

Marginàlia (Joan Jordi Miralles)
Ens trobem davant de tres històries llargues, escrites parsimoniosament i molt, molt realistes. Després de quatre anys de silenci, l'escriptor d'Osca resident a Manresa des de ja fa anys retorna a la ficció narrativa amb un trio de relats que traspuen quotidianitat per tots cantons i que tenen com a protagonistes personatges que es troben al llindar d'una frontera moral a punt de trencar-se; a la fina línia que separa les bones intencions dels resultats inesperats. La marginàlia és és l'art de comentar, assenyalar i dibuixar als marges d'un llibre, per fer ressaltar tot allò que es troba en el text de manera implícita, però soterrada. I això és, en certa manera, el que fa l'autor a través d'una prosa incisiva que profana la intimitat d'uns individus comuns que, sota una aparença de normalitat que al lector li resultarà familiar, amaguen uns impulsos difícils de confessar.

El viaje de Paula (Laura Roqueta)
La primera novel·la de la manresana Laura Roqueta posa a les lectores i lectors un mirall de com de pervers i fred pot arribar a ser el sistema patriarcal. La protagonista de la història (que és inventada però que podria ser real) és la Paula, una noia de 24 anys que, vuit anys després de patir una agressió sexual, decideix emprendre un procés de recuperació que no serà fàcil. ¿Què pensaran els seus amics i familiars quan els ho expliqui?, ¿podrà, algun dia, perdonar-se a ella mateixa per no haver afrontat la situació abans? El viaje de Paula, diu l'autora, "és una manera de contribuir a eliminar la violència sexual".

Ecoterroristas (Isaac Palmiola)
Pensada per a joves a partir de 13 anys, aquesta novel·la d'intriga submergeix la lectora en la realitat de la Bianca, una jove que farà els possibles i els impossibles per aturar el canvi climàtic i lluitar perquè les noves generacions gaudeixin d'un futur prometedor.

Soc immigrant, i què? (Violeida Sánchez)
La metgessa i escriptora Violeida Sánchez torna a estar d'estrena aquest Sant Jordi. En aquest cas, amb una novel·la que té com a protagonistes uns narradors que conviuen amb l'etiqueta de "ser immigrant". Tots ells lluiten perquè algú vagi més enllà i hi vegi només persones. Mitjançant les il·lustracions vistoses d'Angelita del Pilar Balcázar,
que intrioueixen uns textos penetrants i encisadors, el lector descobrirà el paisatge emocional i real d'uns personatges tan corrents com heterogenis.

Gorg Blau. Memòria manresana en clau negra (Josep Arola)
Es tracta d'una barreja entre realitat i ficció tan meticulosa, que resulta pràcticament impossible destriar quins escenaris i situacions són reals i quines imaginades per l'autor. L'obra no es limita a rememorar uns llocs i la gent que hi vivia al llarg de quatre dècades del segle XX, sinó que introdueix també una acció dramàtica de ficció, amb l'epicentre que va des dels carrers del nucli antic al Gorg Blau.

Porcs, de Jordi Santasusagna
L'escriptor cardoní Jordi Santasusagna torna a publicar. El 1992, concretament el mateix vespre de la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona, l'Andreu Massot, més conegut com el Quisca, un agre i brut matador de porcs que viu en una vella i deplorable masia, arriba a Matallops, un petit poble de gairebé cinc-cents habitants, situat a la falda del Prepirineu.


Reflexions i vivències personals
El meu Liceu abans del foc (Josep Maria Busquets)
El manresà Josep Maria Busquets, que fou administrador general del Gran Teatre del Liceu entre 1985 i 1992, desgrana en aquest llibre alguns del moments més importants de la seva tasca al capdavant de l'equipament cultural més emblemàtic de Catalunya, amb algunes curiositats i anècdotes divertides.

El meu camí ignasià (Miquel Àngel Ramos)
El llibre de Miquel Àngel Ramos recull, amplia i actualitza el diari que va publicar a NacióManresa mentre feia el Camí Ignasià i el complimenta amb una segona part de dades pràctiques, amb mapes -general i per etapas-, albergs, restaurants i punts d'interès des d'Azpeitia fins a Manresa, ara que fa 500 anys que Ignasi de Loiola va arribar a la ciutat.

Empresa familiar amb humor (Jordi Tarragona)
Tarragona, professor del grau d'Administració i Direcció d'Empreses d'UManresa, recull un centenar de temes especialment relacionats amb l'empresa familiar que es mostren acompanyats amb vinyetes de JL Martín, per ajudar a poder recordar els conceptes amb més facilitat. 

Ànimes tocades. Visc amb un ictus (Assumpció Malagarriga)
La reconeguda pedagoga musical cardonina Assumpció Malagarriga explica en el llibre la seva experiència personal després d'haver patit un ictus, fet que l'ha transformat. "Les persones amb l'ànima tocada tenim una mirada més oberta, que pot ajudar a canviar moltes coses de la vida per millorar-la", explica.

Som virus (Albert Altés)
Aquesta obra, Premi d'assaig Ricard Torrents Bertrana, posa els virus al centre de la nostra biologia i en destaca la seva importància en tots els camps de la naturalesa humana, com a motors de l'evolució o com a suport en la lluita contra el càncer. El llibre també repassa els fets històrics relacionats amb els virus, des del seu descobriment fins a importants avenços que no s'entendrien sense la seva "aportació".

Eroica (Cristina Masanés)
La imatge del cel blau, juntament amb la música de Beethoven i l'escriptura d'un diari ajuden a Cristina Masanés a no perdre's durant la reclosió a casa per la pandèmia. Entre les diferents composicions de Beethoven, la simfonia que es va acabar titulant Eroica. Heroica, com la vida. Quan arriba la filla adolescent, pregunta per la mort de l'àvia: "ho vol saber tot"

Quan un àngel et toca amb les seves ales (Olga Férriz)
La manresana Olga Férriz relata la història que la va unit amb la Gretta, la seva gossa que va morir durant la pandèmia després d'haver viscut amb ella dotze anys després que la trobés a la part posterior del seu cotxe amb tres cadells. A la Gretta l'havien abandonat prenyada.

Mucha teta (Alba Padró)
Alba Padró publica aquest manual de lactància materna. La lactància és un procés que desperta moltes preguntes i moltes vegades no sabem molt bé com resoldre aquests petits inconvenients que poden anar apareixent en el camí.

Educar per al col·lapse (Jordi Marín)
El segle xxi estarà marcat per la suma de diverses crisis: climàtica, energètica, digital, social, de pèrdua de biodiversitat… La conjunció d'aquestes crisis, si no hi ha una resposta ràpida i eficient, pot comportar un col·lapse de la nostra civilització. Des del món educatiu, Jordi Marín intenta donar resposta i preparar l'alumnat per a una possible nova realitat.

Chascarrillos de Julia (Helena Costa)
"Julia Tejero -explica Helena Costa- és de les poques àvies amb vida que, per les difícils circumstàncies viscudes, no saben ni llegir ni escriure". El llibre recull la tradició oral en forma de facècies de la Julia, l'àvia de l'escriptora, natural de la població sevillana de Marinaleda, que va arribar al barri del Xup el 1965, on va viure fins fa 20 anys.

Europa, la utopia practicable (Adam Majó)
El manresà resident a Berga Adam Majó planteja i desenvolupa en aquest llibre quatre hipòtesis senzilles i alhora ambicioses: Europa existeix com a continu humà coherent, el projecte europeu pot ser solidari, obert, igualitari, mestís i descentralitzat si l'esquerra s'hi implica a fons, la fórmula idònia és una República d'Europa, i una acceleració del procés d'integració europea podria ser el desllorigador del conflicte entre Catalunya i Espanya.

Llibertat conscient (Lídia Rossell)
La fundadora d'Aura Ioga de Manresa publica aquest llibre amb la voluntat de mostrar com el ioga pot ajudar-te a generar pau i benestar en la teva vida en un moment en què l'ansietat i el temor s'estan apoderant de les notícies que escoltem a diari.

El meu lloc al món (Ramon Majó)
Manresà de soca-rel, excursionista i implicat en la lluita antifranquista, compromès amb el seu país, revolucionari, comunista convençut i ferm partidari de la lluita de classes, ha combatut sempre contra la injustícia des de diversos àmbits com són la política o els moviments socials i culturals. Excursionista, escalador expert i viatger incombustible ha estat en nombrosos països i ha trepitjat les muntanyes més emblemàtiques del nostre planeta. Majó, en un exercici de transparència personal, ofereix les seves memòries; ara que ha arribat el darrer tram de la seva vida.


Territori, gastronomia, llengua, història i biografies
Àpats (Alba Sunyer i Clara Antúnez)
La sallentina Alba Sunyer, resident a Detroit, presenta un centenar de receptes de la cuina catalana en una doble edició en anglès i català per introduir la nostra cuina als Estats Units explicant les receptes, però també la seva història i la seva vinculació amb la terra i amb els productes de temporada.

Tomàs Ramon Amat. Aspectes biogràfics del metge manresà i polític republicà (1901‐1937) (Armand Rotllan)
Tomàs Ramon Amat fou un metge manresà, conegut pels seus càrrecs de responsabilitat com a sanitari de l'exèrcit republicà durant la Guerra Civil, que fou capturat el 1937 al front d'Aragó i posteriorment assassinat, després d'un procés injust, a la tàpia del cementeri de Torrero, a Saragossa. Armand Rotllan ens retrata la seva vida i acció en una publicació que ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Dr. Esteve.

Josep Alabern, el Senyor de les Aigües (Francesc Comas)
El llibre, escrit per Francesc Comas, editat per Aigües Manresa i produït per Zenobita Edicions, recull la trajectòria de Josep Alabern, la seva implicació en Aigües de Manresa, on fou director gerent fins a 2018, i en totes les accions de la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Séquia; el seu interès pel patrimoni industrial que es va concretar amb la creació del Museu de la Tècnica de Manresa; la seva participació durant anys en la demarcació del Col·legi d'Enginyers Industrials de la Catalunya Central i la seva participació en un gran nombre d'iniciatives de diferents àmbits professionals, econòmics i culturals del Bages.

Salvem els mots (Jordi Badia)
El filòleg callussenc Jordi Badia reivindica en aquest llibre, dins l'actual context d'emergència lingüística, la necessitat de no deixar perdre de forma definitiva trets, paraules, expressions que configuren i donen personalitat a la nostra llengua i que actualment són a la corda fluixa. Aquesta pèrdua de diversitat, derivada en bona part per un procés de substitució en esdevenir el castellà la llengua de referència, comporta també la pèrdua de precisió i de matisos.

Cuatro casas. La cocina de Jordi en ABaC, Atempo, Angle y Ten's (Jordi Cruz)
El cèlebre xef manresà Jordi Cruz acosta diverses propostes culinàries de la seva variada cuina. Vint tapes, receptes atemporals del seu Atempo, propostes singulars d'Angle, o les receptes del seu tres estrelles Michelin, ABaC.

Primers llibres i opuscles impresos a manresa (Carles Jordi Guardiola)
El filòleg Carles-Jordi Guardiola ha fet una feina arxivística i d'inventariat dels primers llibres impresos a Manresa que ha publicat en Centre d'Estudis del Bages. Els primers llibres i opuscles impresos a la ciutat daten de 1724, a càrrec dels impressors i gravadors Abadal i un desconegut Domingo Coma.

Flama 50 anys. El foc nou educatiu que ha fet escola (Genís Frontera)
L'historiador Genís Frontera recull, en aquest volum, el mig segle del nou model educatiu que va significar l'Escola Flama, a Pineda de Bages. L'any 1970, a Manresa i de la cooperació entre mestres i famílies, es funda l'Escola Flama, un centre educatiu pioner del moviment pedagògic actiu i en català al nostre país. Mig segle de vida i milers d'alumnes avalen la trajectòria d'una Flama que “ha fet escola”, convertida en el referent que va saber recollir el testimoni de l'Escola Nova republicana.

Quan l'avi m'en parlava història i genealogia del cognom Massanés (Carles Massanés)
Carles Massanés ha investigat l'origen del seu cognom familiar, que recula al segle IX. Prové de la denominació llatina "mattiana", una variant de la poma. Amb nombroses branques, escampades arreu, si bé la seva filiació més directa es troba a les comarques del Bages i el Solsonès. Un llibre d'interès, tant per als estudiosos de la genealogia catalana en general com també per als interessats per la història de la nostra pagesia.

Fonollosa, la història (Ernest Molins)
"Tenim així històries de bandolers, de desgràcies provocades pel pas dels exèrcits, històries de carlins i de les turbulències polítiques del segle passat, en especial el gran trasbals de la darrera guerra civil", apunta l'autor del llibre, Ernest Molins. El llibre recull la història, els fets més rellevants d'aquest poble del Bages fins al segle XX. 

Llibreta de la vinya americana, de Josep Baraldés i Ribó (Montse Perramon Augé)
Montse Peramon recull en el llibre els apunts de les principals vivències d'un pagès de Castellnou de Bages, Josep Baraldés i Ribó, a partir del testimoni directe únic i excepcional que va deixar escrit en el seu diari. A més d'explicar aspectes tècnics del conreu de la vinya de fa més de cent anys, els apunts valoren de primera mà què va suposar per als pagesos del Bages l'arribada de la fil·loxera, i copsen, al mateix temps, les seves primeres reaccions.

De pagesos a cotoners. La industrialització de Catalunya a través de la família Vidal (Llorenç Ferrer)
L'historiador navarclí Llorenç Ferrer retrata la industrialització de Catalunya a partir de la trajectòria de la família Vidal de Manresa, que van passar de blanquers a pagesos, en el segle XVIII van apostar per la indústria de la seda i en el segle XIX eren cintaires i van entendre les possibilitats que oferia el cotó. Aquesta família, carnina i profundament catòlica, al segle XIX, van construir la Colònia Vidal al segle XX. El 1980 la van tancar.

Els Ballaró-Vila, de pagesos a fabricants d'aiguardent (Francesc Vila Prat)
En el marc de la col·lecció Santpedor a l'abast, l'obra de Francesc Vila és fruit d'una recerca documental molt aprofundida de l'arxiu de la família Vila-Ballaró. La trajectòria d'aquesta família permet conèixer com es va desenvolupar el poble de Santpedor al segle XIX i com va esdevenir la proto-industrialització local.

Sota un cel acollidor. La Manresa Ignasiana, (Laura Serrat)
La periodista manresana Laura Serrat presenta aquest relat suggestiu sobre la Manresa ignasiana, que transcorre pels indrets que ara fa cinc-cents anys va conèixer Ignasi de Loiola. La inspiració que Manresa va despertar en el pelegrí és el fil conductor que convida el lector a redescobrir la ciutat des d'una mirada evocadora, alhora que en realça els monuments i els entorns naturals que va recórrer, però també aquells aspectes intangibles que revelen una atmosfera singular que es manté inalterable al pas del temps.

Viatge per la Catalunya ignasiana (Josep Alert)
El llibre de Josep Alert proposa seguir el rastre de les petjades d'Ignasi en tres escenaris que van resultar decisius en el seu procés de transformació personal -Montserrat, Manresa i Barcelona-, que encara ara conserven viu el record de la presència del pelegrí.

L'altre món rural (Rosa Cerarols i Joan Nogué)
El món rural ha canviat i canvia. És molt més divers, espontani i viu que la visió estereotipada que encara en perdura. El llibre de Rosa Cerarols i Joan Nogué presenta una visió esperançadora del món rural que no s'enfronta amb la ciutat sinó que el dota de discurs propi. S'hi assenyalen també els principals reptes a què ens enfrontem al mateix temps que ens acostem a experiències reals i molt diverses que construeixen, en el dia a dia, el món rural del demà.

Episodis meteorològics singulars. Segles XIX i XX. Manresa i la Catalunya Central (Joan Maria Serra)
"En el futur, les secades i els aiguats s'agreujaran a Manresa i les fredorades disminuiran". Així de taxatiu es mostra el geògraf i mestre manesà Josep Maria Serra. El llibre explica i analitza en profunditat els episodis meteorològics més extraordinaris que es van viure al Bages entre els anys 1800 i 2000.

50 anys de l'escola Bages (Francesc Villegas)
Francesc Villegas Martínez recull en sis capítols plens de fotografies des dels orígens de l'Escola Bages, quan la ciutat era deficitària en centres escolars, fins a la celebració del cinquantenari, marcat per la crisi de la Covid-19. També fa un reconeixement a les persones que han fet créixer el centre, des del seu primer director, Josep Pagès i Solé, que el mateix any 1972 va suggerir la constitució de l'Associació de Pares d'Alumnes i Amics del Col·legi Bages, fins a l'equip docent actual.


Relats curts
L'home que regava els llibres (diversos autors)
Aquesta obra coral homenatja Josep Maria Aloy (1948- 2020), un dels crítics i divulgadors de la literatura infantil i juvenil més importants que ha donat aquest país, amb un seguit de relats escrits per diversos autors.

Piscolabis (Miracle Sala)
Després de publicar La força de les paraules (Premi Narrativa del Món Rural), l'olonenca Miracle Sala torna ara amb un recull de vint-i-quatre microrelats dividits en cinc grans àmbits: vida, poble, món, mort i paraules.

Boles de paper (Rafael Donat)
Rafael Donat presenta vint relats que tenen l'afany de disseccionar les emocions i els sentiments que impregnen les relacions personals, ens introdueix en uns escenaris espirituals, alegres, sòrdids, durs... Les històries ens apropen sempre a l'amor i al desamor, al sexe primari i espontani, a la solitud, el desig o la frustració.

Oceà de contes (diversos autors, entre els quals les bagenques Imma Cortina i Montserrat Vilarmau)
Lbagenques Imma Cortina i Montserrat Vilarmau participen amb els seus relats en aquesta publicació signada per diversos autors del col·lectiu Verum Fictio. Els relats prenen com a referència el mar per parlar d'altres temes. Els oceans són lessència del viatge, el misteri, la poesia, el descobriment.