Torà aposta per la Catalunya Central

Els veïns decideixen, en votació a mà alçada, passar de la Segarra al Solsonès per pertànyer a la futura vegueria central

ACN/Oriol Bosch
05 de març del 2010
576_1267784929450454
576_1267784929450454

Els veïns de Torà votant el canvi de comarca. Oriol Bosch

Els veïns de Torà han decidit de forma unànime aquest dijous a la nit en una votació a mà alçada que ha tingut lloc a la sala de plens de l'ajuntament que volen deixar de formar part de la Segarra per passar al Solsonès. L'ajuntament va decidir convocar als veïns a una assemblea per debatre aquesta qüestió i una vegada coneguda la voluntat del poble, divendres el Ple aprovarà aquesta decisió i es començaran a iniciar els passos per fer el canvi de comarca. L'alcalde de Torà, Domènec Oliva (CiU), ha argumentat que volen passar al Solsonès per esdevenir municipi de muntanya i estar inclosos a la futura vegueria de les comarques centrals.

La sala de plens de l'Ajuntament de Torà ha quedat totalment petita aquest dijous a la nit per acollir els més de 200 veïns del miler i escaig que té el municipi, que han volgut assistir a la reunió que ha convocat el consistori per debatre si es volia deixar la Segarra per passar al Solsonès.

El primer ha parlar ha estat l'alcalde, Domènec Oliva, que ha exposat els motius de l'equip de govern per impulsar aquest canvi. D'aquesta manera, ha remarcat que fer ara el canvi de comarca és l'única manera que té Torà de passar a formar part de la vegueria de les comarques centrals abans que la Llei de vegueries s'aprovi al Parlament. Oliva ha recordat també que els toranesos tenen més proximitat amb la Catalunya central que amb Lleida, i tal manera que judicialment pertanyen a Solsona i van a l'hospital a Manresa.

Segons Oliva, com que és molt provable que la capital de la vegueria de les comarques centrals sigui Manresa, per això volen fer el canvi de comarca al Solsonès. Una altra de les possibilitats que tindrà Torà per passar a formar part de la vegueria de les comarques centrals, ha dit Oliva, seria la de passar-se a l'Anoia, i de fet així els han demanat que s'ho plantegin des de la Mancomunitat de Calaf. Oliva però, ha recordat que hi ha municipis de l'Anoia, com Igualada mateix, que volen passar-se a la vegueria del Penedès, i llavors a Torà no els interessaria tenir la seva capital a Vilafranca.

Per tant doncs, des de Torà es considera que la comarca més viable és el Solsonès, també per l'afinitat comercial i industrial que hi tenen, ja que molts veïns del municipi hi van a treballar. Això no obstant, el motiu de pes és que el Solsonès està considerada com una comarca de muntanya i si Torà hi entra, llavors serà considerat també com un municipi de muntanya. Segons l'alcalde, això pot comportar l'arribada de molts tipus d'ajudes econòmiques que caurien tant a l'ajuntament com als mateixos veïns. En aquest sentit, Oliva ha assenyalat a tall d'exemple, que Torà té més de 60 quilòmetres de carreteres que no poden mantenir i que aquests ajuts els anirien molt bé.

Després de la intervenció de l'alcalde, també han parlat els portaveus de l'oposició, ERC i la CUP, que s'han manifestat a favor del canvi de comarca tot i que des de la CUP s'ha lamentat que els sistema per consultar a la població no hagi estat el més correcte tot i que donades les circumstàncies amb què Governació ha impulsat la Llei de vegueries, així s'hi han vist obligats.

Una vegada fetes les exposicions, hi ha hagut un torn de preguntes entre els veïns. D'aquesta manera, alguns han plantejat si el canvi cap al Solsonès podria comportar més oportunitats de treball al municipi, o si s'haurà d'anar al CAP de Solsona o al de Calaf. L'alcalde ha respost que "l'endemà del canvi de comarca tot continuarà com fins ara".

Seguidament, Domènec Oliva ha fet la pregunta de qui estava a favor de deixar la Segarra per passar al Solsonès, i tots els veïns de forma unànime han aixecat la mà, de manera que quan s'ha formulat la mateixa pregunta però a la inversa, ningú l'ha aixecat. Per tant doncs, es podria dir que el 100% de veïns de Torà estan a favor d'aquest canvi de comarca.

Ara però, caldrà que el Ple ratifiqui aquesta voluntat i més endavant es convoqui un referèndum vinculant on si en el resultat surt que un 51% de la població vol canviar de comarca, llavors es podrà sol·licitar oficialment a Governació. Malgrat tot, Oliva ha dit que són conscients que es pot donar la possibilitat que la Llei de vegueries s'aprovi abans que finalitzi aquest procés de canvi comarcal a Torà, però ha argumentat que almenys, amb el gest que ha tingut lloc avui entre els veïns i el que votarà demà el Ple, quedarà constància de la voluntat de Torà.