Navarcles espera amb fal·lera la tornada de la Monacàlia aquest cap de setmana

L'última edició de la Fira de l'Abat es va celebrar el 2019 i s'ha hagut de suspendre els darrers dos anys

La Fira de l'Abat de Navarcles tornarà a la normalitat el cap de setmana
La Fira de l'Abat de Navarcles tornarà a la normalitat el cap de setmana | Àlex Gómez Ribera
30 de març del 2022
Actualitzat a les 11:13h
Per fi, Navarcles celebrarà aquest cap de setmana el retorn als seus carrers de la Monacàlia després que el 2020 s'hagués de suspendre de sobte per l'esclat de la pandèmia pocs dies abans de la seva celebració, i l'edició de 2021 no s'arribés ni a plantejar degut a les restriccions existents. El 2022 serà diferent, afortunadament, i Navarcles celebrarà aquest cap de setmana la divuitena edició de la seva activitat més populosa, la Fira de l'Abat, que explica la relació del municipi amb Sant Benet de Bages.

Aquesta edició és la de la tornada a la normalitat, amb la fira descentralitzada en set espais del nucli del poble, amb una sèrie d'espectacles -alguns d'itinerants- que repetiran la fórmula que tan bé va funcionar en l'última edició, la de 2019, escenes d'oficis i quotidianitat, parades i la Monacàlia infantil. La Monacàlia manté l'objectiu d'explicar, a través de diferents espectacles, quina ha estat, al llarg de la història, la relació de Navarcles i el monestir de Sant Benet de Bages, una institució religiosa que durant segles va governar el municipi. Les representacions teatrals que es fan a la fira mostren moments històrics i fets documentats en la historia del poble.

Com la de la prohibició del Carnestoltes a Navarcles, una escena situada a l'any 1680 que es va estrenar en la darrera edició i que tornarà a la plaça de la Vila, enguany. Sant Benet de Bages, fart de ser objecte de burles i descontent amb el comportament dels navarclins durant aquest període, va decidir no permetre la celebració de la festa. Els vilatans es van rebel·lar contra aquesta imposició i la van desobeir, la detenció de Francesc Aguilar i el seu alliberament sense permís del monestir van generar un càstig que conforma un capítol més de la tensa relació que, en alguns períodes, es va viure entre el monestir i el poble. L'espectacle està complementat amb una dansa renaixentista, interpretada per l'Esbart Navarclí i amb música composada per Pere Tió.

A més a més d'aquesta escena, a la fira s'hi continuen interpretant diferents danses i les altres escenes històriques, la principal de les quals és la que representa el casament de Sal·la i Ricardis, un enllaç que es va produir l'any 950 i que va ser l'origen de la fundació del Monestir.

A banda dels espectacles, els principals carrers del barri antic de Navarcles s'omplen de parades d'una fira on hi destaquen diferents espais, la plaça de Vila i de l'Església són els escenari de les actuacions, la plaça de Sant Valentí, acull una mostra de la feina de les dones al mas, la plaça Aguilar, la plaça del Coro i el parc de Marcel·lí Monrós s'hi pot trobar la Monacàlia infantil o la plaça General Prim, dedicada al vi, i el parc de Marcel·lí Monrós, a la cervesa.

Tot el barri antic s'omple d'activitat. Els horaris dels passis i els diferents espais es poden consultar en el programa de la fira.