Una expedició manresana viu «in situ» a Terol el procés de restauració de l'orgue de la Seu

Fins a 41 manresans s'han desplaçat aquest cap de setmana al Taller Carlos M. Álvarez, a la població de Villel

Expedició manresana davant l'orgue de la Seu al taller de Terol
Expedició manresana davant l'orgue de la Seu al taller de Terol | Mireia Subirana
19 de març del 2022
Actualitzat a les 21:33h
Fins a 41 manresans s'han desplaçat aquest cap de setmana a Terol per veure in situ les obres de restauració de l'orgue cor de Catalunya, de la basílica Santa Maria de la Seu, que es porten a terme al Taller Carlos M. Álvarez. El viatge ha estat organitzat per la Comissió de l'orgue cor de Catalunya.

L'expedició va sortir de Manresa divendres al matí i va arribar al migdia a la localitat de Villel, on es troba el taller. Allà, el mateix Carlos M. Álvarez i el seu equip han explicat als visitants totes les tasques que han dut a terme per restaurar i ampliar l'orgue de la Seu. Fins i tot l'organista de la Capella de Música de la Seu, Montserrat Lladó, s'ha posat al teclat per comprovar-ne la sonoritat. A banda de visitar el taller, l'expedició també ha pogut gaudir de Terol amb una visita guiada.

La restauració
El mes de desembre de 2020 es va presentar la campanya Restaurem l'orgue del cor de Catalunya amb el propòsit de millorar les condicions de l'orgue de la basílica Santa Maria de la Seu de Manresa, restaurar-lo i ampliar-lo per aconseguir una millor sonoritat dins del temple.

El gener de 2021, l'orgue es va desmuntar i traslladar al Taller de Carlos M. Álvarez. Tal i com estava previst, durant 13 mesos s'ha treballat en la restauració i ampliació de l'instrument, procés que ja ha finalitzat. Tot i que l'instrument està restaurat, les tasques no finalitzen aquí ja que cal desmuntar-lo, traslladar-lo fins a la basílica Santa Maria de la Seu de Manresa, tornar-lo a muntar i harmonitzar.

El mes de març se sanejarà la paret de l'absis de la Seu per evitar que hi hagi petits despreniments dels carreus del temple i, així, garantir la seguretat de l'instrument. Es preveu que just després de Setmana Santa, la setmana del 18 d'abril, l'orgue es comenci a muntar al temple, procés que s'allargarà durant setmanes. Posteriorment, s'iniciarà la fase anomenada "de rodatge" que tindrà uns dos mesos de durada ja que, tal i com apunta mn. Joan Hakolimana "l'orgue necessita temps per adaptar-se a l'espai on serà, se l'ha de fer seu".

Finalment, la primera quinzena d'agost es beneirà l'instrument per donar-li la benvinguda i el vist-i-plau perquè pugui desenvolupar les seves funcions litúrgica i cultural. Un cop beneït, l'instrument ja es podrà tocar habitualment tant a les celebracions com en concerts.

La Comissió de l'orgue del cor de Catalunya proposarà un cicle de concerts inaugurals amb caps de cartell molt rellevants del panorama actual. Serà una bona declaració d'intencions per reivindicar i el paper de l'orgue com a rei dels instruments.

La campanya de col·laboració
Durant els mesos de restauració, la Comissió de l'orgue del cor de Catalunya ha proposat diverses activitats de difusió cultural i musical per donar a conèixer la campanya i fomentar la col·laboració ciutadana en tot el procés.

Entre les activitats organitzades destaquen la conferència sobre l'orgue a càrrec de Marcel Martínez, organista i assessor de la Comissió, els concerts d'Arlet, Joan Ferrer i Júlia Garrido, Liliana Navarrete, Trio Axié, la Unió Musical del Bages i l'Orfeó Manresà.

El pressupost de la restauració i la campanya de difusió és de 300.000 euros i encara són necessàries les aportacions d'administracions, empreses, entitats i particulars per poder acabar de dur a terme tot el procés i, sobretot, garantir-ne el manteniment.

Les persones que vulguin col·laborar en la restauració de l'orgue del cor de Catalunya ho poden fer en efectiu al Punt d'Acolliment de la Seu de Manresa o bé per transferència bancària (Banc Sabadell, ES88 0081 0049 5000 0260 2762).