La CGT afirma que «serà impossible» complir el nou plec de la neteja «amb els recursos que s'hi preveuen»

El sindicat critica que les noves condicions no incloguin camions cuba d'aigua o que es vulguin fer servir camions de càrrega posterior amb capacitat de 16 metres cúbics que no cabran en segons quins carrers

Personal de neteja, a la plaça Major en una imatge d'arxiu
Personal de neteja, a la plaça Major en una imatge d'arxiu | Pere Fontanals
16 de març del 2022
Actualitzat a les 21:09h
La CGT critica que el nou plec de condicions per a la contractació del servei de neteja viària i de recollida de residus sòlids urbans no recuperi els serveis que es van retallar fa més de 10 anys, i es mostra contrariada davant el fet que no inclogui camions cuba d'aigua -"tan importants per a la salubritat d'una ciutat"- o que es vulguin fer servir camions de càrrega posterior amb capacitat de 16 metres cúbics per a la recollida -"que no són els adequats per a rutes de més de 50 quilòmetres per dins de la ciutat"-.

Els anarcosindicalistes asseguren que els nous serveis d'aigua amb maquinària petita que s'inclouen en el plec, "van lligats a plànols de treball que ja avancem seran impossibles d'assolir amb els recursos materials que volen aportar i amb els recursos humans que contempla el plec". Sobre els camions de recollida de 16 metres cúbics, la CGT recorda que actualment se'n fan servir de 9 i 12 metres cúbics,  i amb "prou feines" poden passar per segons quins carrers.

Sense voler entrar a fons en les dificultats que hi haurà per adaptar el nou servei de recollida porta a porta i els contenidors tancats, la CGT vol advertir o aconsellar al govern municipal que "valori molt seriosament" a quina empresa li adjudicarà el contracte, "perquè això en el futur també serà un hàndicap a l'hora d'aplicar les noves condicions". El sindicat es refereix a que cal donar l'adjudicació a l'empresa "que doni més garanties i capacitat real per poder portar a terme les exigències no només del plec, sinó també de les condicions laborals dels treballadores de la concessió".

Finalment, la CGT avisa que no admetrà "una doble escala salarial" per la subrogació, com contempla el plec, de 6 treballadors del Consorci del Bages per a la gestió de residus a través d'Ampans, "però amb sous més baixos dels que tenen els treballadors de la neteja i recollida viària". També volen aclarir que, en cap cas, el nou plec no contempla una ampliació de plantilla. Com a molt "regularitzarà als companys que porten 4, 5, 6, 7 i fins a 12 anys en precari a FCC Medi Ambient, i s'adaptarà el nombre de plantilla lligat a l'augment de gruix de feina que suposa agrupar la neteja viària, la recollida de residus sòlids urbans i la recollida selectiva que fins ara està fent el Consorci del Bages per a la gestió de residus a través d'Ampans".