El 2022 farà tornar el FABA a «la calor»

El festival recupera les seves dates a principis de maig a l'Anònima "sense distàncies de seguretat, podent-nos abraçar i ballar sense restriccions"

Organitzadors, patrocinadors, artistes i institucions a la presentació del FABA
Organitzadors, patrocinadors, artistes i institucions a la presentació del FABA | Pere Fontanals
15 de març del 2022
Actualitzat a les 14:35h
Després d'una última edició "més introspectiva" degut al desplaçament de dates a la tardor per les inclemències pandèmiques, el Festival Artístic del Barri Antic (FABA) de Manresa 2022 tornarà a "la calor" recuperant el seu calendari habitual del 8 al 14 de maig i confiant que es pugui celebrar "sense distàncies de seguretat, podent-nos abraçar i ballar sense restriccions". Com des de la primera edició, NacióManresa serà el mitjà oficial del festival.

Per fer-ho possible, la sisena edició del FABA serà "més pop" en totes les seves facetes artístiques i es basarà en els tres pilars que sempre han caracteritzat el festival: amb artistes de fora dels programes convencionals, apostant per la proximitat i per la joventut i fomentant la creativitat "trencadora". La convocatòria per aquesta edició ha rebut unes 700 propostes de les que se n'han seleccionat 35, que seran les que es podran viure a l'Anònima la segona setmana de maig.

Les regidores de Cultura i Centre Històric, Anna Crespo i Claudina Relat, i els membres de l'organització del FABA, Vicky Garcia i Eduard Serra, han presentat aquest dimarts a l'Anònima el cartell de la sisena edició del FABA. El FABA és el festival nascut el 2017 amb la missió de convertir el Centre Històric i en especial la fàbrica de l'Anònima en el nucli creatiu de la regió a través establir sinergies amb els mateixos agents artístics i socials de la zona.

El festival s'entén dins del marc de reclamar un projecte de ciutat: convertir l'Anònima en una fàbrica de creació per a la cultura transformadora. Soleá Morente, Hidrogenesse, Kokoschka, Anna Andreu, Da Souza o Arnau Sala són algunes de les propostes artístiques que faran vibrar l'Anònima en aquesta edició 2022. 

Tota mena de disciplines artístiques a l'Anònima
Després de l'edició del 2021 celebrada a l'octubre, ja que es va haver d'ajornar per les restriccions que hi havia en aquell moment, el festival es tornarà a celebrar com als seus inicis, el mes de maig. L'Anònima serà un centre artístic per a tota mena de disciplines durant una setmana. Als garatges s'hi han programat múltiples activitats i exposicions d'art i cultura de tots els àmbits. A l'exterior es podrà gaudir, com sempre, de música i gastronomia, a més d'altres propostes i a l'interior de l'Anònima s'hi han programat els concerts musicals. 

Enguany, la jornada de presentació, el dia 8 de maig, estarà coorganitzada amb el projecte Manresa 2022, coincidint amb lel 500 aniversari de l'arribada d'Ignasi de Loiola a la ciutat, una aposta per programar artistes de diferents disciplines que, a través de "l'exploració i el risc", fan de la transformació constant en els seus projectes el seu modus vivendi.

Es tractarà d'una jornada que comptarà, com a inauguració, amb la presentació de les tres propostes del Laboratori de Creació Transformadora, que s'estant treballant durant mesos per oferir tres projectes d'intervenció adaptades a les necessitats del Centre Històric de Manresa. El mateix diumenge, el públic del FABA també gaudirà de dues actuacions que els faran vibrar. L'artista catalana Anna Andreu presentarà el seu nou disc La Mida, perfecte successor del seu inconfusible estil, i Soleá Morente, referent musical arreu del territori, presentarà el seu darrer disc, Aurora y Enrique, un homenatge als seus pares. 

Aquell mateix dia també es podrà presenciar el treball del manresà Arnau Sala, que després de deu anys i d'haver treballat per tot el món, torna a la ciutat. En aquesta ocasió presenta una instal·lació artística sobre els trastorns mentals que jugarà amb sonoritats i serà interactiva. Sense dubte, un artista que entén l'art en el seu sentit més ampli. 

El FABA de dilluns a divendres
Entre setmana, l'activitat prendrà lloc als garatges de l'Anònima on s'hi instal·larà el ja conegut com a FABAr. Cada vespre tindrà lloc una activitat artística i durant tota la tarda es podran visitar part de les exposicions obertes al públic. Entre setmana, doncs, el FABA acollirà les actuacions de Mar Peñaroja, que presentarà i recitarà el seu projecte literari de poesia, Leiana (Laia Tatjé) escenificarà Bauma, una proposta artística de creació pròpia i de petit format de dansa i música. Vert portarà el seu projecte artístic on la música rau en les seves vivències i les coses que li surten de dins de forma incontrolable en forma de poesia i lletres, i les manresanes RunOutTheCloset presentaran al FABA el seu primer treball musical, jugant amb l'estil indie més colpidor i sofisticat. També es podrà gaudir de l'exposició fotogràfica Skin d'Àlex Domènech.

A més, entre setmana també es duran a terme diverses activitats al voltant del projecte per establir el recinte de l'Anònima com un centre de creació per a la cultura transformadora. En aquest sentit, hi haurà el Taller de Comunicació de Processos, el debat de defensa del Laboratori de creació transformadora i la presentació del programa de L'Anònima: Transformadora Creativa

Jornada de tancament del FABA
El dissabte 14 de maig serà la traca final del festival. Amb més de 12 hores de cultura, música, gastronomia i art. El FABA acollirà les actuacions musicals dels mallorquins Da Souza, amb el seu pop lluminós i preciosista, el duo de pop electrònic Hidrogenesse, del que es podrà gaudir, aquest cop, del format concert complet, Kokoshca, amb el seu últim treball, el més valent i perillós, Maria Jaume, amb el seu nou disc Voltes i voltes, que la consolida entre les grans lletristes de la nostra escena, i la bona vibra de DJ COCO (nits Apolo / Primavera Sound). També hi actuaran una bona representació d'artistes de l'escena local i emergent: D4TA ERR0R, Carla, Aroix i el grup km 0 Mayoneday

Durant la jornada de tancament també es comptarà amb artistes visuals i plàstics a la Llotja de creació com Bruna Ribas, la interpretació a la pròpia llotja de Carmen Collantes, Emma Flores, Miquel Vila i Sònia Carné. Alba Prinz i Queralt Guinart seran les protagonistes de les xerrades de dissabte, on Alba Prinz parlarà del procés creatiu i experimental en el disseny de moda, i Queralt Guinart de les merdes, un retrat honest i real de la figura generacional de creatiu júnior precari.
 

Programa del FABA 2022 by La muntanya russa on Scribd