Petites distribuïdores de producte local es troben a Manresa per compartir experiències i reptes de futur

Les empreses van debatre al voltant de nous contextos d'oportunitats i de les dificultats per competir amb grans distribuïdores

Empreses distribuïdores que van participar de la trobada
Empreses distribuïdores que van participar de la trobada | Gedi
Redacció
07 de març del 2022
Actualitzat a les 19:51h
Petites distribuïdores de producte local es es van trobar a Manresa el divendres passat per compartir experiències i reptes de futur. Les empreses van debatre al voltant de nous contextos d'oportunitats i de les dificultats per competir amb grans distribuïdores

La jornada va començar amb la visita a la central de mengemBages per conèixer l'inici i evolució de la cooperativa així com el model de negoci basat en la proximitat, no només dels productes, sinó del tracte als clients i productors. 

Jordi Masdeu, treballador de la cooperativa, explicava que "mengemBages no és només una botiga de venda online de productes locals sinó que també participem en projectes que generin un impacte social i que ens ajudin a crear xarxa entre empreses que treballem des de l'economia social. Per exemple, nosaltres ens encarreguem de la distribució a punts de recollida com el SuperCoop de Manresa, però a l'hora de fer entregues a domicili, comptem amb la distribuïdora local Camàlics, perquè sabem que els seus valors i pràctiques coincideixen amb les nostres". 

Punt de trobada al Palau Firal
Posteriorment, les diferents empreses participants es va dirigir cap al Palau Firal de Manresa per posar en comú les diferents iniciatives i debatre els principals reptes que ha d'afrontar la logística i distribució de productes agroalimentaris de proximitat. 

Madrid Km0, considerat un cas d'èxit dins del sector, posava en relleu la importància d'aprendre a treballar amb clients que, malgrat no encaixar totalment amb els valors de la cooperativa, et permeten sostenir el projecte per acabar sent una empresa realment útil per a les petites productores que busquen una alternativa a les grans multinacionals logístiques. Tot i això, tots els participants coincidien amb les dificultats de competir amb empreses com Amazon i buscar, alhora, l'excel·lència en el tracta amb un producte fresc i de qualitat que pugui arribar a clients particulars. 

Ecosol, una de les cooperatives gironines que s'han unit per crear un servei més ampli de logística agroalimentària al territori, destacava com a repte "saber explicar a la població que una distribuïdora compromesa amb valors socials i mediambientals mai no podrà fer entregues tant ràpides com Amazon, ja que no és un model sostenible a llarg termini".    

Programa Fem-ho + fàcil
Finalment, les empreses d'Osona, ADFO i Areté, i les del Bages, Camàlics i mengemBages, van presentar el projecte Fem-ho + fàcil, del qual també formen part altres cooperatives de la zona. El projecte té per objectiu posar en comú totes aquestes empreses per sumar recursos, teixir vincles entre les dues comarques i reforçar la producció, elaboració, distribució i venda del producte local, tancant el cercle en aquesta zona geogràfica.