«Empreses de lloguer de vehicles, ajudeu-nos!»: la crida de cinc bagencs que se'n van a recollir refugiats

Laura Roldán, David Bordas, Dani de la Luna, Isa Rubio i Llúcia Roca van decidir marxar a la frontera entre Polònia i Ucraïna i ajudar "totes aquelles persones que puguem" a fugir de la guerra

Els cinc amics marxaran cap a la frontera entre Polònia i Ucraïna aquest dimecres al vespre
Els cinc amics marxaran cap a la frontera entre Polònia i Ucraïna aquest dimecres al vespre | Arxiu particular
07 de març del 2022
Actualitzat a les 17:32h
Feia dies que els rondava pel cap i finalment ho han portat a la pràctica. Els bagencs Laura Roldan, David Bordas, Dani de la Luna, Isa Rubio i Llúcia Roca marxaran aquest dimecres al vespre a la frontera entre Polònia i Ucraïna per portar cap a Catalunya persones que fugen de la guerra. "Quan vam decidir tirar endavant la iniciativa, el primer que vam fer va ser parlar amb diverses fundacions per saber si s'adiurien a acollir la gent que portéssim", expliquen. Finalment, després de trucar diverses portes van trobar un aliat: "es tracta d'una entitat ubicada a la Catalunya Central que fa molts anys que funciona i que ens ha garantit que oferirà sostre, menjar, empadronament i escolarització -si es requereix- a totes les refugiades que hi hagi", assenyalen els bagencs, que prefereixen no dir el nom de la fundació "per no comprometre-la".

En el moment, doncs, que van saber que un cop a Catalunya els refugiats tindrien atenció i lloc on viure, els cinc amics -que tenen entre 37 i 42 anys- van crear un perfil a Instagram, ManresaxUcraïna, per donar a conèixer el projecte i demanar ajuda a tothom que hi volgués contribuir. "Tenim el temps i l'empenta per marxar, però necessitem suport econòmic", escrivien. Sumant tots els bizzums que han rebut des que van obrir el compte d'Instagram (divendres al vespre) i fins aquest dilluns al matí, ja porten acumulats gairebé 2.600 euros.
 

En contacte amb entitats humanitàries per distribuir material recollit
"Porta'ns material de primera necessitat que deixarem allà per a aquelles persones que hauran d'esperar una mica més a poder moure's de la frontera", apuntaven a la publicació, tot especificant que els punts de recollida on la gent pot adreçar-se són l'Escola les Bases, de Manresa (carrer Puigmal, 16) i l'empresa Transingle, S.L., d'Artés (carrer Sant Jordi, 10 nau A). 

Segons han explicat els impulsors del projecte a NacióManresa, "el que volem és que sigui alguna entitat humanitària qui distribueixi tot el que recollim". Per què? Doncs "perquè estem en contacte amb altres persones que ja han viatjat fins a la frontera a buscar gent i ens han explicat que com que és tan gran l'allau de material que arriba en aquell punt, molt acaba en bosses, per terra, sense repartir". Amb la voluntat, doncs, d'evitar una gestió anàrquica dels productes que transportin, "hem decidit que sigui alguna fundació que faci dies que treballa sobre el terreny qui ens els recepcioni perquè en faci l'ús més adequat", apunten.

Crida a les empreses de lloguer de vehicles
Ara mateix, el que prioritzen els cinc amics que dimecres emprendran el viatge cap a Polònia, és "intentar trobar alguna empresa de lloguer de vehicles que ens cedeixi furgonetes o que ens les llogui a un preu reduït". "Hem de pensar que el combustible ja val molts diners. Si, a més a més també hem de pagar el lloguer íntegre de les furgonetes... el pressupost que necessitem puja moltíssim", lamenten. És per això que fan una crida: "Empreses de lloguer de vehicles, ajudeu-nos! Si ens cediu més d'una furgoneta, podrem portar més gent cap aquí", imploren.

No fer cap parada durant el viatge per tornar a ser a Catalunya diumenge a la nit
"Ens hem demanat festa només dijous i divendres", diuen. La idea d'aquests amics és marxar dimecres al vespre i tornar a ser a Catalunya el diumenge a la nit: "durant el trajecte no farem cap parada. Tenim pensat arribar a la frontera en vint hores", calculen.