Dotze hores detinguts per a dir «no tinc res a declarar» davant del jutge de Figueres

Els sis bagencs encausats pel tall de Tsunami Democràtic a la Jonquera reben l'escalf de Manresa amb una concentració a la que no són a temps d'assistir-hi

Els bagencs encausats a la sortida dels jutjats de Figueres
Els bagencs encausats a la sortida dels jutjats de Figueres | El Bages pels Drets Civils
04 de març del 2022
Actualitzat a les 22:48h
El representant d'El Bages pels Drets Civils Eudald Camprubí ho ha dit a Manresa durant la concentració que s'ha celebrat per donar suport als sis bagencs detinguts arran del tall de Tsunami Democràtic a la Jonquera durant les mobilitzacions per les condemnes dels presos polítics. "El jutge els està penalitzant doblement, amb el propi procediment i amb altres decisions difícilment justificables", ha afirmat.

Al matí l'advocada d'Alerta Solidària Eva Pous ho explicava a NacióManresa: "és incomprensible que per una declaració els traslladin detinguts fins als jutjats de Figueres quan en aquestes situacions el que és habitual és que compareguin al jutjat de guàrdia més proper i es traslladi l'expedient". En aquest cas, tots sis detinguts havien sol·licitat poder declarar als jutjats de Manresa, però el magistrat de Figueres va rebutjar la petició.

Els activistes, entre els que es troba el regidor de Fem Manresa Jordi Trapé i l'exregidora de la CUP a Navarcles Ylènia Morros, han estat detinguts a partir de les 7 del matí i molts d'ells ja estaven a disposició del jutge de l'Alt Empordà a les 10. El magistrat, però, s'ha negat a prendre'ls declaració a aquella hora i els ha fet esperar, a les dependències judicials, fins a les 5 de la tarda, amb l'afegit que ha arribat a última hora el declarant per una altra causa i l'ha fet passar per davant d'ells.

Al final, els sis bagencs i els sis no bagencs detinguts, dotze en total, han sortit dels jutjats de Figueres quan faltaven deu minuts per a les 8 del vespre, molts d'ells després de més de dotze hores de detenció. Tots ells l'hi han dit el mateix al magistrat: "no tinc res a declarar".

Al procediment pel tall de l'AP7 a la Jonquera durant les mobilitzacions en conèixer-se les sentències contra els presos polítics hi ha més encausats, però la detenció i trasllat d'aquest divendres són fruït de l'ordre judicial dictada dijous contra els que no s'havien presentat a declarar voluntàriament. "Entre els activistes que van ser identificats a la Catalunya Nord, no n'hi ha ni un que hagi estat processat", ha explicat en representant d'El Bages pels Drets Civils.

El Bages pels drets civils demanen als mossos que "objectin" si no estan d'acord amb les detencions
Camprubí també ha aprofitat per denunciar que els detinguts "han estat traslladats emmanillats durant dues hores" pels Mossos d'Esquadra fins arribar a Figueres. "Ja està bé d'amagar-se darrera del fet que són una policia judicial", ha lamentat. "Si no estan d'acord amb aquestes detencions o amb altres procediments, que objectin, sinó que no es lamentin del desprestigi que estan patint a ulls de l'independentisme", ha reblat.


Manresa dona escalf als detinguts
Unes dues-centes persones s'han concentrat aquest divendres al vespre a la plaça Sant Domènec per donar suport als detinguts en un acte que es confiava que podria comptar amb la seva presència després de declarar. Però no ha estat possible. L'allargament "artificialment voluntari" de tot el procediment a Figueres ha comportat que no hi hagin pogut assistir i que el comentari més comú entre els concentrats fos "ara els comencen a deixar sortir".

A la concentració hi han estat presents representants de la CUP, entre els que hi ha diversos militants detinguts, i també d'ERC i de Junts.