Un emotiu taller de fotografies històriques recupera la memòria de l'antic cable miner de Súria

El proper 10 de març, l'historiador Albert Fàbrega pronunciarà la xerrada "Els aeris, la memòria i la cultura de la sal i la mineria"

Fotografies històriques de l'antic cable miner, projectades durant el taller celebrat a Súria
Fotografies històriques de l'antic cable miner, projectades durant el taller celebrat a Súria | AjSú
Redacció
04 de març del 2022
Actualitzat a les 18:51h
Un taller de fotografies històriques sobre l'antic cable miner, celebrat aquest dijous, va recuperar la memòria d'aquest sistema de transport aeri de mineral que va funcionar a Súria durant bona part del segle XX. Dijous vinent, 10 de març, tindrà lloc una xerrada sobre el mateix tema al saló de sessions de la Casa de la Vila, a les 6 de la tarda.

El taller fotogràfic va aplegar una vintena de persones, incloent-hi antics treballadors del cable miner i familiars directes de persones que hi havien treballat. En el transcurs de l'acte es van compartir vivències, records i anècdotes d'aquest emblemàtic mitjà de transport que es va convertir en un element característic de la vila i d'una època.

Súria va comptar amb dues línies de transport aeri de mineral per vagonetes: el cable procedent de la mina de Cardona, que va funcionar entre els anys 1929-69, i el cable de la mina de Cabanasses, que va romandre actiu en el període 1962-88.

Al llarg d'aquestes dècades, el cable miner va formar part del paisatge urbà i de la vida quotidiana de vàries generacions de suriencs i surienques. El taller va evidenciar aquesta vessant humana i emotiva a través dels records evocats per les fotografies projectades, procedents d'arxius particulars.

Aquesta iniciativa de recuperació de la memòria del cable miner és impulsada per les àrees municipals d'Alcaldia i Cultura, amb el suport de la cooperativa L'Arada Creativitat Social, Geoparc de la Catalunya Central i Diputació de Barcelona.

El taller va començar amb unes paraules de benvinguda del regidor de Via Pública i Medi Ambient, Miquel Soliva. La dinamització de l'acte va anar a càrrec de l'historiador i arxiver surienc Jordi Algué, amb la surienca Muntsa Codina i Albert Contreras de la cooperativa L'Arada Creativitat Social.

La xerrada del proper dijous 10 de març es titula Els aeris, la memòria i la cultura de la sal i la mineria, i comptarà amb la participació de l'estudiós surienc Albert Fàbrega.
Arxivat a