Cuiners i productors del Bages es van trobar dilluns a l'Oller del Mas

Una dotzena de productors han presentat els seus productes i sis cuiners han preparat tastos de la cuina del xup-xup

Jordi Vila / Proper
Jordi Vila / Proper | Jordi Vila / Proper
Redacció
02 de març del 2022
Actualitzat a les 19:11h
Aquest dilluns a la tarda, al restaurant Bages964, de l'Oller del Mas, s'hi han aplegat prop de setanta persones, en una trobada entre productors locals i cuiners del Bages, organitzada conjuntament per Bages Impuls i Proper.

L'acte va estar conduït pel gestor cultural Pep Garcia i va comptar amb la col·laboració de la periodista Aina Font Torra, que va fer una roda d'entrevistes amb els dotze productors presents a la trobada, que van poder explicar breument la seva activitat i els productes que presentaven aquella tarda. 

Uns restaurants compromesos
A més de la presentació d'una dotzena de productors, i dels tastos cuinats preparats per sis cuiners, es va aprofitar trobada per tal que els restauradors presents a la trobada signessin el Manifest per una alimentació sostenible, un manifest elaborat per la Fundació Alícia a finals de l'any passat, en el marc de l'any de la Capitalitat Mundial de l'Alimentació Sostenible.

Signant aquest manifest, els cuiners del Bages es comprometen a vetllar per la salut de les persones, treballar arrelats al territori, ser proactius en la defensa del medi ambient, combatre el malbaratament alimentari i esdevenir prescriptors entusiastes dels productes locals.

Antoni Massanés, director de la Fundació Alícia, va presentar aquest manifest deixant clar que "es va fer pensant no en què sigui d'uns o altres sinó perquè representi tots els actors del sistema alimentari", i tot congratulant-se per la implicació dels cuiners, va afegir que "és pensat perquè representi -i, per tant, el signin- no només els cuiners catalans sinó també els productors, transformadors, artesans, botiguers, cuiners... de tots els sistemes alimentaris del món". 

De fet, després que els representants dels catorze restaurants presents a la trobada de dilluns signessin el manifest, també s'hi van afegir, a la signatura, els productors presents, expressant així el compromís col·lectiu que reclamava Antoni Massanés. Es preveu que en un breu termini de temps també signin aquest manifesta la resta de restaurants que estan adherits a les Temporades Gastronòmiques del Bages que es promouen des de Bages Impuls.

Reivindicant la cuina d'Ignasi Domènech
La trobada de dilluns a l'Oller del Mas va escenificar també un canvi de tendència que s'està donant als fogons dels restaurants del Bages, un canvi que conjuga modernitat i tradició. En l'apartat dels tastos cuinats, l'acte va tenir com a mestre de cerimònia el xef de Ca l'Aligué, Benvingut Aligué, i va comptar amb la col·laboració de diferents cuiners, cadascun dels quals va preparar un tast. A més d'Ignasi Sala, del Mas de la Sala, de Sallent, i de Cristian Domínguez, de La Barca de Monistrol, els altres tres cuiners participants tenen en comú la seva joventut –tots tres estan per sota dels trenta anys–, la seva bona preparació i la seva ambició per fer propostes atrevides: Marc Parareda, de la Masia de Sallent, Jordi Perich, de Cal Carter de Mura, i l'amfitrió de la trobada, Àlex Portales, del restaurant Bages 964 de l'Oller del Mas.

Al mateix temps, els tastos que van cuinar també reivindicaven el passat, la tradició, de la cuina catalana en general i de la figura del xef manresà Ignasi Domènech (1874-1956). Els assistents van poder gaudir així d'uns plats que podríem dir que estaven en perill d'extinció, a les cartes dels restaurants catalans. Plats de cuina lenta, del xup-xup, dels guisats tradicionals: conill amb cargols per senyorets, estofat de mongetes, una terrina de porc (estil paté de campagne) chutney de poma i confitats, caldereta de xai i pollastre a la catalana.

Dotze productors, dotze productes
Així que els assistents anaven arribant al restaurant Bages964, es trobaven amb una sèrie de paradetes d'alguns dels productors que coneixerien al llarg de la tarda. Pol Vilana, de Cerveses Guineu oferia la seva cervesa. Lourdes Casas i Martí Just, de la formatgeria cal Music, de Navàs. Montserrat Soler de cal Pujolet, de Marganell, amb el seu mató tradicional. Aleix Serra, de Meleix, un nou apicultor que mou els seus ruscos entre Súria i el Maresme. Rosa Maria Abadal, de la família que regenta el Forn de Cabrianes, exposava una bona gamma de pans artesans.

Marc Maldonado, director comercial de l'Oller del Mas, va ser l'encarregat, per part dels amfitrions, de presentar els tastos dels seus vins, i del seu oli. 

A la segona part de la trobada, amb els tastos cuinats, es va poder conèixer les mongetes filaires que la família Rossinyol cultiva al regadiu del Poal, a Manresa. I després va venir una bona expressió de la riquesa de la comarca, amb una bona varietat de carns: xai, vedella, pollastre i conill. Xai de Can Vilumara, de Castellfollit del Boix; vedella de Cal Pepitu, de Cardona; pollastre ecològic de NiuVerd, de Sant Feliu Sasserra i conill del Tatjé de Viladordis, de Manresa.

Temporades Gastronòmiques del Bages
Les Temporades Gastronòmiques del Bages són una iniciativa de Bages Impuls per promoure els productes locals i de temporada durant les diferents estacions de l'any.
Els restaurants del Bages que vulguin participar en les Temporades Gastronòmiques es comprometen a fer servir productes de proximitat i de la temporada. Compromís que s'ha de veure reflectit en els menús i les cartes. La vintena de restaurants que hi participen "han d'especificar l'ingredient o els ingredients que són del Bages a les cartes i menús", explica Ignasi Sala, cap de cuina del restaurant Mas de la Sala, que forma part de les temporades, i president de Bages Impuls. A més, "han de tenir un nom propi i estar diferenciats de la resta de plats", afegeix Sala.  

Presentació de la guia Bages Proper
Aquesta trobada entre productors i cuiners vol servir també de presentació d'un producte editorial en què estan treballant, conjuntament, Edicions Parcir i Proper. Serà la guia Bages Proper, que recollirà tots els productes i productors locals del Bages, que es preveu tenir enllestida a finals d'aquest mes de març, i que segons els seus editors "donarà una imatge de conjunt molt potent, perquè tenim gent molt potent, que està fent molt bona feina, cadascú en el seu camp". A part dels vins, que amb la DO Pla de Bages segurament són el producte bagenc que gaudeixen de més bon prestigi, la guia Bages Proper recollirà la rica diversitat de la comarca: verdures i llegums, carns, embotits, formatges, cerveses, fleques i pastisseries, comerços especialitzats, restaurants i activitats agroturístiques.

La trobada celebrada aquest dilluns a l'Oller del Mas és la segona d'aquestes característiques. Al mes de setembre passat es va fer la primera, també organitzada per Bages Impuls i Proper, en aquella ocasió al restaurant Mas de la Sala, a Sallent. L'èxit d'aquella primera convocatòria és el que va dur els organitzadors a repetir l'esdeveniment, que pot tenir continuïtat en el futur, "sempre que tinguem nous productors, o nous productes, per presentar", afirma Xevi Olivé, responsable de Proper. A hores d'ara treballen amb la idea de celebrar una nova trobada de cara a l'estiu, i en el que serà doncs la tercera trobada pensen que es poden obrir a productors d'altres comarques properes al Bages.