«Fixa't si som optimistes que en plena pandèmia decidim crear una banda de rock en català liderada per una dona»

El cicle de concerts Tarima arrencarà una nova temporada aquest diumenge amb el concert de debut dels bagencs Juriol

El cicle de concerts Tarima arrencarà una nova temporada aquest diumenge amb el concert de debut dels bagencs Juriol
El cicle de concerts Tarima arrencarà una nova temporada aquest diumenge amb el concert de debut dels bagencs Juriol | Promocional
03 de març del 2022
Actualitzat el 18 de juliol a les 10:52h
Aquest primer diumenge de març serà un diumenge d'estrenes: per una banda, s'encetarà una nova temporada de Tarima, el cicle de concerts impulsat per Cultura del Bé Comú que, a banda de donar veu i recer a projectes artístics singulars del territori, també busca aportar el seu granet de sorra a la campanya Fem soroll per fer teatre, una iniciativa capitanejada per la gent d'Els Carlins que gràcies al suport de la ciutadania, d'entitats, d'artistes i de programadors -entre d'altres- va fer possible la instal·lació, a la sala principal del teatre en qüestió, d'un nou equip de so per dotar-la de més qualitat acústica i, aconseguir, així, obrir una línia estable de programació musical.

L'altra estrena que tindrà lloc aquest diumenge (a les sis de la tarda, concretament) té molt a veure amb la primera. I és que els encarregats d'inaugurar el primer concert de l'any de Tarima seran els Juriol, una banda que, precisament, ha escollit el teatre d'Els Carlins per oferir-hi el seu concert de debut (les entrades, en aquest enllaç). Clara Oliveres (il·lustradora i muralista que sempre ha tingut un peu posat en la creació musical), Gerard Cabot (productor musical i propietari del Red Factory Studio), David González (bateria en diversos grups i professor de música) i Miki Santamaria són els membres d'aquesta prometedora formació nascuda al Bages que s'estrena en el món discogràfic amb l'elapé T'he trobat

- "Enlloc com a casa", s'acostuma a dir. També és el millor lloc per encetar la gira?

GERARD: Sens dubte! De fet, teníem la possibilitat de fer el primer concert en alguna altra localitat, fins i tot fora del Bages, però mai ens va passar pel cap no arrencar a Manresa. 
 
- La pressió afegida de jugar en terreny propi hi és, per això?
 
GERARD: Sí, bàsicament perquè volem fer-ho molt bé davant dels nostres. És molt més fort el sentiment de felicitat de poder compartir l'inici d'aquest viatge amb tota la gent que ens estimem i que ens ha recolzat durant aquests anys.
 
- Juriol s'ha anat donant a conèixer per fascicles. Primer vau presentar el projecte; un any més tard (el juliol del 2021) va arribar el primer single, i tres mesos i mig després, el disc sencer. Se us ha fet llarg, el procés?
 
CLARA: En absolut. Tant de bo segueixi sent un procés molt més llarg i Juriol duri molts anys! 
 
- Em referia més aviat a la impaciència per donar a conèixer el vostre material...
 
CLARA: Fer un disc requereix molt esforç i temps: compondre les cançons, escriure les lletres, gravar les maquetes, enregistrar els temes bé a l'estudi, la mescla, el màster... No volíem -ni volem- fer les coses ràpid; les volem fer bé i amb constància. També és cert que mentre el disc s'estava coent, estàvem -i de fet encara estem- treballant en altres fronts.
 
- Ah sí?
 
CLARA: Sí! Els tres videoclips que han acompanyat aquest primer àlbum en són un exemple. Ara fa un temps que estem immersos treballant en el directe i també comencen a treure el cap nous temes del segon disc. 
 
- Una de les frases que utilitzeu per presentar-vos és: "Algunes coses porten temps però són senzillament inevitables". Què voleu dir? Que estàveu predestinats a acabar junts? Us heu ben trobat (i per això el títol del disc)?
 
GERARD: Doncs en seria una interpretació molt encertada, ara que ho planteges! Va ser una sort trobar-nos i formem un equip genial. No obstant, aquesta frase amb la qual ens presentem fa referència al fet que creiem que l'esperit dels anys 90 mai ha mort i que, tot i que potser en estat latent, segueix viu. Era inevitable que acabés tornant en escena, tard o d'hora.
 
- Precisament, en una entrevista que us vam fer en aquest mateix diari dèieu que volíeu contribuir a fer que el rock deixés de considerar-se un gènere residual al nostre país. Ho heu aconseguit?
 
CLARA: Quan em vaig plantejar arrencar aquest projecte volia fer realitat un somni: compondre i gravar un disc que sonés brutal, èpic, melòdic i potent. I que m'acompanyéssin músics de primer nivell. El més bonic de tot és que la realitat ha superat amb diferència les espectatives i tenim un equip increïble amb ganes de portar una música que m'apassiona més enllà de l'estudi. L'evolució que ha tingut tot plegat és un regal. 
 
- Així doncs, com descriuríeu l'univers sonor i líric d’aquest vostre primer fill discogràfic?
 
CLARA: L'univers sonor del disc és rock, en català, amb influències de música que he anat absorbint al llarg dels anys. Clarament hi ha moltes pinzellades d'influència rockera americana i anglesa. L'univers líric neix de les entranyes, són vivències molt personals, però que tracten temes universals en els quals tothom pot sentir-s'hi identificat. 
 
- No han passat ni tres mesos des que vau treure a la llum T'he trobat i ja us han nominat a quatre Premis Enderrock. Això sí que és arribar i moldre!

CLARA: La veritat és que estem molt contents. És un reconeixement bonic i que et dona energia per seguir pencant tan fort com ho hem fet fins ara. Tenim moltíssimes ganes que la nostra música es faci un lloc a l'escena musical catalana, tot i ser conscients que costarà molt. 
 
- Què trobarà el públic que diumenge us vingui a veure a Els Carlins?

CLARA: Trobarà un concert de rock molt treballat i cuidat. Trobarà quatre músics apassionats de la música donant-ho tot a dalt de l'escenari. Trobarà un espectacle de llums i música. Trobarà la nostra total dedicació defensant un projecte en el qual hi creiem profundament. 
 
- Parlem del futur de la cultura. Sou optimistes?
 
GERARD: Som optimistes de mena! Fixa't si ho so que al 2020, en plena pandèmia, decidim crear un projecte de rock, cantat en català i liderat per una dona. Sigui com sigui, la cultura sempre troba la manera de reinventar-se, reivindicar-se, obrir-se camí en totes les situacions. Mai hem de perdre l'esperança de poder tirar endavant els projectes.
 
- Què podem fer, com a públic, per millorar les condicions del vostre sector?
 
GERARD: És feina de tots, tant d'artistes com de públic, tractar de donar el valor que es mereix ja no només a la música, sinó a la cultura en general. Darrere de cada proposta artística sempre hi ha un treball enorme de músics, de tècnics, de programadors… En temps difícils com els que estem vivint, es tendeix a donar molta importància a determinats aspectes de la societat i es deixa en l'ostracisme més absolut tot allò relacionat amb la cultura. I penso fermament que hauria de ser al revés: la cultura és un bé molt necessari i un dels pilars fonamentals per a la bona salut mental i emocional de la societat. En aquest sentit, crec que si aquesta idea calés en el subconscient col·lectiu, les condicions del nostre sector millorarien de manera natural i orgànica.
 
 
El Quiz del Tarima
-Quin és el consell que us hauria agradat que us donessin quan vau començar amb la vostra carrera musical?
 
• CLARA: La música et donarà les millors experiències, però també te'n donarà de dolentes. Sigues pacientment valenta.   
GERARD: Esforça't, no et rendeixis, però sobretot gaudeix del camí.
-Una música i un músic amb qui us agradaria col·laborar?

CLARA: Emily Armstrong i Dave Grohl.
GERARD: Sia i Dave Grohl.
-Si haguéssiu de fer una versió d'una gran cançó seria…
 
CLARA: M'agradaria versionar alguna cançó a rock amb un cor al darrere. Una bona opció seria algun tema de la Tina Turner.
GERARD: My Hero, de Foo Fighters.
-Un compositor o compositora amb qui us emmiralleu?
 
CLARA: Trobo brillant el Matt Bellamy o el Simon Neil. 
GERARD: He comentat alguna cosa del Dave Grohl, ja?
- El lloc més especial on heu fet un concert?

CLARA: Al Campus de Gospel del 2006, a Rajadell, amb la Big Band Jove de la Unió Musical del Bages. 
GERARD: Al Pro Weekend Fest del 2016, a Castelló, amb Lipzia.
- L'indret que més us inspira?

CLARA: Trobo la inspiració a l'estudi de música que tinc muntat a casa. És una habitació petitíssima. Zero glamour, molta pau i allà tot surt. 
GERARD: Em passa el mateix: l'estudi és el millor lloc on aïllar-se de tot i connectar amb l'instrument. 
 
-La cançó de la vostra infantesa?
 
CLARA: La banda sonora de El Rey León. 
GERARD: Money for Nothing, de Dire Straits. 
- Acabeu la frase: La música ha/hauria de ser…

• CLARA: Un tresor. 
• GERARD: Considerada de primera necessitat.