Memòria.cat publica el web «Dones manresanes. Guerra civil i repressió»

L'autora és Conxita Parcerisas, membre de l'Associació Memòria i Història de Manresa

Capçalera del web de Memòria.cat sobre manresanes i guerra civil
Capçalera del web de Memòria.cat sobre manresanes i guerra civil | Memòria.cat
Redacció
02 de març del 2022
Actualitzat a les 12:02h
Des d'aquest dimecres es pot trobar al portal Memòria.cat el web Dones manresanes. Guerra civil i repressió, que té com a objectiu rescatar de l'oblit les dones manresanes que van participar activament en la defensa de la República els anys de la guerra. L'autora és Conxita Parcerisas, membre de l'Associació Memòria i Història de Manresa.

Montserrat Planas fou la primera regidora de Manresa, Ramona Soldevila i Joana Carmona es van fer milicianes i van anar al front, la Paquita Vendrell va evacuar soldats ferits cap a França, l'Anna Solà va ser la dona que més articles va escriure a la premsa, la Maria Bergua feia de contacte entre els espanyols als camps francesos i les seves famílies, l'Antonieta Feliu es va oposar públicament a l'enderrocament de la Seu, la Margarida Artigas va ser empresonada amb 73 anys, la Dolors Molist va viure tres guerres, la Rosa Delhom i la Vicenta Cuende no van poder tornar exercir de mestres,... entre moltes altres que es troben en aquest web.

Les manresanes no només van cuidar les famílies i la vida de la ciutat, també van fer d'infermeres en substitució de les monges, van treballar pel front republicà des de les fàbriques, van assumir responsabilitats a les escoles, als partits, sindicats i organitzacions,... responsabilitats que mai abans havien estat al seu abast.

Algunes van ser empresonades i jutjades pel franquisme, altres es van exiliar i totes van ser doblement vençudes com a republicanes i com a dones.