Confirmat: Manresa frisava per tornar a viure una Fira de l'Aixada «com les d'abans»

El primer dia de mercat medieval després d'un any desert ha omplert de gom a gom les places i carrers del barri antic des de primera hora del matí

La Fira de l'Aixada recupera les aglomeracions al carrer
La Fira de l'Aixada recupera les aglomeracions al carrer | AFT
26 de febrer del 2022
Actualitzat a les 22:51h
Ja es deduïa però aquest dissabte s'ha acabat de corroborar: la Fira de l'Aixada és la joia de la corona de les festes manresanes. En cada edició rep la visita de milers de persones d'arreu de les comarques centrals, però aquest any, i després d'un 2021 en blanc, l'afluència humana que han registrat els carrers del barri antic de la ciutat ha superat qualsevol vaticini. Sobretot si es té en compte que, per una banda, diverses poblacions veïnes celebraven el Carnaval (i això arrossega molta gent) i, per l'altra, que encara ens trobem immersos en la pandèmia de la Covid. En aquest sentit, podria haver-se donat el cas que, per evitar aglomeracions, la població hagués optat per quedar-se a casa o fer altres plans.

Però no. En cap cas ha estat així. La gent frisava per veure i viure ambient al carrer. La gent es delia per sortir al carrer i veure el Centre Històric decorat, vestit de festa. La gent desitjava badar per les parades; ensumar l'olor del vi calent de la plaça Major; veure les zíngares ballar; viure la mesquinesa del bisbe Galcerà Sacosta; celebrar l'arribada del rei Pere III; topar amb personatges sortits de la Manresa del segle XIV... Des de primera hora del matí d'aquest dissabte que el degoteig de visitants ha estat constant. "Si avui hi ha hagut aquesta mà de gent, demà ja ens podem preparar", assegurava a NacióManresa una paradista assidua de la fira, a qui una clienta responia: "trobàvem tant a faltar una Aixada com les d'abans...!".

Un dia "d'emocions molt grosses" 

La d'enguany és la vint-i-cinquena edició del mercat medieval manresà. Aprofitant l'efemèride, des de la taula artística de l'Aixada ja s'havia començat a parlar -abans de la pandèmia- d'introduir canvis "per sacsejar-la una mica", explica Mireia Cirera. Aquests canvis s'havien de materialitzar l'any passat, però com que finalment es va anul·lar l'esdeveniment, fins aquest dissabte no se n'han pogut veure els resultats: "ha estat un dia d'emocions molt grosses", s'emocionava Cirera, mentre afegia que les modificacions que s'han fet en els guions i en els actes centrals "han funcionat a la perfecció".

Però no només les escenes principals han estat les que han sofert canvis: les entitats, en la seva majoria, també han estrenat nous espectacles: "les entitats són el més important d'aquesta fira. Ens ho han posat tot molt fàcil i s'han adaptat a tot el que els hem demanat", somreia Cirera. 
 

Imatge de la Fira de l'Aixada 2022 Foto: AFT


Més espais escènics i un nou punt de parades a la Puigmercadal

Una altra de les novetats ha estat l'ampliació dels espais per al teatre. Així, als escenaris que cada any s'instal·laven a la plaça Sant Ignasi Malalt, a la Casa Amigant, a la plaça Europa i ala plaça Major s'hi han afegit els de la plaça Puigmercadal, la Plana de l'Om, el Carrer del Balç i un nou racó al parc de la Seu.

Pel que fa a les parades, tornen a estar escampades pels carrers del Centre Històric (zona parc de la Seu, plaça Major, carrer Sant Miquel i carrer Vilanova, Sobrerroca, plaça dels Drets, Joc de la Pilota, plaça del Carme i zona de plaça Europa, Milcentenari, Muralla del Carme i Infants). A més a més, com el teatre i la dansa, les parades també guanyen l'espai de plaça Puigmercadal.