Moià organitza un acte de suport a una veïna que serà jutjada per tallar l'AVE durant l'aniversari de l'1-O

L'acte es farà diumenge al Parc Municipal Francesc Viñas organitzat pel Grup Moianes de Suport a la Berta

Talls a les vies de l'AVE durant el primer aniversari de l'1-O.
Talls a les vies de l'AVE durant el primer aniversari de l'1-O. | CDR
Redacció
24 de febrer del 2022
Actualitzat a les 11:48h
El Parc Municipal Francesc Viñas de Moià acollirà aquest diumenge un acte de suport a una veïna del municipi que serà jutjada el proper 10 de març acusada de participar en el tall de l'AVE de Girona en el primer aniversari del referèndum de l'1 d'octubre. L'acte està organitzat pel Grup de suport a la Berta, que va ser creat el passat 7 de febrer en una assemblea popular.

Amb aquest acte, el grup de suport local pretén donar suport a la Berta, la veïna de Moià que serà jutjada, recaptar fons per fer front a la causa judicial i donar a conèixer la "situació repressiva" que està vivint el país i la comarca del Moianès.

Segons explica el grup, la matinada del 16 de gener de 2019, agents encaputxats del Cos Nacional de Policia van arribar a Moià per detenir la Berta, però la Berta era a Girona, on estudiava. La buscaven per haver participat en el tall de vies de l'AVE durant les protestes del primer aniversari de l'1 d'octubre.

Ara, la Fiscalia i l'acusació representada per Adif i Renfe la porten a judici amb tres persones més, acusades d'un delicte de desordres públics, un delicte de danys en béns d'ús públic o comunal, un delicte d'atemptat contra l'autoritat i quatre delictes lleus de lesions. Els demanen quatre anys de presó per a cadascuna i 62.000 euros de multa entre les quatre. El judici tindrà lloc el 10 de març.

La veïna encausada és militant d'Arran i del Moviment Popular del Moianès. L'acte se celebrarà l'endemà de la manifestació convocada a Girona a les 6 de la tarda per la causa comuna coneguda com a 21 Raons.

El passat 7 de febrer es va convocar una assemblea oberta a Moià per donar a conèixer el cas, i d'aquesta trobada en va néixer un grup de suport en l'àmbit local. Aquesta plataforma ciutadana ha creat una campanya de comunicació sota el lema "La Berta es queda a Moià, defensem-nos" per denunciar públicament la situació, recollir firmes de suport i convocar a les veïnes del poble a assistir a l'acte de suport d'aquest diumenge.

Entre altres accions, el Grup de suport a la Berta ha penjat un comptador amb els dies que falten per al judici al centre del poble, ha embustiat i encartellat Moià i altres municipis de la comarca i ha venut marxandatge en una parada als mercats del diumenge.

L'acte del diumenge començarà a les 12 del migdia amb dos espectacles per als més menuts, un espectacle de titelles organitzat per Ninus i un espectacle de contes organitzat per Tunqueque. A l'1 del migdia es farà un vermut musical amb Sixtus i després hi haurà un dinar popular per recaptar fons. A la tarda hi haurà l'acte polític on s'explicaran els casos repressius de 21 Raons i Hi Érem Totes, dos casos que afecten a persones del Moianès, i es parlarà de la situació repressiva que viu el país amb l'organització antirepressiva Alerta Solidària. També hi haurà concerts de Mar Pujol i Laura Flores i durant tot el dia hi haurà l'exposició d'un tríptic d'Artistes per la República. L'acte finalitzarà amb PD's i un espectacle de projeccions a càrrec d'Enric Rodó.

El moviment ha aglutinat un suport popular transversal que ha implicat en la causa col·lectius tan diversos com Arran Moianès, organització a la qual milita l'encausada, les organitzacions del Moviment Popular com l'Assemblea Feminista, d'on també en forma part, el Sindicat d'Habitatge i la Xarxa Popular d'Aliments, el jovent aplegat al voltant de l'Ateneu La Polseguera, l'ANC del Moianès, partits polítics municipals, persones a títol individual, i diverses botigues del poble que s'han implicat recollint firmes de suport i venent tiquets del dinar de diumenge.

El cas de la Berta també ha rebut suport des de les institucions: el passat 17 de febrer, l'Ajuntament de Moià va aprovar per ple una moció presentada per la CUP-Capgirem Moià, ERC i Junts en solidaritat amb la Berta, moció que el proper dilluns serà votada també al ple del Consell Comarcal del Moianès i, en les pròximes setmanes s'espera que aparegui a l'ordre del dia de diversos municipis de la comarca.
Arxivat a