És saludable el dejuni intermitent?

El dejuni intermitent o el fet de deixar de menjar durant unes hores és una de les últimes tendències per aprimar-se que genera més adeptes, però també més debat

Deixar de menjar durant un es hores és una de les últimes tendències, però genera debat
Deixar de menjar durant un es hores és una de les últimes tendències, però genera debat | CSJ
NacióManresa
23 de febrer del 2022
Actualitzat el 24 de febrer a les 11:08h
Cada inici d'any, són molts els qui comencen a fer llistats de nous propòsits i nous hàbits. Any rere any, un dels propòsits o desitjos més recurrents acostuma a ser el de perdre pes o el de començar una dieta més saludable; fet que comporta que, durant els primers mesos de l'any, el servei de Dietètica i Nutrició de la Clínica Sant Josep rebi més consultes i trucades del que és habitual.

Una de les últimes dietes o pauta alimentària que està marcant tendència per perdre pes és l'anomenat dejuni intermitent, el qual consisteix en reduir el nombre de menjars i només ingerir menjar en unes hores establertes del dia. Aquesta pràctica ha anat guanyant adeptes a mida que se l'anomenava ser una dieta detox o dieta depurativa saludable, ja que permet al cos depurar-se i eliminar toxines en no ingerir menjar durant certes hores, que poden ser 10, 12 o fins a dies sencers sense menjar.

Una dieta que va més enllà de perdre pes
Com explica Rosa Vilumara, infermera i dietista - nutricionista de la Clínica Sant Josep, "el que preocupa de la pràctica del dejuni intermitent no és tant en el volum d'hores sense menjar, sinó en el fet que aquella persona no passa per un reconeixement mèdic i nutricional abans de decidir fer una dieta hipocalòrica o dejunar". I és que un gran volum de persones s'han sumat al dejuni intermitent amb l'únic objectiu de perdre pes i, com afirma Vilumara, "si el que es busca és la pèrdua de pes, la solució no seria dejunar o reduir la ingesta durant unes hores sinó que s'ha de tenir un control professional, seguir una dieta variada i fer algun tipus d'exercici".

La pràctica del dejuni intermitent va molt més enllà de ser únicament una dieta per perdre pes i l'èxit no pot quedar reduït únicament a aquest indicador. A més, tampoc existeix una fórmula única sinó que, el dejuni intermitent va associat als hàbits diaris de cada persona i als seus ritmes vitals. 

Com comenta la dietista Rosa Vilumara, "la pràctica del dejuni intermitent només seria recomanable en períodes curts i per causes justificades". Per exemple, el dejuni és clau davant de proves diagnòstiques com una analítica de sang o altres proves i exploracions mèdiques que necessiten que el pacient no hagi menjat res durant unes hores. També estaria justificat en casos de problemes digestius, com l'estrenyiment, o per regular l'activitat digestiva en pacients oncològics. Però, com detalla Vilumara "el dejuni no seria una pràctica recomanada per aquelles persones diagnosticades o que hagin patit un trastorn de conducta alimentària (TCA), persones amb diabetis i totes aquelles que únicament volen perllongar-lo en el temps amb l'objectiu d'aprimar-se".
 

Rosa Vilumara, infermera i dietista - nutricionista de la Clínica Sant Josep Foto: CSJ


Diverses pautes d'hores
Algunes de les modalitats que s'han posat de moda és el fet de dejunar durant un dia, o seguir diverses pautes. Per exemple, la pauta de 5:2 (5 dies d'ingesta i dos de dejuni), la de 16/8 (16 hores de dejuni i 8h menjant) o la que practiquen moltes persones de no ingerir res en 12 hores, sent el sopar l'últim àpat del dia i esperant 12 hores fins a l'hora de l'esmorzar.

"El problema sorgeix quan algú vol seguir un patró sense coneixement del seu estat de salut i allargar-ho en el temps", reafirma Vilumara. 

Des de la seva consulta s'indica que és més beneficiós continuar "amb una dieta equilibrada, fer exercici i controlar els indicadors analítics" abans d'iniciar-se a practicar qualsevol dejuni intermitent. En cas de voler fer-ho, es recomana contactar amb un professional nutricionista per valorar l'estat de salut, el ritme i estil de vida i els objectius de cada pacient.

Si es tenen dubtes o s'hi està interessat, es pot concertar una visita trucant per telèfon al CIMETIR de la Clínica Sant Josep 93 872 49 31 o bé a través de la web app d'Espai Pacient

- Referència article: Effects of Intermittent Fasting on Health, Aging, and Disease de Rafael del Cabo, Marck P. Mattson. N Engl J Med 2019; 381:2541-2551.  
- Canal Salut.

 
Vols més informació sobre els serveis de la Clínica Sant Josep?