Alumnat del Peguera, reconegut per participar en una campanya per reduir el consum de plàstics

La campanya era una prova pilot de la Diputació de Barcelona que s'ha dut a terme en mercats municipals de tres poblacions, una de les quals Manresa

L'acte de reconeixement s'ha celebrat a la plaça Puigmercadal
L'acte de reconeixement s'ha celebrat a la plaça Puigmercadal | AjM
Redacció
22 de febrer del 2022
Actualitzat a les 14:21h
L'Ajuntament de Manresa ha entregat aquest dimarts els diplomes de reconeixement als alumnes de l'Institut Lluís de Peguera que han participat a la campanya Mercats sostenibles. Adéu als plàstics d'un sol ús!, en un acte a la plaça de Puigmercadal, davant del mercat municipal, que ha participat activament de la iniciativa. L'entrega dels diplomes ha anat a càrrec de la regidora delegada d'Indústria, Comerç i Activitats de l'Ajuntament, Núria Masgrau.

Durant l'acte, la regidora Masgrau ha donat les gràcies a la Diputació de Barcelona que hagi donat a Manresa l'oportunitat de sumar-se al projecte i també ha agraït la tasca duta a terme per l'Associació de Paradistes de Puigmercadal i per l'alumnat del Lluís de Peguera. "Vosaltres sou els futurs clients del nostre mercat i espero que ens ho pugueu retornar a través dels vostres aprenentatges". Tal i com ha afegit, "fins ara, se'ns havien impulsat uns hàbits a tots plegats, botiguers i consumidors, que segurament no eren encertats i que no ens portaven a gaire lluny com a planeta i com a societat. Per tant, a poc a poc, hem d'anar-nos reeducant i agafant nous hàbits, que segurament ens hi acostumarem amb facilitat". Núria Masgrau també ha agraït la feina que han fet aquestes setmanes els paradistes de Puigmercadal: "S'han sumat a la iniciativa amb molta voluntat i també ha estat un aprenentatge per a ells".

La campanya es va posar en marxa a inicis de novembre a Manresa i s'ha dut a terme també en dues poblacions més de la demarcació, Rubí i Viladecans. L'objectiu ha estat impulsar la sostenibilitat i reduir els residus de plàstic, especialment els d'un sol ús, mitjançant accions que han fomentat la participació ciutadana i que han involucrat els clients i els paradistes.

El projecte ha fet partícip l'alumnat d'ESO, a través d'un projecte educatiu d'Aprenentatge i Servei (ApS), una innovadora metodologia educativa especialment dirigida als centres educatius, que combina l'adquisició de competències per part de l'alumnat amb un servei a la comunitat.

La fase d'aprenentatge ha tingut lloc als instituts i als mercats. En el cas de Manresa, s'ha fet a l'INS Lluís de Peguera i al mercat de Puigmercadal. Els joves han descobert els impactes que tenen els plàstics d'un sol ús i el model d'usar i llençar, sobre la salut i sobre el medi ambient; han donat a conèixer la campanya i han participat en la recollida i en l'anàlisi posterior de les dades. També han sensibilitzat i animat les seves famílies a participar en la campanya i han plantejat alternatives de consum conscient i sostenible.

Més de 3.000 compradors del mercat reben bosses reutilitzables com a obsequi
Les accions de la campanya han implicat tant als paradistes com a la ciutadania d'una manera directa. S'han repartit 200 cartells (amb consignes alternatives a l'ús del plàstic) als paradistes perquè els disposessin entre els productes. També s'han distribuït 300 xapes identificatives de la campanya entre els paradistes.

Els paradistes han donat un passaport a cada comprador, que contenia alguns consells i deu caselles que calia segellar. En total, n'ha lliurat 7.000 exemplars. Per cada compra que es fes amb un envàs o bossa reutilitzable, s'aconseguia un segell. És a dir, si el client feia servir el carro o el cabàs o bé portava els seus túpers, carmanyoles o bosses reutilitzables per a la fruita, verdura, llegum, carn o peix, etc., el paradista havia de segellar una casella. Quan s'aconseguien 10 segells, s'obtenia una bossa de reixeta, que serviria per seguir fent les compres de forma sostenible. D'aquesta manera, s'han pogut entregar més de 3.000 bosses de reixeta a clients.

En grups reduïts, i prèvia formació a l'institut, els estudiants han donat a conèixer la campanya i els motius pels quals és necessari deixar d'utilitzar plàstics d'un sol ús i participaran en l'anàlisi posterior de les dades recollides. Se'ls ha proporcionat un dispensador de passaports i xapes d'identificació.