Ajornat fins a setembre el judici contra les deu encausades per la vaga feminista de 2019 al Bages

Tres de les deu encausades no han recollit la citació i la policia no ha pogut localitzar-les, de manera que la jutgessa renovarà l'ordre de crida i cerca que hi havia contra elles amb la nova data

Set de les encausades a la sala de vistes mentre la jutgessa els comunicava l'ajornament del judici
Set de les encausades a la sala de vistes mentre la jutgessa els comunicava l'ajornament del judici | Pere Fontanals
22 de febrer del 2022
Actualitzat a les 12:17h
La titular del jutjat penal número 1 de Manresa ha ajornat fins als dies 6, 7 i 8 de setembre el judici que havia de començar aquest dimarts contra les deu acusades de desordres públics, danys i atemptat conta l'autoritat pels fets del 8 de març de 2019 durant la vaga feminista al Bages.

El motiu, segons ha explicat la jutgessa a les parts, ha estat perquè no s'ha lliurat la citació per a la vista a tres de les encausades "després que no la recollissin i no obrissin la porta de casa a les respectives policies locals quan van anar a lliurar-les". El passat divendres, el jutjat va dictar ordre de crida i cerca contra elles, però els Mossos d'Esquadra no les han pogut trobar durant el cap de setmana. Aquesta ordre ha quedat suspesa, però la jutgessa en dictarà una altra amb la nova convocatòria judicial, de manera que podrien ser detingudes durant els propers dies per portar-les al jutjat.

Aquest dimarts havia de començar el judici contra deu activistes acusades de desordres públics, danys i atemptat contra l'autoritat per tres episodis independents que van tenir lloc durant la jornada de vaga feminista del 8 de març de 2019 a Santpedor i a Manresa. El grup de suport Hi Érem Totes havia convocat una concentració a la porta dels jutjats amb activitats i música a la que hi han assistit una cinquantena de persones, inclosos membres de la plataforma Bages pels Drets Civils, regidors de l'Ajuntament de Manresa i la diputada de la CUP Basha Changuerra.

A banda de l'absència de tres de les acusades, també una testimoni havia notificat el jutjat la seva absència "per motius mèdics", tot i que estava disposada a declarar per video-conferència, segons ha explicat la magistrada. En el judici hi ha prevista la declaració com a testimonis d'una vintena d'agents dels Mossos d'Esquadra, i una xifra similar de testimonis per part de la defensa.

Davant el més que probable ajornament del judici, les activitats previstes pel grup de suport s'ha suspès, tot i que els convocats han esperat a la sortida de les activistes.

"És un judici polític"
La portaveu del grup de suport Hi Érem Totes, Alba Gual, ha manifestat que "es tracta d'un judici polític en què volen atemorir el feminisme anticapitalista". "La llista de les deu encausades s'ha fet a partir d'un seguiment il·legal dels col·lectius per citar les feministes més actives, no pas pels fets objectius d'aquella jornada", ha assegurat. En aquest sentit, la portaveu ha recordat que durant la jornada "no hi va haver cap detenció", però sí que es van practicar "una setantena d'identificacions".

Per això, el grup demana "l'absolució" per a totes elles "en un judici que no s'hauria ni de celebrar". Per això, Gual ha assegurat que estan "en profund desacord" amb la moció que van aprovar ERC i Junts durant el darrer ple de l'Ajuntament de Manresa que considerava que les penes que demana la Fiscalia "són desproporcionades" i que "condemnen els aldarulls d'aquell dia", donant a entendre "que són responsables del que se les acusa".

El dissabte, 12 de febrer, una manifestació de suport de les encausades va aplegar unes 1.500 persones als carrers de Manresa. Gual ha afirmat que el grup de suport Hi Érem Totes "continuarà actiu" convocant nous actes.

19 anys de presó i més de 23.000 euros de multa
La Fiscalia demana un total de 19 anys i mig de presó i més de 23.000 euros en multes per a deu encausades dels comitès feministes del Bages i el Moianès sota els càrrecs de desordres públics, danys i atemptat contra l'autoritat que presumptament haurien comès durant la vaga feminista del 8 de març del 2019.

Els fets van ocórrer durant tres protestes del 8-M de 2019 al Bages. El primer de tots va ser a dos quarts de sis de la matinada a la carretera BV-4511, davant l'empresa RMT Logistics, a Santpedor. Segons el ministeri públic tres de les encausades conjuntament "amb persones no identificades" van tallar la carretera. A totes tres les acusa de desordres i demana per a elles 18 mesos de presó. També 248,31 euros en concepte de responsabilitat civil.

Hores més tard, i segons el relat de Fiscalia, quatre d'elles "amb un nombrós grup de persones no identificades" van fer pintades a l'exterior i a l'interior de la Fundació Universitària del Bages (FUB). Posteriorment es van desplaçar al supermercat Mercadona "increpant al personal". A totes quatre les acusa d'un delicte de desordres i de danys. Demana per a cadascuna d'elles 18 mesos de presó i 3.240 euros de multa.

El darrer dels incidents es va produir al vespre, en el marc d'una manifestació a Manresa que va aplegar més de 5.000 persones. Segons la Fiscalia, cinc persones encaputxades van llançar pots de fum, ous, pintura i llaunes contra els mossos que protegien la comissaria de la Policia Nacional, els cotxes i la façana de l'edifici. La policia n'hauria identificat a tres a les quals la Fiscalia acusa de desordres, atemptat contra els agents i danys. Demana per a cadascuna tres anys de presó una multa de 3.240 euros. També, en concepte de responsabilitat civil, 359,97 euros pels desperfectes causats en l'uniforme d'un dels mossos.