El govern de Manresa evita demanar l'«absolució» per a les encausades del 8-M del 2019

També elimina la "condemna" a l'actuació dels Mossos durant la jornada de vaga feminista que sí que recollia la proposició presentada per Fem Manresa

Ple de l'Ajuntament de Manresa d'aquest mes de febrer
Ple de l'Ajuntament de Manresa d'aquest mes de febrer | AjM
17 de febrer del 2022
Actualitzat el 18 de febrer a les 8:37h
El ple de l'Ajuntament de Manresa d'aquest dijous ha aprovat amb els vots d'ERC i Junts una moció sobrevinguda que han presentat ells mateixos per mostrar la seva "solidaritat" a les deu encausades per la vaga feminista del 8-M del 2019 i considerar la petició de condemna de la Fiscalia cap a elles com a "absolutament desproporcionada". La proposició, però, evita demanar-ne l'"absolució", tal i com recull la moció que havia presentat Fem Manresa de forma ordinària. La moció dels grups del govern municipal també elimina la "condemna" a l'actuació dels Mossos durant la jornada de vaga feminista, que sí que recollia la dels anticapitalistes.

En el debat de les dues mocions, que s'ha fet conjuntament, s'han produït moments d'indignació per part de la portaveu anticapitalista, Roser Alegre, que ha retret al govern que "no hagi tingut cap dubte en donar suport a altres casos de desobediència -fins a dotze en els últims tres anys- quan l'objectiu és l'Estat, i que davant el moviment feminista no ho faci". Per a Alegre "això només té un nom: hipocresia".

La regidora també ha manifestat que "presentar una moció sobrevinguda sobre el mateix tema que una altra moció a la que, a més, no respecta el contingut, és el mateix que presentar una esmena a la totalitat". Alegre ha anat més enllà: "per dir, només, que les penes són desproporcionades, no calia la moció".

"Ni a les companyes, ni al grup de suport Hi Érem Totes, ni a cap feminista no se'ls escapa el que esteu fent", ha seguit. "Igualant" les violències de vaguistes i mossos "esteu reprovant l'actuació de les companyes, les esteu culpabilitzant". "Què és violència? -s'ha preguntat retòricament- llançar ous de pintura o carregar a cops de porra i de puny? fer piquets informatius o plantar-s'hi davant amb l'uniforme policial i armes llargues".

En la defensa de la seva moció, la regidora de Feminismes, Cristina Cruz, ha insistit en la solidaritat cap a les encausades, però ha defensat que el dret a vaga i el dret a manifestació "s'ha d'exercir sense aldarulls". També el portaveu del PSC, Anjo Valentí, ha incidit en la defensa del dret a vaga i el suport cap a les encausades, però posteriorment s'ha contradit presentant una esmena in voice per eliminar de la moció del govern la referència a la "desproporcionalitat de les penes" a l'empara que "s'ha de respectar la independència judicial".

Finalment la moció presentada per Fem Manresa ha estat rebutjada amb els vots en contra de tots els grups municipals excepte els proposants, i la sobrevinguda presentada per ERC i Junts ha prosperat amb la seva majoria absoluta.

19 anys de presó i més de 23.000 euros de multa
La Fiscalia demana un total de 19 anys i mig de presó i més de 23.000 euros en multes per a deu encausades dels comitès feministes del Bages i el Moianès sota els càrrecs de desordres públics, danys i atemptat contra l'autoritat que presumptament haurien comès durant la vaga feminista del 8 de març del 2019. El judici se celebrarà als jutjats de Manresa els propers dimarts i dimecres, 22 i 23 de febrer.

Els fets van ocórrer durant tres protestes del 8-M de 2019 al Bages. El primer de tots va ser a quarts de sis de la matinada a la carretera BV-4511, davant l'empresa RMT Logistics, a Santpedor. Segons el ministeri públic tres de les encausades conjuntament "amb persones no identificades" van tallar la carretera. A totes tres les acusa de desordres i demana per a elles 18 mesos de presó. També 248,31 euros en concepte de responsabilitat civil.

Hores més tard, i segons el relat de Fiscalia, quatre d'elles "amb un nombrós grup de persones no identificades" van fer pintades a l'exterior i a l'interior de la Fundació Universitària del Bages (FUB). Posteriorment es van desplaçar al supermercat Mercadona "increpant al personal". A totes quatre les acusa d'un delicte de desordres i de danys. Demana per a cadascuna d'elles 18 mesos de presó i 3.240 euros de multa.

El darrer dels incidents es va produir al vespre, en el marc d'una manifestació a Manresa que va aplegar més de 5.000 persones. Segons la Fiscalia, cinc persones encaputxades van llançar pots de fum, ous, pintura i llaunes contra els mossos que protegien la comissaria de la Policia Nacional, els cotxes i la façana de l'edifici. La policia n'hauria identificat a tres a les quals la Fiscalia acusa de desordres, atemptat contra els agents i danys. Demana per a cadascuna tres anys de presó una multa de 3.240 euros. També, en concepte de responsabilitat civil, 359,97 euros pels desperfectes causats en l'uniforme d'un dels mossos.