«La casa dels avis», de Vicenç Villatoro, guanya el vint-i-dosè premi Amat-Piniella

El premi, convocat per Òmnium Bages-Moianès i l'Ajuntament de Manresa, vol reconèixer la millor obra narrativa de temàtica social contemporània publicada entre el setembre de 2020 i l'agost de 2021

Vicenç Villatoro guanya el premi Amat-Piniella de 2022
Vicenç Villatoro guanya el premi Amat-Piniella de 2022 | Adrià Costa
Redacció
17 de febrer del 2022
Actualitzat a les 10:19h
L'obra La casa dels avis (Proa, 2021), de Vicenç Villatoro, ha resultat guanyadora de la vint-i-dosena convocatòria del premi Joaquim Amat-Piniella, que es concedeix a una obra ja publicada. El premi l'organitzen Òmnium Bages-Moianès i l'Ajuntament de Manresa, amb la col·laboració de la Biblioteca del Casino, el Gremi de Llibreters, l'Associació Misteriosa Llum i l'Associació Memòria i Història de Manresa.

L'acte de lliurament, obert a tothom, serà el 23 de febrer, emmarcat dins de la Festa de la Llum, a l'Auditori de la Plana de l'Om. El lliurament del guardó serà precedit per la lectura dramatitzada de fragments de les tres obres finalistes del premi a càrrec dels actors de la Companyia els Carlins (Fina Tàpias, Laia Oliveras i Pere Font), amb l'acompanyament musical del saxofonista Joan Mas. Tot seguit, després de la lectura del veredicte, està previst una breu conversa de la periodista i presidenta d'Òmnium Bages-Moianès, Anna Vilajosana, amb el guanyador.

L'escriptor terrassenc Vicenç Villatoro s'endurà els 2.000 euros del premi i l'escultura del reconegut escultor manresà Ramon Oms. El jurat (format per Llorenç Capdevila, Montserrat Caus, Jordi Estrada, Toni Mata, Genís Sinca i Anna Vilajosana) ha triat l'obra de Villatoro, La casa dels avis, entre les tres finalistes d'enguany, entre les quals, a més de la guanyadora, hi havia Els nens de la senyora Zlatin, de Maria Lluïsa Amorós i Swing, de Rafael Vallbona.

Per assistir a l'acte, cal aconseguir les invitacions a www.kursaal.cat o bé a les taquilles del teatre Kursaal. L'acte es podrà seguir pel canal de YouTube de Manresa Cultura.

El guanyador
Vicenç Villatoro és un dels escriptors més coneguts i reconeguts de la literatura catalana actual. Periodista de formació, ha publicat novel·les, dietaris, poesia i assaig. Ha guanyat premis com el Sant Jordi de novel·la (per L'evangeli gris), el Ciutat de Palma (per La claror del juliol) o el Prudenci Bertrana (per La ciutat del fum). Com a periodista, ha estat director del diari Avui i de la CCRTV i ha col·laborat amb els principals mitjans del país. Ha presidit l'Institut Ramon Llull, ha dirigit el CCCB i actualment és el director del Memorial Democràtic.

La casa dels avis
Aquesta obra, difícil de classificar però que l'autor defineix com a novel·la, forma part d'una ambiciosa trilogia –juntament amb Un home que se'n va i El retorn dels Bassat— sobre l'emigració i la identitat. Alhora, és també una visió molt particular, amb la perspectiva d'una família concreta, de la història catalana dels darrers dos segles: des de l'arribada d'un avantpassat napolità per participar a les guerres carlines fins als esdeveniments de l'octubre de 2017.

Si a la celebrada Un home que se'n va, Villatoro reconstruïa la història del seu avi patern, que va emigrar d'un poble de Córdoba a Terrassa, La casa dels avis és la història dels que es queden. Repassa i explora la vida dels avis materns, un manyà i una nuadora, catalanistes i republicans, que van viure l'exaltació de la República, la derrota de la guerra i l'experiència de l'exili, la presó i el silenci del franquisme.

Amb prosa nítida, reflexiva i sucosa, Villatoro corona l'esmentada trilogia, molt documentada, rigorosa i exhaustiva, sobre la seva família i el seu entorn, que va molt més enllà de l'anècdota i s'erigeix com una reflexió de primer ordre sobre l'arrelament, l'emigració, la identitat o la història del segle XX.

Història del premi
L'any 2000 es va convocar per primera vegada el premi de novel·la Joaquim Amat-Piniella, destinat a premiar novel·les històriques inèdites que reflectissin o se centressin en algun gran moviment social i contemporani. Des del 2007, però, el premi té com a objectiu reconèixer públicament una obra narrativa, novel·la o llibre de memòries, que reflecteixi una preocupació social envers el món contemporani. Es premia una obra publicada durant la temporada anterior, la que es consideri que millor s'adequa als requisits temàtic i lingüístic esmentats i es cregui la més reeixida tant des del punt de vista literari com des del vessant social i històric.

Una comissió assessora, on hi ha representants de totes les entitats implicades i del món cultural manresà, fa el procés de selecció de les obres finalistes. Després, un jurat especialitzat tria l'obra guanyadora.