Ismael Bako: «No descarto rapar-me si guanyem la Copa»

El pivot del BAXI Manresa afirma que "si hem pogut guanyar dos cops el Barça, no veig per què no podem fer el mateix a la Copa"

Xavier Sucarrats ha entrevistat Ismael Bako al vestidor del BAXI Manresa
Xavier Sucarrats ha entrevistat Ismael Bako al vestidor del BAXI Manresa | Pere Fontanals
16 de febrer del 2022
Actualitzat el 17 de febrer a les 16:50h
Setmana especial al BAXI Manresa. Divuit anys després, el conjunt bagenc jugarà la Copa havent fet una primera volta excel·lent. La bona temporada que s'està vivint al Nou Congost no passa inadvertida, i la presència de mitjans per parlar amb els jugadors s'ha incrementat els dies previs a la cita de Granada.

Sobre les possibilitats dels manresans a la Copa; el moment que està vivint el BAXI, i les opcions de fer alguna cosa gran aquesta temporada NacióManresa n'ha parlat amb Ismel Bako. El pivot belga és ambició pura i ens confessa que tot i estimar-se molt els seus cabells, no descarta afaitar-se'ls en cas de tornar d'Andalusia com a campió.

- L'última vegada que el BAXI Manresa va jugar a la Copa va ser fa 18 anys. Què feia Ismael Bako aleshores?

- Si ara en tinc 26, en aquell moment tenia 8 anys. Això vol dir que tot just començava a jugar a bàsquet.

- Va iniciar-s'hi de ben jovenet...

- El meu pare havia estat jugador professional d'handbol i volia que el meu germà i jo practiquéssim algun esport. Després de provar-ne diversos, vaig decidir quedar-me amb el bàsquet.

«Som molt ambiciosos i podem derrotar a qualsevol equip»

- Si la seva carrera esportiva no hagués reeixit, a què creu que es dedicaria?

- És difícil de dir. La meva vida seria molt diferent; tindria una feina normal. Per sort, he tingut l'oportunitat de jugar en diferents equips i de voltar per un bon grapat de països.

- Falten dos dies pel gran encontre a Granada. Com ho està vivint, tot plegat?

- Soc conscient que és un una cita molt important. Com a jugador de bàsquet, el que vols és aconseguir tants cops com sigui possible participar en tornejos com la Copa, guanyar-la, jugar els play-off... M'agrada pensar que quan em retiri i miri enrere, recordaré aquests instants concrets d'una manera especial. 

«Si hem pogut guanyar dos cops el Barça, no veig per què no podem fer el mateix a la Copa»

- A principis de temporada, jugar la Copa no era un objectiu. Quan va passar a ser-ho per la plantilla?

- Vam començar amb cautela: primer calia veure com respirava l'equip. Va ser arran de guanyar la Lliga Catalana que vam fer-nos conscients que érem capaços de derrotar els millors equips. La connexió entre els companys cada cop anava millor i vam començar a vèncer equips importants: allò va acabar de consolidar la nostra confiança i va ser a partir de l'octubre o novembre que ja vam començar a pensar en coses grans per aquesta temporada.
 

Ismael Bako durant l'entrevista de NacióManresa. Foto: Pere Fontanals


- Ja han derrotat el Barça dos cops. És possible una tercera victòria a la Copa?

- Sí, és possible. Si l'hem pogut guanyar dos cops, no veig per què no podem tornar a fer el mateix a la Copa. Ells es voldran venjar, i caldrà que estiguem preparats. Haurem de fer un bon scouting perquè el Barça és un bon equip, però nosaltres també. 

- El Barça és millor equip que fa unes setmanes?

- Sí. Quan els vam guanyar a la Lliga, per exemple, ells acabaven de sortir del Covid i estaven en un mal moment. 

«M'agrada tenir molts trofeus a casa. És un bon moment per guanyar-ne un altre»

- Però també els van derrotar a la Lliga Catalana...

- Correcte. És per això que penso que, tot i que ara mateix són millors, la possibilitat que els vencem hi és. 

- Ismael Bako ha guanyat la Copa a Bèlgica i a França. També s'ha proclamat campió de la Lliga Catalana. Ara deu tocar guanyar la Copa a Espanya, no?

- M'agrada tenir molts trofeus a casa. És un bon moment per guanyar-ne un altre.

- La temporada passada estava a l'Asvel Villurbane jugant l'Eurolliga. Per què decideix venir a un equip com el BAXI Manresa?

- A França tenia una posició molt específica, però vaig creure que per a mi era un bon moment per anar a un equip on tingués un rol més important. Un altre motiu que em va ajudar a fer el cop de cap va ser la bona reputació del Pedro Martínez. Vaig pensar que si ell m'entrenava podria millorar, i crec que no em vaig equivocar: vaig prendre una bona decisió. 

- Què en sabia del BAXI Manresa abans de venir? Va demanar referències a algun jugador?

- Vaig estar parlant amb el Jonathan Tabu i alguns jugadors que havien entrenat amb el Pedro, com el Sam Van Rossom. Després vaig fer una cerca a Google i vaig veure que Manresa queia a prop de Barcelona. A més, en cap moment ningú em va parlar malament de l'equip. 
 

Sylvain Francisco, Ismael Bako i Chima Moneke fent de locutors de ràdio. Foto: Bàsquet Manresa


- Un dels seus companys és Chima Moneke. Què ens en pot dir que no s'hagi dit fins ara?

- El Chima és un amic. El conec i sé el que ha hagut de treballar aquest any, igual que ho va fer la temporada passada, quan era Orleans. El que poca gent sap és que fa dos anys estava jugant a la segona divisió francesa. Ara està a un gran nivell però ha hagut de treball molt dur. Me n'alegro molt per ell. 

«El BAXI Manresa és l'equip que està treballant més dur de tota la lliga espanyola»

- Si bé la seva fita més immediata és la Copa, també queda pendent la Lliga ACB i la Basketball Champions League. Com les afronten, aquestes altres competicions?

- El nostre objectiu és jugar els play-off, i si seguim jugant així, penso que ens hi hauríem de classificar. Pel que fa a la Champions, confiem que podrem jugar la Final Four. Tenim molta fam de victòries però al mateix temps juguem contra bons equips. Estic content de formar part de tot això, i crec fermament que el BAXI Manresa és l'equip que està treballant més dur de tota la lliga espanyola.

- Diu que confien a poder prendre part de la Final Four.

- Sí, som molt ambiciosos. Fa dos anys jo la vaig jugar amb l'Antwerp del meu país i veig moltes similituds en la motivació d'aquell equip i el nostre. Tinc bones sensacions, però també soc conscient que poden passar moltes coses. Hem d'anar partit a partit, però si mantenim aquesta bona mentalitat, crec que és possible.

- Fins i tot veu factible guanyar-la, com van fer el Tenerife i el Burgos?

- És el que tots desitgem i és en el que estem treballant.

- Molta gent parla del bon joc del BAXI, però també generen molts comentaris els pentinats d'alguns jugadors. Si guanyen la Copa està disposat a afaitar-se el cap?

- És una cosa que s'acostuma a fer, certament. En el meu cas he de dir que no em sento còmode duent els cabells curts. Si guanyem la Copa, però, m'ho plantejaré.

Arxivat a