Una tecnologia manresana permet recuperar compostos resultants de la producció d'olives de taula

El procés s'ha provat en una planta pilot situada a la cooperativa Oleand i es basa en tecnologia de membranes, concentrador de buit i assecat per polvorització, combinada amb l'evaporació solar

Prova pilot a la cooperativa Oleand
Prova pilot a la cooperativa Oleand | Eurecat
Redacció
16 de febrer del 2022
Actualitzat a les 15:40h
El projecte Life Solieva, coordinat pel centre tecnològic Eurecat Manresa, ha desenvolupat i validat una tecnologia pionera per recuperar i valoritzar els compostos presents a les salmorres generades en el procés de producció d'olives de taula, obtenint productes d'alt valor afegit per a la indústria alimentària, en la línia de l’economia circular.

Aquest procés pioner, que s'ha provat en una planta pilot situada a la cooperativa Oleand, consta de diverses etapes. La primera, basada en tecnologia de membranes, permet obtenir un efluent concentrat en polifenols que es poden recuperar en forma d'extracte valoritzable en la formulació d'aliments funcionals. D'altra banda, s'obté un altre efluent salí que es podria tornar a reutilitzar en el procés productiu o ser tractat en basses d'evaporació avançada per assolir descàrrega líquida zero.

La coordinadora del projecte Life Solieva, Sandra Meca, responsable de la Línia de Residus i Economia Circular d'Eurecat, ha destacat la importància d'aquesta experiència pilot "per a la indústria de l'oliva de taula, a causa de la problemàtica mediambiental associada a un sector que genera un volum de l'ordre de 0,5 litres d'aigua residual per quilogram d'oliva produïts, i que en termes econòmics representa el 71 per cent de la producció de la UE".

En aquest sentit, Sandra Meca ha explicat que Life Solieva "millora l'eficiència dels recursos del sector de l'oliva de taula ja que gràcies a aquesta nova tecnologia és possible recuperar i reutilitzar un 30 per cent de les sals contingudes a les salmorres, un 60 per cent d'aigua i fins a un 42 per cent dels polifenols amb un gran poder antioxidant, que resulten de gran interès per a la indústria agroalimentària", i ha afegit que en termes econòmics, "gràcies a la comercialització de l'extracte ric en polifenols, aquest tractament resulta viable econòmicament i es preveuen beneficis per a l'empresa, ja que seran utilitzats per a la formulació d'aliments funcionals com ara salses, cremes o fins i tot galetes".

Amb tot, "hi ha encara alguns reptes per a la definitiva implementació del projecte Solieva", ja que, d'una banda, "la possibilitat de reutilitzar les sals i l'aigua a la pròpia indústria requereix l'aprovació de l'administració pública" i, per l’altra, "per a la valorització dels polifenols recuperats al sector alimentari, aquests han de ser aprovats com a additiu per la Comissió Europea i avaluats per l'Agència Europea de Seguretat Alimentària", detalla el director de la Unitat de Residus, Energia i Impacte ambiental d’Eurecat, Frederic Clarens, que remarca que "els resultats del projecte contribuiran a avançar sobre aquests aspectes de cara a una actualització del marc legal".

En el marc del projecte, aquesta tecnologia es transferirà a altres països principals productors d'oliva de taula com són Grècia i Itàlia, i es podrà aplicar a altres sectors agroalimentaris europeus, com el de la conserva.

La investigació, que ha estat cofinançada amb 1,2 milions d'euros per la Unió Europea en el marc del Programa LIFE+, compta, juntament amb Eurecat, amb la participació de Citoliva, el Centre Tecnològic Nacional de la Conserva i Alimentació (CTNC), OLEAND, l'empresa Tècnica i Projectes SA i la Panhellenic Association of Table Olives Processors Packers & Exporters (PEMETE).