Els ecologistes traslladen al Consell Comarcal del Bages les seves propostes sobre el sòl industrial

Les entitats es mostren satisfetes per la resposta de l'ens comarcal

Les entitats destaquen la gran quantitat de polígons buits al Bages
Les entitats destaquen la gran quantitat de polígons buits al Bages | Meandre
Redacció
16 de febrer del 2022
Actualitzat a les 0:16h
El passat dimecres 9 de febrer, representants de set de les vint-i-quatre entitats adherides al manifest a favor d'una gestió del sòl industrial vacant de la comarca de Bages amb una visió supramunicipal per evitar així noves requalificacions dels espais oberts del mosaic agrícola i forestal del Pla de Bages van ser rebuts pel president del Consell Comarcal del Bages, Eloi Hernàndez; la vicepresidenta primera, Marta Viladés; la gerent, Gal·la Cortadellas, i Joan Zapata, conseller de l'àrea de Medi Ambient, per lliurar i discutir el manifest. 

Els convocants van considerar positiu el resultat de la trobada en el sentit que els màxims responsables del Consell Comarcal del Bages es van mostrar favorables al contingut i peticions del manifest, a l'igual que han fet fins ara les alcaldies de Santpedor, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Fruitós i Manresa

El Consell Comarcal es va mostrar d'acord en que a dia d'avui, és més que mai desitjable, gestionar la gran quantitat de sòl industrial vacant de la comarca amb una visió supramunicipal, abans de plantejar noves requalificacions del mosaic agrícola i forestal. El valor que han demostrat els rodals dels pobles i ciutats per al lleure i l'autogestió de la salut de la població durant els dos anys de pandèmia, l'estat d'emergència climàtica, l'objectiu de sobirania alimentaria, i el preocupant informe Estat de la Natura a Catalunya 2020 quant a pèrdua de biodiversitat, fan que l'equilibri entre valors econòmics i ecològics sigui inajornable. 

En aquest sentit, les entitats consideren esperançador que el mateix Consell Comarcal encarregués recentment l'estudi publicat l'any 2021 Anàlisi global dels Polígons d'activitat econòmica (PAE) del Bages. Document base per a un futur Pla Director del sòl Industrial del Bages. L'estudi confirma la gran quantitat de sòl industrial vacant, detecta la dificultat d'implantació de industries que precisen grans espais pel tipus de parcel·lació feta fins ara en els sòl industrial urbanitzat, posa èmfasi en la necessitat de l'economia circular i incorpora un apartat ambiental extens. De tota manera, es fa evident que el document és encara tímid a l'hora d'apostar clarament per a un equilibri real entre valors econòmics i ecològics, com si el fet ecològic no tingués la mateixa importància o el sector primari no fos una font de riquesa. 

Preocupa però, que en les conclusions del document encara es plantegi delimitar noves àrees per facilitar la implantació d'empreses que necessiten molt espai, quan segons les entitats, el que fa falta és "reordenar el guirigall actual" creat pel tipus de parcel·lació existent -la majoria són parcel·les petites- en tants i tants polígons buits. 

En tot cas, les entitats deixen clar que si la gestió supramunicipal que demanen s'ha de basar en el futur Pla director caldrà que el document i el Consell Comarcal facilitin les agrupacions de parcel·les petites buides en els polígons existents per cobrir la demanda d'implantacions d'empreses que precisen espais amplis. El mosaic agrícola i forestal "no ha de pagar més la mala planificació feta fa anys".