El Vaticà veu «molt poc probable» la visita del papa Francesc a Manresa

La secretaria d'estat del Vaticà no contempla ara mateix cap visita a Manresa o a Santiago de Compostel·la segons elDiario.es

El papa Francesc rep la delegació de Manresa i s'interessa pel projecte sobre el llegat de Sant Ignasi de Loiola
El papa Francesc rep la delegació de Manresa i s'interessa pel projecte sobre el llegat de Sant Ignasi de Loiola | Servei Fotogràfic del Vaticà
Victor Rodrigo
15 de febrer del 2022
Actualitzat a les 17:01h
El papa Francesc no preveu visitar l'estat espanyol aquest 2022. En una informació avançada per elDiario.es, el Vaticà ha decidit que Bergoglio no pot desplaçar-se a Espanya per diversos motius. Després de mesos de pressió, sobretot per part dels mitjans conservadors espanyols, la secretaria d'estat vaticana no contempla ara mateix ni tan sols que el Papa participi en la Trobada Europea de Joves que se celebrarà a la ciutat gallega, a l'estiu, un esdeveniment notori per als creients i feligresos.

Fonts vaticanes, però, han afirmat a NacióManresa, que la informació publicada per elDiario.es no és completa. Els problemes per ser a Espanya només són a l'estiu perquè durant el mes de juliol serà de visita al Sudan. L'opció de Santiago de Compostel·la encara no està totalment descartada ja que l'any del Jubileu "acaba el 31 de desembre", deixant la porta oberta a ser-hi qualsevol altre moment de l'any.

On pràcticament està descartada la presència del pontífex és a Manresa. "És molt poc probable", han assegurat des del Vaticà, "tot i que amb el papa Francesc, mai no se sap". Manresa celebra durant el 2022 el 500è aniversari de l'estada d'Ignasi de Loiola a la ciutat, on va escriure els Exercicis espirituals que van donar lloc a la fundació de la Companyia de Jesús, orde a la que pertany Bergoglio.

Segons la informació d'elDiario.es, els motius que allunyen Bergoglio del territori espanyol són tres: en primer lloc, la "polarització política". Des del Vaticà consideren que la seva arribada a Espanya seria utilitzada de manera partidista per sectors claus de la política espanyola. A més, les tenses relacions entre el govern de Pedro Sánchez i les institucions de l'Església podrien condicionar de manera negativa, afirmen, la visita del Papa. 

Un altre motiu és que una visita fugaç, per part de Sa Santedat, és funcionalment impossible. La seva arribada a Galícia suposaria una trobada (i no de poca duració) amb tres institucions de l'Estat: el rei Felip VI, el president Sánchez i el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijoo. Un fet que incomoda bastant Bergoglio, segons les fonts vaticanes citades, perquè va viure una experiència similar a Hongria amb Viktor Orbán. 

I en tercer motiu que esgrimeix el diari espanyol, és el d'evitar la polèmica amb les víctimes dels abusos sexuals per part de l'església espanyola. Segons explica el rotatiu digital espanyol, des del Vaticà no volen que es compari la situació a la viscuda a Xile, quan Bergoglio no es va trobar amb les víctimes dels abusos provocats allà pels eclesiàstics i va despertar la fúria de la ciutadania. Les mateixes fonts vaticanes citades pel diari apunten que el temor és infundat en diversos alts càrrecs de la cúpula, però no per a Bergoglio.

Aquest últim motiu ha estat desmentit a NacióManresa amb fermesa per les fonts consultades. Segons asseguren, precisament el que sí que vol el papa Francesc és entrevistar-se amb les víctimes d'abusos sexuals i ha l'Estat diversos bisbes també s'han mostrat oberts a que això passí.