Cineclub presentarà el 21 de febrer la projecció dels curtmetratges del Premi Plácido 2021

En total, es podran veure els nou treballs presentats, inclòs el guanyador de la convocatòria

Alex Duck va guanyar el Premi Plácido 2021
Alex Duck va guanyar el Premi Plácido 2021 | Arxiu particular
Redacció
15 de febrer del 2022
Actualitzat a les 11:31h
El proper 21 de febrer Cineclub Manresa programarà una sessió amb els curtmetratges presentats a la convocatòria 2021 del Premi Plácido. El premi busca premiar una iniciativa de producció cinematogràfica relacionada amb Manresa, dins de la convocatòria dels Premis Lacetània de les Arts i la Cultura. En total, es podran veure els nou treballs presentats a la convocatòria. 

Com l'any passat, l'èxit de participació obtingut i la bona qualitat dels treballs ha portat als organitzadors a programar una sessió per mostrar les produccions presentades al premi, prevista per al proper 21 de febrer a 2/4 de 7 de la tarda a l'Auditori de la Plana de l'Om.

Tal i com es va informar en el seu moment, el guanyador de la convocatòria 2021 va ser Alex Duck amb el curtmetratge Sophía, que juntament amb la resta de treballs es podrà veure dins del programa que segueix a continuació. 


La nit més gran
Direcció: Moi Boixadera i Isabel Casanova
Durada: 4'55"

En el context d'una pandèmia mundial els agents que treballen en el món de la cultura són dels més afectats i queden sumits en una llarga letargia. Però de cop algú, innocent, obre de nou la porta de la sala i descobreix com es desperten de nou per tornar a fer que cada nit sigui La nit més gran. Per tornar a omplir d'emocions a aquest públic que han trobat a faltar tant. 

La nit més gran vol ser un homenatge a tota aquella gent que es dedica al món de l'espectacle i que ha patit aquesta crisi de primera mà. Un cant a l'optimisme, a la col·laboració i a la cultura perquè, malgrat les adversitats, si els hi convides ells sempre seran allà per omplir els buits que hi ha en el més profund de cadascú.

Moisès Boixadera Serarols. Llicenciat en Geologia per la UAB i Graduat en Multimèdia per la UOC. Ha treballat com a actor i director en diverses companyies professionals i amateurs així com petites intervencions en series de televisió. Composició, lletrista, veu i guitarra en el duet Moi&Toti amb la direcció del videoclip l'Àvia i La Nit més gran.

Isabel Casanova. Creadora audiovisual de contingut social i especialment LGTBQ+.  Formada a l'IEFC, la Universitat Pompeu Fabra i l'ESCAC, és fotògrafa, directora de fotografia en cinema i directora cinematogràfica. Alguns dels seus darrers curtmetratges, com Salir del agua i Sex shop han estat seleccionats a diversos festivals internacionals.

Muntatge i vídeo: Ilovefilms i Ampans
Durada: 8'34"

A partir del dietari d'una treballadora d'Ampans d'un dels serveis residencials de l'entitat, es descriu com es va viure la primera onada de la Covid-19. Recull el testimoni gràfic de professionals, persones usuàries, famílies i voluntaris, que van viure aquells dies i mesos havent de compaginar la vida   personal, familiar i laboral, i la barreja de sentiments i emocions, com el neguit, la por, la tristesa, l'ofici -de cuidar-, el coratge, el patiment, la sensibilitat, la malaltia, la professionalitat, l'empatia, el tancament i el ressorgiment...

Ampans acompanya prop de 3.000 persones mitjançant diversos centres, serveis i programes   de suport i aplega més de 900 professionals. La idea original del curtmetratge va sortir del Departament de Comunicació AMPANS, a partir del dietari d'una treballadora i la realització s'ha encarregat a Ilovefilms.

L'altre costat
Direcció: Isaac Rodríguez i Xavier Mitjana
Durada: 9 minuts

En Marc aterra desorientat. El trajecte ha sigut inesperat i accidentat. Malgrat arribar a un lloc estrany, li resulta vagament familiar. Recupera el seu equipatge. Viatja lleuger, tan sols una única maleta. Es posa en marxa seguint el seu instint. La intuïció li diu que està davant l'oportunitat de retrobar-se amb una persona molt especial. La remor del riu el guia en el seu descens des de les muntanyes.

Isaac Rodríguez. Graduat en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra i Màster en Documental de Creació impartit per la mateixa universitat. Ha estat seleccionat a festivals com Cannes (Short Film Corner), Montreal, DocsBarcelona, ​​Trento o Gijón, destacant els premis Millor direcció i Millor guió al Festival de Sitges (SGAE Nova Autoria) o el dos Premi Regió 7 de Comunicació dels Premis Lacetània. Centrat en el camp del documental, les seves obres han rebut més d'una trentena de premis i un centenar de seleccions a festivals a nivell internacional, amb projectes com Espés (2014), Inamovibles (2015), La Rambla aquella nit (2018) i Borrallons de neu (2019).

Xavier Mitjana. Cineasta de Vilanova de Bellpuig que ha participat en diferents festivals internacionals amb els seus treballs cinematogràfics.

Mi Amiga
Direcció: David Garcia
Durada: 12 minuts

Una il·lusionada nena, innocent i amb tot per aprendre estableix amistat amb algú més antic, savi i coneixedor. Un esdeveniment dolor s en la vida de la nena els porta a una conversa en que es contraposaran les característiques d'ambdós.

David Garcia. Tècnic de professió i allunyat de l'escriptura fins als 36 anys descobreix un món, un plaer i una font per la que fer brollar la meva imaginació en la escriptura del primer guió Mosca y Mantequilla al 2015. Avui, un apassionat per les històries en mons reals, on tan sols canviant una norma, la perspectiva de l'espectador es pot obrir a nous punts de vista.

Veïns (des)coneguts
Direcció: Isaac Rodríguez
Durada: 3 minuts

Fa poc em vaig mudar a Barcelona i, durant aquest temps, he pogut conèixer els meus nous veïns. He calculat que a la meva illa de l'eixample podrien viure centenars de persones. Diferents vides amb diversitat d'ideals, rutines i comportaments, que conviuen paret amb paret i es veuen dia rere dia.

Isaac Rodríguez. Graduat en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra i Màster en Documental de Creació impartit per la mateixa universitat. Ha estat seleccionat a festivals com Cannes (Short Film Corner), Montreal, DocsBarcelona, ​​Trento o Gijón, destacant els premis Millor direcció i Millor guió al Festival de Sitges (SGAE Nova Autoria) o el dos Premi Regió 7 de Comunicació dels Premis Lacetània. Centrat en el camp del documental, les seves obres han rebut més d'una trentena de premis i un centenar de seleccions a festivals a nivell internacional, amb projectes com Espés (2014), Inamovibles (2015), La Rambla aquella nit (2018) i Borrallons de neu (2019). 

Direcció: Albert Palomar
Durada: 3'28"

Videoclip de la cançó Ara de Deepingtxals, que s'adiu amb el caràcter del seu darrer disc, que es presenta com "un viatge reflexiu a un món interior que rebel·la formes d'entendre, de sentir, de veure i de viure". 

Albert Palomar. És músic i productor. Darrera del Palomar músic, s'amaga un director cinematogràfic que busca la millor manera d'explicar històries. En la seva faceta darrere la càmera, Palomar ha realitzat una quarantena de videoclips per a artistes com Bye bye Pedro, Conrad Freeman o Run Roger, entre d'altres. Les seves creacions solen definir-se per una il·luminació natural i escenaris originals que no es modifiquen gaire en la postproducció. En els seus treballs, destaquen els paisatges del Pla de Bages com a escenari natural ric en diversitat d'indrets.

Direcció: Alex Duck
Durada: 14'51"

Sophía i Antón viuen a casa de la seva àvia Carmen. Com que l'àvia comença a ser gran,
Sophía ha agafat una gran responsabilitat en la cura del seu germà i de la llar. A la casa impera el silenci, la quietud, que només és trencada durant les nits per culpa dels dibuixos Tom i Jerry, que li encanten a Antón. Una tarda, per sorpresa, algú toca a la porta. És la Perla, la mare dels nens i filla de la Carme.

Alex Duck. Sota el nom artistic d'Alex Duck s'amaga un fruitosenc que va nèixer a Manresa, fa 30 anys. El seu nom real és Alex Rivera Fernandez i ha estudiat cinema a l'Institut de Cine de Las Palmas de Gran Canaria. Principalment, s'ha format en guió, direcció i interpretació, però també s'ha interessat per d'altres camps, com la direcció artística, la producció o l'ajudantía. La seva trajectòria cinematogràfica l'ha desenvolupat a Gran Canària, on ha rodat amb d'altres companys i amics diferents curtmetratges. La seva carrera compta amb la direcció de diversos curtmetratges, l'escriptura de diferents guions i la interpretació en treballs d'altres directors. La seva filmografía: Cómo decir hola a tu nueva vecina (2018) / Finalista Fibabc, Cogiendo polvo (2018) / Guanyador Notodofilmfest 2019, Juanito (2020) / Finalista Notodofilmfest 2020 i Sophía (2021).

Els últims passos de Ramon Vila Capdevila
Direcció: Oriol Segon
Durada: 45'36"

Els darrers passos de Ramon Vila Capdevila Caracremada, el darrer maqui assassinat a Catalunya per la guàrdia civil el 7 d'agost de 1963. Aporta el testimoni de Joan Busquets, company de guerrilla de Ramon Vila i el darrer guerriller del maquis català que actualment segueix en vida. A més, recupera testimonis propers a l'enterrament de Ramon a Castellnou de Bages, població on va ser assassinat, donant veu al territori.

Oriol Segon. Creador visual i fotògraf. Realitza projectes personals i per encàrrec. Ha realitzat Recentment ha realitzat el documental Els darrers passos de Ramon Vila Capdevila.  L'any 2018 va realitzar un curtmetratge amb Albert Palomar en el marc de la convocatòria Visuals. Ha impartit classes d'edició multimèdia a l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya.

6 estrelles
Direcció: Ampans i David Villarreal
Durada: 5'45"

Durant la pandèmia, l'equip de cambrers del Canonge, un projecte d'inserció laboral d'Ampans, han estat els protagonistes d'una websèrie a les xarxes socials que, a través de gags còmics, explica la reobertura del restaurant i les mesures de seguretat que ha incorporat el sector de la restauració després del confinament. 

David Villarreal. Creador de continguts audiovisuals. Amb 22 anys, i just acabar Comunicació Audiovisual, TV3 va premiar el seu treball final de carrera, el qual va poder produir i dirigir: Patates Rosses. Des de llavors, no ha parat. Ha treballat a TV3, Minoria Absoluta, Broadcaster i Youplanet. I actualment, ha creat la seva agència creativa Bah! Studios. Ha fet de director i guionista de curtmetratges premiats, com: Sense contencions (2018), al millor projecte social de comunicació de Fundación Pilares (Madrid), Moment feliç (2015), premiat pel Col·legi de Psicòlegs de Catalunya . Té un documental sobre la C-55,(Car)Ratera i sobre els vins del Bages Vins del Bages, com a participant del Vi-Suals. Té el premi Tendéncies 2015 de Regió7, com artista audiovisual destacat de la Catalunya Central.