Nova denúncia d'Unió de Pagesos per una doble immatriculació al Bages

El Bisbat de Vic va posar a nom seu unes propietats del nucli de Maians, que el poble ja havia registrat un segle abans

Josep Rius i Joan Casajoana, d'Unió de Pagesos, amb Eugeni Pujols, regidor de Castellfollit
Josep Rius i Joan Casajoana, d'Unió de Pagesos, amb Eugeni Pujols, regidor de Castellfollit | Nia Escolà
Redacció
11 de febrer del 2022
Actualitzat a les 9:28h
A Maians, al terme de Castellfollit del Boix, un pagès va entregar fa 150 anys uns terrenys al poble perquè s'hi fes una església, una rectoria, un hort i un cementiri. Ho van formalitzar a través d'una acta notarial i ho van registrar. Però al 2012, sota l'anomenada llei Aznar, el Bisbat de Vic la va posar al seu nom al·legant que era un lloc de culte catòlic des del segle XVIII. Es tracta, segons denuncia Unió de Pagesos, d'un nou cas de doble immatriculació a favor de l'Església. El sindicat exigeix que es retornin al poble, i l'Ajuntament negociarà amb el bisbat per tal d'anul·lar aquest registre i retornar-ho als veïns. De la seva banda, el Bisbat de Vic admet que hi pot haver errors i està disposat a retornar les propietats si es demostra que no són seves.

Maians és un nucli de Castellfollit del Boix, amb una cinquantena de cases. Al bell mig del poble, hi ha l'església -un bé patrimonial molt important per als seus veïns- i, a tocar, hi ha la rectoria, el cementiri i un hort. Per casualitat, els veïns han descobert que hi ha una doble immatriculació, és a dir que el Bisbat de Vic va posar al seu nom totes aquestes propietats que el poble ja havia registrat un segle abans.

"Per un poble tenir això és com tenir una catedral. No deixa de ser de tots, i la sensació és que, si és un bé de tots, per què ens l'han pres? Ja hi ha un lema que diu, el que és de Déu és de Déu i el que és dels pobles és dels pobles", explica Josep Rius, veí de Maians i membre d'Unió de Pagesos.

L'església, del segle XVIII, té grans danys estructurals. Segons un estudi pagat per l'Ajuntament de Castellfollit del Boix, el cost de la seva reparació s'eleva a 80.000 euros, un cost inassumible per a un poble de poc més de 400 veïns. Es queixen que no poden demanar ajuts públics perquè, segons l'últim registre, és de propietat privada. "El manteniment d'aquests edificis és el gran problema que tindrem aquests pobles petits pel sol fet d'haver-los immatriculat amb una entitat privada com és l'Església", lamenta Rius.

El Bisbat de Vic, disposat a retornar-ho si hi ha errors
El Bisbat de Vic, de la seva banda, assegura que, si hi ha papers que ho demostren, estan disposats a retornar les propietats, però, en tot cas, Josep Martínez, administrador del Bisbat de Vic, assegura que, si hi ha hagut algun error, ha estat del registrador. "Certament si està immatriculat dues vegades, una està malament. Si el Bisbat ha demanat d'inscriure una cosa a nom seu i no és correcte, el que farà és procedir a corregir aquesta rectificació. Si és d'un altre és d'un altre, no passa absolutament res", afegeix.

Unió de Pagesos i Micropobles han convocat una tractorada a Maians, el dimecres 16 de febrer, per protestar contra les immatriculacions de l'Església. La protesta també es farà a d'altres punts de l'Estat. Es dona el cas que a Castellfollit del Boix es va fer el primer retorn d'una església immatriculada, després que Unió de Pagesos documentés que la propietat era d'un particular. Segons dades del Bisbat de Vic, a la demarcació hi ha més de 1.300 esglésies, el 60% són de propietat particular i el 40% del Bisbat.