Drets Socials demana a la Plataforma de la gent gran que es tregui del cap la nova residència al Xup

La Direcció General es van reafirmar en que qualsevol augment de places que es produeixi a la ciutat es farà en la modalitat actual de concertació amb empreses privades

Trobada de la Plataforma en defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran de dilluns
Trobada de la Plataforma en defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran de dilluns | Plataforma Gent Gran
Redacció
08 de febrer del 2022
Actualitzat a les 10:53h
Una cinquantena de persones s'han concentrat aquest dilluns a les habituals trobades de la Plataforma en defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran de Manresa a la plaça Major. "Descontenta i preocupada" per la reunió que va mantenir el passat 25 de gener amb la Direcció General de Drets Socials, el passat dia 1 de febrer la plataforma va enviar un escrit urgent i certificat a la consellera de la Generalitat de Drets Socials, Violant Cervera, sol·licitant una reunió directament amb ella per desbloquejar el tema de la nova residència pública a Manresa.

El passat dia 25 de gener va tenir lloc una reunió entre representants del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i la Plataforma per tal de tractar la construcció d'una nova residència per a gent gran a Manresa. La reunió es va celebrar telemàticament i per part de la Generalitat va participar la Secretària General d'Afers Socials i Famílies, Anna Figueres, acompanyada per la Directora de Serveis Territorials de Barcelona, Lluïsa Nicolau.

La Plataforma en Defensa de les Pensions i els Drets de la Gent Gran va exposar als representants de la Generalitat les raons per les quals es justifica la construcció d'una residència pública a Manresa i que es poden resumir en dos arguments. Per una part, Manresa disposa de 226 places finançades amb diners públics per a una població de més de 16.000 persones majors de 65 anys. Això representa 1,4 places de residència finançada amb diners públics per cada 100 persones majors de 65 anys, rati absolutament allunyat del recomanat (al voltant de les cinc places per cada 100 persones majors de 65 anys).

Per una altra part, segons va exposar la Plataforma, de les 226 places finançades amb diners públics, només 58 corresponen a una residència de titularitat pública (la de la Font dels Capellans). La resta són places concertades amb altres entitats privades. Si continua aquesta política de la Generalitat, la tendència a la privatització i mercantilització del sector s'accentuarà a Manresa ja que els projectes iniciats fa poc per empreses mercantils no trobaran prou demanda privada i buscaran captar diner públic per garantir la sostenibilitat del seu projecte, cosa que produirà un empitjorament del model actual de privatització del servei.

Segons ha explicat la Plataforma, les representants de la Generalitat a la reunió van reconèixer la mancança de places finançades amb diners públics a la ciutat i van informar que al Departament de Drets Socials estaven realitzant un mapa de necessitats a nivell de Catalunya, a partir del qual estarien en condicions de determinar quina quantitat de places correspondria a Manresa. Però es van manifestar totalment tancades a la possibilitat de construir una nova residència pública, "ja que no existeix en el pressupost 2022 cap previsió en aquest sentit i no es poden comprometre que hi sigui en el propers pressupostos". Per tant, es van reafirmar en que qualsevol augment de places que es produeixi es farà en la modalitat actual de concertació amb empreses privades.

La Plataforma va insistir en que només amb una gestió pública directa dels recursos, i per tant amb la inversió en la propietat dels centres i serveis, es podrà garantir que "esdevenim un país capaç d'avançar cap a un model d'atenció a la dependència robust i de qualitat, un model d'atenció centrat en la persona que ha d'oferir garanties d'èxit en properes crisis sanitàries que puguin esdevenir". En aquest sentit, la Plataforma va convidar al Departament de Drets Socials a col·laborar amb l'Ajuntament de Manresa per fer realitat aquesta nova residència, tal com es va acordar en el ple municipal del passat 23 de desembre.

L'únic acord de la reunió va ser celebrar a Manresa, a finals de març, una trobada conjunta entre el Departament de Drets Socials, l'Ajuntament de Manresa i la Plataforma per tal de continuar la recerca d'un acord que faci possible la construcció de la Residència al Barri del Xup

Propera trobada davant la CaixaBank del Passeig
La propera concentració de la Plataforma en defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran de Manresa es trasllada al dilluns 28 de febrer ja que el dilluns 21 és la Festa de la Llum. També es va acordar que aquesta concentració es farà davant la sucursal de CaixaBank situada al passeig de Pere III, 17, per continuar protestant pel deficient servei que ofereix la banca i que perjudica sobretot a les persones grans.