Un jutjat de Manresa veu insuficient el pla de recuperació ambiental d'ICL i li dona un mes per refer-lo

La decisió arriba 8 anys després de la sentència que va condemnar tres directius per la salinització de rius i aqüífers

Runam salí del Cogulló, a Sallent
Runam salí del Cogulló, a Sallent | Nia Escolà
Redacció
07 de febrer del 2022
Actualitzat a les 14:49h
Un jutjat de Manresa troba insuficient el pla de recuperació ambiental d'Iberpotash –ara ICL- i li dona un mes per a millorar-lo. La decisió arriba 8 anys després de la sentència que va condemnar tres directius de l'empresa per salinització de rius i aqüífers. Si el nou pla tampoc convenç la magistrada, el jutjat traslladarà la petició al Govern, en concret, a Territori i a l'Agència Catalana de l'Aigua. El cas es va jutjar per via penal l'any 2014, però les filtracions feia dues dècades que es denunciaven. El jutge va condemnar a dos anys de presó els tres directius i els va obligar a resoldre les filtracions dels runams i a restaurar ambientalment les zones afectades al Bages. Segons la sentència, Iberpotash era la responsable subsidiària.

La sentència del Jutjat Penal 1 de Manresa es remunta al desembre del 2014, quan una jutge de Manresa va condemnar tres directius d'Iberpotash per un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient. La magistrada els va condemnar a dos anys de presó, que no han hagut de complir perquè no tenen antecedents penals. També els va obligar a resoldre les filtracions dels runams salins i a restaurar ambientalment una vintena de pous i aqüífers des termes municipals de Súria, Callús, Santpedor i Sallent.

Iberpotash va presentar un pla l'any 2017, que ha anat ampliant, però la jutge considera que, en determinades zones, aquest pla és insuficient i no soluciona l'obligació de reparar els danys causats. Per això, ara dona un mes a l'empresa per presentar un nou pla de restauració complert. En la interlocutòria, la magistrada demana a l'empresa que el pla inclogui una data d'inici i un calendari dels treballs de retirada dels runams salins que hi ha al descobert.

L'empresa diu que pren nota de les observacions i que presentarà les millores abans que s'esgoti el termini d'un mes imposat per la jutge.
Arxivat a