Atropellament, agressions i amenaces: quan el propietari d'un pis es creu impune davant l'inquilí

Aquest dimarts s'havia de celebrar el judici a l'amo d'un immoble de Manresa acusat d'assetjar una família amb dos fills menors perquè marxessin de casa seva

Roda de premsa de la PAHC davant dels jutjats de Manresa
Roda de premsa de la PAHC davant dels jutjats de Manresa | Pere Fontanals
01 de febrer del 2022
Actualitzat a les 15:35h
Els jutjats de Manresa havien d'acollir aquest dimarts el judici contra el propietari d'un pis del carrer Numància de Manresa que ha estat acusat pel seu inquilí d'haver-lo agredit i amenaçat i, fins i tot, haver-lo atropellat intencionadament perquè ell, la seva esposa i els seus dos fills de 3 i 7 anys abandonessin casa seva, segons ha denunciat la PAHC Bages en roda de premsa davant mateix dels jutjats. Finalment, però, el judici s'ha ajornat per la falta d'intèrpret.

El propietari havia de ser jutjat per presumptes delictes de lesions lleus per uns fets que es van produir el 14 de setembre de l'any passat. L'inquilí del pis va comprovar que no tenia ni llum ni aigua, i quan va baixar als comptadors va veure el propietari manipulant-los, tot i que el comptador de l'aigua era a nom seu. Segons l'explicació de la PAHC, quan l'inquilí li va preguntar què estava fent, el propietari li va llançar el mòbil a terra, el va fer caure d'una empenta, i el va agredir a cops de peu i de puny. Quan es va poder escapolir i sortir al carrer, el propietari va entrar en el seu cotxe i el va atropellar voluntàriament. Finalment, quan marxava amb el vehicle el va amenaçar d'enviar-li a algú a matar-lo a ell i a la seva família.

La PAHC assegura que té un testimoni dels fets, una gravació i l'informe mèdic de lesions que seran presentats com a proves quan es porti a terme el judici. Ja quatre mesos abans, el 10 de maig, el propietari havia enviat una empresa de desocupació per coaccionar-los, però la ràpida actuació dels membres de la PAHC va aturar l'intent. "La manera com alguns mitjans de comunicació tracten el fenomen de l'ocupació fa que els propietaris creguin tenir impunitat per trepitjar els drets fonamentals de les famílies que es troben en aquesta situació", han exposat.

L'assetjament del propietari, però, no es va aturar aquí. Segons han explicat a la roda de premsa, en les properes setmanes s'ha de celebrar un altre judici per amenaces segons la denúncia que va presentar l'inquilí per uns fets que es remunten al 17 d'octubre. Aquell dia, a les 4 de la matinada, el propietari va començar a colpejar-los la porta i a amenaçar-los dient que entraria a casa seva i que aniria acompanyat d'altres persones, o que li enviaria persones a casa per fer-los fora. Aquesta situació va provocar un sentiment de pànic a la família i per això van tornar a presentar denúncia.

La PAHC vol que es jutgi com un delicte greu
El judici d'aquest dimarts s'havia de celebrar per un delicte lleu de lesions i amenaces. Per això, tant l'inquilí com la PAHC volien que el judici se suspengués i que s'iniciés un procediment nou per delictes greus. "La violència immobiliària no és un delicte lleu. El racisme no és un delicte lleu. Ja n'hi ha prou d'impunitat", han justificat els membres de la plataforma.

Un pis que era del banc
La greu situació d'assetjament que viu la família encara és més intensa perquè el propietari del seu pis viu en el seu mateix replà d'escala. Quan el matrimoni i els seus fills van ocupar el pis, la propietat de l'immoble era una entitat bancària. Temps després, un particular va adquirir el pis que es trobava en el seu mateix replà d'escala i van establir-hi relació. "Fins i tot l'havíem deixat connectar l'aigua del nostre pis mentre l'adequava", explica la inquilina.

Just amb l'arribada de la pandèmia, el particular va començar a interessar-se pel seu pis i després d'intentar que el deixessin lliure oferint-los diners, va comprar-lo directament al banc, tot i sabent que l'immoble es trobava ocupat. A partir del moment en què va ser-ne propietari va iniciar-se l'assetjament als inquilins que, finalment, aquest dimarts ha arribat als jutjats.

A partir d'aquí, a banda d'aquest judici ajornat, encara s'haurà de celebrar un nou judici per les amenaces del passat mes d'octubre i, més endavant, el judici per al seu desnonament.