Manresa dansa des del cel en l'estrena de la commemoració dels 500 anys d'Ignasi a la ciutat

Manresa 2022 dona el tret de sortida amb un espectacle supersònic que fa ballar una plaça Major plena fins els topalls de públic

Espectacle de Sacude durant l'estrena de Manresa 2022
Espectacle de Sacude durant l'estrena de Manresa 2022 | Àlex Marín
29 de gener del 2022
Actualitzat el 31 de gener a les 17:27h
Quasi una dècada després que l'Ajuntament de Manresa anunciés la seva voluntat d'aprofitar la celebració dels 500 anys de l'estada d'Ignasi de Loiola a la capital del Bages per potenciar la imatge de la ciutat, aquest 29 de gener, finalment, ha arribat l'esperada data.

Manresa Transforma, un espectacle de dansa aèria protagonitzat per la companyia Sacude ha donat el tret de sortida oficial a la celebració de Manresa 2022 Transforma, que conté un programa al llarg de l'any amb més de 40 accions i 100 activitats en commemoració dels 500 anys de l'estada d'Ignasi de Loiola a Manresa, on va escriure els Exercicis Espirituals, punt de sortida de la creació de la Companyia de Jesús i de l'orde dels jesuïtes.

El públic que esperava a la plaça Major ha dedicat una sonora xiulada a les autoritats quan han baixat des del saló de sessions de l'Ajuntament a peu de carrer després que l'acte institucional ha finalitzat amb gairebé mitja hora de retard que s'ha traslladat a l'inici de l'espectacle.

L'Àliga de Manresa, del segle XVI, ha estat l'encarregada de saludar les autoritats i el públic amb el seu ball i tot seguit Xàldiga ha ofert una mostra de foc davant d'una plaça plena fins a l'entrada del carrer Sobrerroca. Un pilar de quatre de la colla castellera Tirallongues ha donat l'entrada a l'espectacle de Sacude que, alçats amb una peixera per una grua de grans infraestructures, ha portat els sis protagonistes fins a més amunt del sostre de l'ajuntament on han començat a ballar a ritme de música electrònica.

L'espectacle, per moments supersònic, format per quatre membres del grup penjats de dalt de tot de la grua, i dos més dins de la peixera, s'ha portat a terme a diferents altures, i el punt culminant ha arribat amb un imperatiu: "Balla", que han pintat al frontal de l'estructura, seguit de la despenjada dels dos balladors aquàtics.

Una explosió de serpentines ha posat el punt final a l'espectacle que ha anat acompanyat d'un castell de focs des del lateral de Santa Llúcia, que ha meravellat el públic assistent i que ha seguit l'espectacle a peu dret. Benvinguda Manresa 2022.


Un programa d'actes transversal amb més de 100 activitats
L'espectacle inaugural dona pas a un programa que conté més de 40 accions i 100 activitats i que està distribuït en set eixos temàtics: Espiritualitat i Pensament; De Manresa al Món; Educació; Cultura i Art; Música i Festa; Joventut, i Esport. Destaca el fòrum internacional de debat interreligiós -que abordarà el canvi climàtic des de la mirada jove- i les accions que enforteixen la connexió entre el País Basc i Catalunya, inici i final del Camí Ignasià. També les actuacions culturals i musicals, amb la cantant israeliana Noa, l'Orfeón Donostiarra, l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, Sílvia Pérez Cruz, Love Of Lesbian, Ramon Mirabet, Carles Cases, Manel Camp, l'Escolania de Montserrat o Jordi Savall, entre molts altres.

L'organització està liderada per l'Ajuntament de Manresa i l'Oficina Tècnica de Manresa 2022, que compten amb un bon nombre d'institucions, organismes, entitats, associacions i persones a títol individual que s'han implicat en el projecte.

De Manresa al món
Manresa 2022 commemora els 500 anys de l'arribada d'Ignasi de Loiola a Manresa, de camí en el seu pelegrinatge cap a Jerusalem. Ignasi va estar-se prop d'un any a la ciutat, s'hi va inspirar per a escriure els Exercicis Espirituals i hi va tenir una experiència reveladora, que va marcar la seva vida i el va dur a fundar la Companyia de Jesús.

Per això, Manresa és considerada ciutat bressol de l'orde jesuïta. Tant és així que molts centres jesuïtes arreu del món duen el nom de Manresa. La commemoració -de relleu mundial- permet reivindicar i potenciar el llegat patrimonial de Manresa i consolidar el seu paper com a final del Camí Ignasià.