L'oposició dona el seu suport però no els vots al canvi de model de neteja i recollida de residus de Manresa

La capital del Bages implantarà el sistema de contenidors intel·ligents als domicilis, el porta a porta al comerç i la recollida diürna de cara al 2023

Ple de l'Ajuntament de Manresa d'aquest dijous
Ple de l'Ajuntament de Manresa d'aquest dijous | Pere Fontanals
27 de gener del 2022
Actualitzat el 28 de gener a les 16:34h
Els grups de l'oposició s'han mostrat moderadament satisfets pel canvi de model de neteja i recollida de residus que s'implementarà a Manresa de cara al 2023, però malgrat el suport expressat en els parlaments, cap dels grups no ha votat a favor del plec de clàusules per al nou concurs: Cs i PSC s'han abstingut i Fem Manresa hi ha votat en contra.

Tal i com ha explicat el regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet, el nou contracte de neteja i de recollida de residus a la ciutat inclourà, entre altres mesures, la implementació d'un nou sistema de contenidors intel·ligents amb identificació. Si es compleixen els terminis es preveu que es posi en funcionament progressivament per zones al llarg del 2023.

El contracte, d'onze anys, tindrà un cost total per les arques municipals de 101 milions d'euros, o sigui de més de 9 milions d'euros anuals. Inclourà, a més, la modernització del sistema de neteja -amb més recursos humans, freqüència i nova maquinària- i la recollida porta a porta als comerços de pràcticament tot el nucli urbà. En paral·lel, per minimitzar les molèsties de l'actual sistema de recollida, el buidatge dels contenidors es farà en horari diürn.

Amb el nou sistema, les illetes de contenidors passaran a ser completes, és a dir, inclouran contenidors per als cinc tipus de fraccions. No obstant això, només els de residus, orgànic i envasos requeriran d'una targeta d'identificació personal, que entregarà l'Ajuntament i que es limitaran a dos per nucli familiar, per a poder-los obrir. En el cas dels contenidors d'orgànic i d'envasos es podran obrir amb la targeta, de forma il·limitada, al llarg de la setmana. En canvi, el de residus, es limitarà a un, malgrat que es contemplaran excepcions, com ara famílies que han d'abocar bolquers.

Amb el nou contracte també es produiran canvis en el sistema de neteja a la ciutat. Segons ha explicat el regidor de Qualitat Urbana, Via Pública i Ciutat Intel·ligent, Josep Gili, el servei experimentarà "millores importants", gràcies, entre altres raons, a la modernització de la maquinària i a l'increment de la plantilla que passarà de 46 a 54 persones.

Entre els aspectes que es milloraran hi ha la detecció, comunicació i resolució de les incidències –amb un canvi de rol dels operaris, que es dotaran de mitjans per poder-les comunicar; l'augment de la neteja de taques permanents a carreres, voreres i places, mitjançant una nova maquinària i un increment de la freqüència; i la millora de l'eficiència de l'escombrada mecanitzada– que hi aniran dues persones i no una com fins ara. També es reforçaran les escombrades manuals els caps de setmana i festius i es requerirà que hi hagi un equip que tingui assignada la neteja de les papereres i el seu entorn.

Alhora, per tal de reduir les emissions de diòxid de carboni i els sorolls, s'apostarà per maquinària elèctrica i amb una redistribució horària per preservar les hores de descans dels veïns. En total, el consistori preveu 12 vehicles lleugers, 4 màquines escombradores i 2 equips d'aigua a pressió.

Suport dels grups de l'oposició
Els grups de l'oposició han destacat la millora de la proposta respecte del sistema actual, però han trobat punts de divergència que els han fet no votar el dictamen a favor. Malgrat que les clàusules del contracte ja ho contemplen, Andrés Rojo, de Ciutadans, ha insistit en la necessitat d'incorporar vehicles elèctrics.

Gemma Boix, de Fem Manresa, ha recordat que la formació sempre ha defensat el sistema porta a porta per a la millora del reciclatge, i també ha trobat a faltar que no s'hagi fet una "valoració" per a la municipalització del servei, o que no s'hagi fet el concurs per lots per afavorir la participació d'empreses mitjanes i petites. "Aquest concurs ja sabem qui el guanyarà: FCC", ha sentenciat. Tot i així, Boix ha assegurat el suport del seu grup en el desenvolupament del nou model.

Finalment, Mariana Romero, per part socialista, ha assegurat que "no fer res surt més car", en relació a mantenir el sistema de recollida actual. També ha demanat al govern un major esforç en la comunicació "perquè pot ser que hi hagi ciutadans que no entenguin perquè passem de 6 a 9 milions anuals de despesa en la neteja i la recollida de brossa i selectiva de la ciutat". En aquest sentit, Pol Huguet ha recordat que el nou contracte assumeix la gran part de la tasca que duia a terme el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus.