Romeus de Monistrol de Montserrat rememora una altra època de màscares: la de la pesta bubònica

El municipi montserratí celebrarà la festa aquest cap de setmana després que el 2021 no es portés a terme per la Covid

Carros de morts a la Festa dels Romeus de 2020
Carros de morts a la Festa dels Romeus de 2020 | Àlex Gómez Ribera
27 de gener del 2022
Actualitzat a les 11:29h
El pas de la pesta bubònica per Monistrol de Montserrat, al segle XVI, ha quedat molt marcat en la història local. Segons la tradició Sant Sebastià va salvar miraculosament els monistrolencs de la malaltia i des d'aleshores el poble li rendeix honor a través de la Festa Major d'hivernque es va celebrar el passat cap de setmana i que li dedica cada gener. En els darrers anys la tradició compta amb un nou element, la Festa dels Romeus, una fira en què Monistrol retorna a aquells temps i, a través d'escenes teatralitzades, recorda els fets històrics i la vida quotidiana de l'època.

Després que el 2021 la festa no es pogués celebrar per culpa d'una altra pandèmia, la de la Covid, enguany Romeus torna amb força amb un programa que es repetirà els propers dissabte i diumenge. A partir de 2/4 d'11 del matí, diferents espais del poble es transformaran per transmetre les sensacions i penúries que visqué en ple Renaixement.

Al matí es representarà la vida quotidiana en aquell segle. Escenes com el safareig, les remeieres, els enamorats, els joglars, el Mostassaf i els nens, l'horta hivernal, les danses renaixentistes, l'arribada del pare Abat o l'arribada de la pesta, es podran visitar a diferents punts del municipi: la Font Gran, la plaça Bo-bo, la plaça de l'Església, la taverna, els horts de Canaleta o la Canaleta principal.

A la tarda, amb l'arribada de la pesta, i en els mateixos punts, s'hi afegiran les escenes de l'arribada dels metges, el carro dels morts, l'hospital, les danses renaixentistes, el comunicat del vot del poble, el miracle i la festa final.
 

Programa dels Romeus 2022 by La muntanya russa on Scribd