Els dos acusats d'agredir un independentista a Lledoners el 2018 es declaren culpables

Pagaran una multa i indemnitzaran la víctima segons l'acord de conformitat que han arribat amb l'acusació particular

Rotonda on va tenir lloc l'agressió el juliol de 2018
Rotonda on va tenir lloc l'agressió el juliol de 2018 | Cedida
25 de gener del 2022
Actualitzat a la 13:30h
AN i SG, els dos ultres veïns de Sant Joan de Vilatorrada i de Terrassa, però amb forts vincles al Bages, que la nit del 3 de juliol de 2018 van agredir un independentista manresà a la rotonda d'accés al Centre Penitenciari dels Lledoners mentre arrancaven llaços grocs, s'han declarat culpables d'un delicte de lesions lleus davant del jutge per evitar una possible pena major. Els dos espanyolistes han acceptat una pena d'un mes de multa i el pagament d'una indemnització a la víctima. A l'haver-hi conformitat s'ha celebrat el judici sense que haguessin de declarar la víctima ni els testimonis.

Els fets es remunten al dia 3 de juliol de 2018, a 2/4 d'11 de la nit, a la rotonda d'accés a la presó dels Lledoners. Mentre alguns independentistes eren a la porta de la presó fent un sopar a la fresca, van arribar diversos vehicles amb una vintena d'individus que es van dedicar a treure'ls. En un moment donat, tres espanyolistes es van encarar a l'independentista i van començar a colpejar-lo. Part de l'agressió va ser gravada en vídeo, i una segona part només en àudio, després que els agressors li fessin caure el mòbil a terra en una de les seves agressions.

De les tres persones, la víctima només en va poder identificar dos, AN, que es veia clarament al vídeo agredint-lo, i SG. Després de tota la instrucció, la Fiscalia només va acusar a AN d'un delicte lleu de lesions, i va demanar l'absolució de SG. La prova que hi havia era la gravació de vídeo de la víctima on es pot veure AN que li fa caure el mòbil (perd imatge) però segueix l'àudio uns instants. En aquest vídeo, només surt AN, no surt SG.

Tot i que Fiscalia només va acusar AN, l'acusació particular manté l'acusació contra tots dos. La instrucció va finalitzar el 2019, però fins aquest dilluns no va haver-hi la vista per si els acusats reconeixien la culpabilitat.

Els dos acusats han acceptat una pena d'un mes de multa, per un delicte de lesions lleus, i a indemnitzar la víctima pels danys que li van ocasionar. En principi, SG no es volia conformar pel fet que la Fiscalia no l'acusava, però finalment ha valorat la prova de l'acusació i ha decidit acceptar la pena d'un mes de multa per evitar una possible condemna major.


Coces i dissolvent
Aquella nit d'estiu de 2018, mentre membres del CDR i altres independentistes eren a la porta del centre penitenciari dels Lledoners fent un sopar a la fresca mentre decidien, en assemblea, com gestionarien l'arribada dels presos polítics al Bages, una vintena d'espanyolistes van començar a eliminar símbols independentistes de la carretera que condueix a la presó.

Un dels independentistes va començar a gravar amb el mòbil els espanyolistes fins que un d'ells va llançar-li un cop de peu a la cara que li va partir el llavi i va seguir colpejant-lo amb la col·laboració d'altres espanyolistes. Entremig, a més a més, segons va explicar una familiar de l'agredit al diari, li van llançar a sobre el dissolvent que feien servir per eliminar les pintades.

L'agressió va finalitzar quan altres independentistes i la patrulla dels Mossos d'Esquadra de la presó van anar en el seu auxili. Poc després arribaven a lloc mitja dotzena de patrulles més que van identificar tres espanyolistes com a presumptes autors de l'agressió.

Tota la seqüència va quedar gravada en el mòbil de l'agredit i és una de les proves amb que van actuar els Mossos d'Esquadra. A banda de la ferida al llavi, l'agredit va tenir forts dolors a l'esquena degut als cops de peu que li van donar.