L'Era dona suport a Meandre per preservar el mosaic agroforestal del Bages

L'entitat considera que és imprescindible una visió supramunicipal en la definició dels polígons industrials

Paisatge del Pla de Bages
Paisatge del Pla de Bages | Meandre
Redacció
24 de gener del 2022
Actualitzat a les 14:27h
L'associació L'Era, Espai de Recursos Agroecològics de Manresa suma el seu suport al Manifest a favor d'una gestió del sòl industrial vacant de la comarca del Bages amb una visió supramunicipal, per evitar així noves requalificacions dels espais oberts del mosaic agrícola i forestal del Pla de Bages. Meandre va engegar la campanya de recollida de suport arran del Pla de Modificació del POUM de Sant Joan de Vilatorrada, amb el qual es pretén la requalificació a sòl industrial del Camp de Lledoner a tocar el camí de Joncadella.

Cada hora se segellen a Europa onze hectàrees de sòl segons dades de la FAO. En l'àmbit mundial es perden anualment fins a 50.000 km2 de sòl per diferents causes, gairebé la mateixa superfície que Catalunya i el País Valencià juntes. A aquest ritme, els experts de la FAO calculen que queda superfície disponible per cultivar per només 60 anys. A més, segons dades del Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, el nostre país té una de les taxes més baixes d'Europa de superfície agrària útil per habitant: 0,1 hectàrea/habitant, quan la mitjana europea és de 0,3.

Davant d'aquestes dades, la presidenta de L'Era, Carolina Domínguez, és taxativa quan diu que "no ens podem permetre de perdre més sòl agrícola ni més pagesia si volem mantenir i augmentar el nostre nivell de sobirania alimentària. Per això és del tot raonable proposar una gestió supramunicipal de la qualificació dels sòls que racionalitzi l'ús que se'n fa, perquè tothom hi tingui cabuda i el país hi surti sempre guanyant, mai perdent". Segons Domínguez, els sòls tenen un paper crucial per a la biodiversitat del planeta, per a la vida humana i per contribuir a la mitigació del canvi climàtic: "I aquest paper l'hem de reconèixer globalment i preservar-lo localment".