La portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Aina Vidal, defensa la Reforma Laboral en un acte a Manresa

Ha pronunciat "Pensions i treball. Un canvi de paradigma" al Casal de les Escodines

Xerrada d'Aina Vidal al Casal de les Escodines
Xerrada d'Aina Vidal al Casal de les Escodines | MEC
Redacció
21 de gener del 2022
Actualitzat a les 16:47h
Aina Vidal, portaveu d'En Comú Podem al Congrés, ha estat aquest dijous a Manresa en l'acte Pensions i treball. Un canvi de paradigma, organitzat per Manresa En Comú, al Casal de Les Escodines.

Sobre l'Acord de Pensions, la diputada ha posat en valor el Nou Pacte de Toledo, marc de concertació i negociació "que el PP es va saltar en el seu moment per retallar unilateralment les pensions". Ha volgut, també, agrair la mobilització dels pensionistes que "durant anys han sortit al carrer reclamant aquests canvis, són ells qui ho han fet possible" i reblà "és la seva victòria" i els ha demanat que segueixin les mobilitzacions per encarar la segona part de la reforma que inclourà aspectes importants, com la negociació de les pensions mínimes i la regulació de l'edat de jubilació en professions perilloses o insalubres.

Per Vidal, el canvi més substantiu és que "es trenca amb la resposta de la dreta", davant l'esgotament del fons de reserva "que volia destrossar el sistema públic de pensions, i no volien posar-hi més diners, per la de l'esquerra que és fer que l'Estat es corresponsabilitzi de la quantia de les pensions".

Així, per a les dones pensionistes "que cobren un 38 % menys que els homes a l'Estat, s'aposta per impulsar noves reformes encaminades a equiparar les pensions i posar fi a la discriminació, valorant en termes econòmics el treball de cures que recau sobre les dones". El Pacte recomana lligar de nou la revalorització anual de les pensions d'acord amb l'IPC amb l'objectiu de "mantenir el poder adquisitiu" i, lligat a la reforma laboral, permetrà també "millorar" els salaris i les condicions de la població jove perquè se'ls garanteixin les pensions.

Sobre la Reforma laboral, Vidal ha estat contundent, destacant que "no és un acord de mínims, és un gran acord que no es pot llençar per la borda, és un canvi de paradigma en les relacions laborals i el fet que sigui acordada amb els agents socials es garantia de compliment".

El principal, per Vidal, és que fomenta l'estabilitat laboral "que ha de ser la norma i no l'excepció" per "promoure l'ocupació estable i de qualitat", també afegeix que "recupera la negociació col·lectiva, acabant amb la reforma del PP que beneficiava exclusivament als contractants amb la ultraactivitat dels convenis", també perquè fa dels ERTO el mecanisme principal per dotar de flexibilitat interna a les empreses "en lloc dels EROS d'extinció", recordant que els ERTO, són els qui en pandèmia "han salvat milions de llocs de treball".

Tanmateix, Vidal ha recordat que "només fa dos anys que governem" i que aquestes reformes són les primeres per canviar l'actual model, "encara queda pendent la reforma de l'Estatut dels treballadors i d'altres...".

Finalment s'ha tancat l'acte amb un debat entre el públic i la diputada, conduït i moderat per la coordinadora de Manresa En Comú, Ana Querol.