Agents del Bages desenvolupen unes pinces articulades que faciliten la cirurgia mínimament invasiva

El projecte forma part del MAP+, ecosistema d'innovació i tecnologia al servei de la medicina personalitzada

Intervenció quirúrgica amb les pinces de Servocad
Intervenció quirúrgica amb les pinces de Servocad | Althaia
Redacció
20 de gener del 2022
Actualitzat a les 12:31h
La Fundació Althaia ha participat en el disseny i desenvolupament d'unes pinces articulades que s'utilitzen en la cirurgia laparoscòpica i que disposen d'un innovador sistema d'articulació del capçal incisiu acompanyat de rotació de 360 graus que aconsegueix uns moviments similars als d'un robot quirúrgic. Aquesta nova eina, que facilita una cirurgia mínimament invasiva, ha estat ideada per la companyia alemanya Innovative Medical Mannheim (iMM) conjuntament amb l'empresa Servocad Microtonics de Sant Fruitós de Bages. La col·laboració en aquest projecte s'emmarca en el MAP+, hub d'innovació i tecnologia al servei de la medicina i l'atenció personalitzades, impulsat per Althaia, la Fundació Universitària del Bages – UManresa i Avinent

Professionals del Servei de Cirurgia General i Digestiva han participat en el procés de disseny i desenvolupament i també han testejat les noves pinces articulades, que permeten que el cirurgià realitzi moviments que els instruments quirúrgics tradicionals no possibiliten. Amb l'ús d'aquesta nova eina, que és manual i que requereix d'una gran expertesa per part de l'especialista, es redueixen els diàmetres d'incisió i, en conseqüència, es minimitzen les cicatrius. També es facilita el procés de sutura. Aquests avantatges es tradueixen en una millor recuperació del pacient en el procés postoperatori i es redueixen les probabilitats de patir complicacions.

Althaia i iMM han signat un conveni de col·laboració que, a més de la implicació de la institució en el disseny, desenvolupament i validació de la nova eina, inclou que el Servei de Cirurgia General realitzi diverses accions de caire docent i de divulgació amb aquestes noves pinces, com presentacions a congressos i acollida de visites de cirurgians d'altres hospitals. En aquest sentit, el passat mes de novembre, Althaia va celebrar el primer workshop internacional centrat en l'hèrnia per laparoscòpia articulada que va comptar amb la participació d'experts d'Argentina. L'acord també contempla la cessió d'equipament a la institució.

La col·laboració en aquest projecte és una mostra més de l'aposta d'Althaia a favor de la innovació, tant pròpia com la promoguda per empreses, especialment del territori. En aquest cas, cal tenir en compte que la direcció de l'empresa bagenca Servocad depèn de la d'iMM. Alhora, respon als objectius del hub d'innovació MAP+, que a més de voler millorar l'atenció i el benestar dels usuaris a través del desenvolupament i validació de noves tecnologies, també pretén augmentar la competitivitat de les empreses del territori, generar llocs de treball qualificats i retenir talent.