ERC Bages es conjura per abordar la gestió de residus

L'acte dels republicans va comptar amb la participació de Marta Viladés, Isaac Peraire, Xavier Codina i Xavier Bosch

Taula per a la gestió de residus organitzada per ERC
Taula per a la gestió de residus organitzada per ERC | ERC
Redacció
20 de gener del 2022
Actualitzat a les 12:23h
La Federació Comarcal d'Esquerra Republicana al Bages es va conjurar dimecres per abordar la gestió de residus a la comarca i els seus municipis en una xerrada organitzada per ERC Manresa i celebrada a la Casa Lluvià de la capital bagenca. L'acte va ser moderat per l'ambientòloga i presidenta d'ERC Bages, Marta Viladés, el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, i l'alcalde de Santpedor, Xavier Codina. La xerrada havia de comptar amb la presència i expertesa del regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet, però per motius de seguretat i salut, a causa de la Covid, va ser substituït pel cap dels serveis tècnics del Consorci de Residus del Bages, Xavier Bosch.

En la primera intervenció de la tarda, Viladés va introduir el debat remarcant la importància del reciclatge: "és un repte que ja no pot esperar més, cal que ens posem al dia amb els models de recollida selectiva i complim els objectius que ens marca la Unió Europea pel 2030". Per la seva banda, Bosch va exposar la seva experiència al Consorci i va remarcar que "sense canvis valents al carrer l'evolució és massa lenta" i que "els municipis que han fet un canvi de model han incrementat els percentatges de recollida selectiva".

En el torn de Xavier Codina, l'alcalde santpedorenc va explicar la seva experiència al seu municipi on va implantar amb èxit el sistema porta a porta que actualment té un 76-78% de reciclatge. "Al principi pensàvem que era una bogeria, però dues setmanes després d'implantar el nou model vam augmentar en un 50% el reciclatge del poble", detallava.
Per últim, va intervenir el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, que va agrair a l'organització per parlar d'un "tema tan important" com el reciclatge. Peraire va exposar els objectius de l'Agència i va demanar la defensa del cànon als municipis i ajuntaments del país. També va remarcar la seva máxima: "el millor residu que tenim és el que no es genera, i aquí tenim molt camp per recórrer des del punt de vista municipal".

Aprofitant el torn de preguntes, l'alcalde de Manresa Marc Aloy -qui estava present a l'acte- va agafar la paraula i va agrair l'esforç i dedicació del regidor Pol Huguet per implantar el nou model a Manresa, que serà una realitat "a finals del 2022 i principis del 2023" i va remarcar que "l'únic canvi que farem durant el nostre mandat que afectarà a tots i totes els i les manresanes és el del model de residus i, per tant, és el canvi més important i l'hem de fer bé i de forma participada". L'acte va comptar amb una vintena d'assistents i també es va poder seguir en directe des de les xarxes socials d'ERC Manresa.