GREHVAT.0 ultima els preparatius d'una exposició d'homenatge al Grup 13

Era un col·lectiu de pintors integrat per alguns dels noms més destacats del panorama artístic de Manresa d'ençà de la segona meitat del segle XX

Primera exposició del Grup 13, a Manresa el 1988
Primera exposició del Grup 13, a Manresa el 1988 | Arxiu particular
Redacció
17 de gener del 2022
Actualitzat a les 11:29h
L'equip de recerca GREHVAT.0 està enllestint els preparatius d'una exposició d'homenatge al Grup 13, un col·lectiu de pintors integrat per alguns dels noms més destacats del panorama artístic de Manresa d'ençà de la segona meitat del passat segle XX.

Andreu Argelich, Joan Caballé, Jaume Casacuberta, Salvador Clotet, Andreu Descals, Josep Fornells, Mario García, Antoni March, Josep M. Massegú, Oriol Olivé, Maurici Pla, Rodrigo Rodríguez, Antoni Sala, Ramon Salisi, Joan Sallent, Lluís Sanz, Josep M. Sarrate, Francesc Serrano, Antoni Sivillà, Josep Vila Closes i Isabel Vila Prat són els vint-i-un pintors que van participar en les exposicions organitzades per aquest col·lectiu artístic al llarg d'una vintena d'anys. Un total de catorze mostres, realitzades principalment a Manresa però també a d'altres localitats de la Catalunya Central, com ara Sant Fruitós, Navarcles o Solsona, que van contribuir a dinamitzar la vida artística i cultural de la ciutat i la seva comarca. 

Poc després d'organitzar una primera exposició del paisatgista madrileny Santiago Díaz al restaurant Las Vegas el passat desembre, el Grup de Recerca Humanística de l'Institut Cal Gravat inaugurarà, el proper divendres 21 de gener, aquesta mostra dedicada al Grup 13 en la qual han estat treballant d'ençà del passat mes de setembre. Durant tot aquest temps, els joves investigadors d'aquest col·lectiu han iniciat una recerca sobre l'activitat que va dur a terme aquest grup d'artistes, així com un estudi de la trajectòria artística de cadascun d'ells. Una tasca que els ha portat a contactar i a entrevistar els membres que encara són vius o bé als amics i als familiars dels difunts, així com també a contrastar la informació amb estudiosos i entitats de la ciutat. Paral·lelament, s'ha fet una recerca als fons del Museu i l'Arxiu Comarcals, a la Biblioteca del Casino i l'hemeroteca dels mitjans de premsa comarcals i locals. Uns treballs d'investigació que donaran cos als continguts que podran veure's en aquesta exposició antològica d'homenatge i que, posteriorment, han de servir per nodrir una publicació sobre el tema.   

L'exposició tindrà lloc a la sala de la Torre Lluvià i ha estat coorganitzada per la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Manresa. Els integrants dels col·lectiu GREHVAT.0 són els universitaris Alba Quirós, Laia Alsina, Marta Puig i Òscar Casado, tots ells exalumnes de l'Institut Cal Gravat, dirigits pel professor Ovidi Cobacho