L'antic Camí del Cremallera de Montserrat a Castellbell, declarat Bé Cultural d'Interès Local

Entre altres elements d'alt valor patrimonial, en destaquen els murs de pedra seca i la calçada de pedra

Antic Camí del Cremallera de Montserrat a Castellbell i el Vilar
Antic Camí del Cremallera de Montserrat a Castellbell i el Vilar | AAEB
15 de gener del 2022
Actualitzat a la 13:30h
El ple del Consell Comarcal del Bages va declarar Bé Cultural d'Interès Local l'antic Camí del Cremallera de Montserrat a Castellbell tal i com reclamava l'associació Amics de l'Església de la Bauma i l'Ajuntament de Castellbell i el Vilar que és qui va traslladar la petició a l'ens comarcal. Passat el termini de publicació en el Butlletí Oficial de la Província sense que hi hagi hagut al·legacions, el dictamen resulta ferm.

En l'escrit d'aprovació, el Consell Comarcal avança que "els materials visuals, les geolocalitzacions i els béns patrimonials immaterials com els murs de pedra seca i la calçada de pedra", entre els molts d'altres elements d'alt valor patrimonial, es troben en el denominat Estudi tècnic per a la declaració de Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) de la categoria Zona d'Interès Etnològic (ZIE) de l'antic Camí del Cremallera de Montserrat a Castellbell i el Vilar.

La declaració de l'antic Camí del Cremallera de Montserrat a Castellbell va ser aprovada pel Consell Comarcal del Bages i no per l'Ajuntament, perquè Castellbell i el Vilar té menys de 5.000 habitants, límit que marca la llei perquè ho pugui tirar endavant un municipi per ell mateix.

Amb la declaració de Bé Cultural d'Interès Local, els agents locals esperen que s'hi facin millores per fer-lo més transitable i segur. La titularitat del camí és de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), però a partir d'ara el gestionarà Patrimoni de la Generalitat.