Neofeixisme

Tres neonazis de la manifestació de Balsareny de 2018 seran jutjats per delictes contra els drets fonamentals

Fiscalia demana 6 anys de presó per a ells i també els acusa de lesions lleus després d'assaltar quatre persones "mogudes pel seu profund menyspreu cap a l'independentisme català"

per Pere Fontanals, Barcelona, Catalunya | 11 de gener de 2022 a les 19:24 |
Imatge de la manifestació neofeixista de Balsareny de 2018 | Pere Fontanals
L'Audiència Provincial de Barcelona jutjarà aquest dijous l'excoordinador de la formació neonazi Democracia Nacional, Albert Bruguera, i els membres d'aquest mateix partit, Antonio Castellón i Alba Sánchez, autoanomenada Hanna Reitsch, per tres delictes contra els drets fonamentals i un de lesions lleus cadascun d'ells, pels fets que van passar a Balsareny el 17 de febrer de 2018 un cop finalitzada una manifestació d'extrema dreta a favor de Raúl Macià, que es trobava a presó per diversos delictes de robatori i tràfic de drogues.

El dissabte 17 de febrer de 2018, el col·lectiu Por España me Atrevo, acompanyat de Democracia Nacional i altres formacions d'extrema dreta, van organitzar una manifestació a Balsareny, localitat de residència de Raúl Macià, per demanar la seva llibertat en considerar que es tractava d'un "pres polític", tot i que complia condemna per robar diners i haixix a un traficant de l'Hospitalet fent-se passar per policies i ser enxampat en un control dels Mossos d'Esquadra a la N-II a l'altura de Martorell, com va informar en exclusiva NacióManresa.

La manifestació, que va comptar amb la participació d'una cinquantena de neofeixistes, va transcórrer amb certa normalitat perquè els veïns del municipi del Bages li van fer el buit i es van quedar a casa i tampoc no hi va ser present cap col·lectiu antifeixista. Algun episodi puntual en què els manifestants es van encara amb vianants va ser frenat per mossos de paisà que controlaven la marxa.

Assalt en la retirada de la manifestació


Malgrat aquesta certa tranquil·litat, un cop finalitzada la manifestació, es van trobar a la porta d'El Casino la propietària de l'establiment, el seu marit i un fill, i un client del bar. Fiscalia destaca que els tres acusats, "d'estètica skin head", i altres persones que no han estat identificades "mogudes pel seu profund menyspreu cap a l'independentisme català" i amb ànims "de menyscabar la seva integritat física, així com de pertorbar la seva tranquil·litat i seguretat, i vexar-los i humiliar-los", els van increpar, escopir, insultar amb expressions com "català de merda", "fills de puta, porcs, fastigosos".

La Fiscalia també detalla diverses agressions com coces, empentes i cops de puny, sense que existissin lesions "objectivables", però a una de les víctimes va rebre un cop de peu a l'esquena i el van colpejar amb el pal d'una bandera mentre intentava refugiar-se i va haver de ser atès a l'hospital Sant Joan de Déu de Manresa. El grup de neofeixistes va fugir amb l'arribada dels Mossos d'Esquadra, que després de recollir els testimonis i completar les investigacions policials va detenir els tres acusats.

Tres delictes contra els drets fonamentals contra cadascun d'ells


Per aquests fets, la Fiscalia acusa els tres membres de Democracia Nacional de tres delictes contra els drets fonamentals en concurs de normes amb un delicte contra la integritat moral, a raó de 2 anys de presó per cada una de les víctimes, o sigui, a 6 anys de presó en total per a cadascun d'ells, entre altres mesures cautelars i d'inhabilitació. Així mateix, pel delicte de lesions lleus demana una condemna de 3 mesos de multa a raó de 12 euros diaris.

A nivell civil, Fiscalia demana una indemnització, a pagar conjuntament i solidària per part dels acusats, de 1.200 euros per a cadascuna de les víctimes, i de 175 euros més per qui va ser agredit amb un cop de peu a l'esquena i un cop de pal de bandera.

Concentració antifeixista


Col·lectius antifeixistes han convocat una concentració aquest dijous a partir de 3/4 de 10 del matí davant de l'Audiència Provincial de Barcelona per mostrar el seu rebuig al feixisme sota el lema "Ni un pas enrere".

Per saber-ne més 

Participació