El Baxi Manresa cau amb honor el dia del retorn a la competició (87-92)

Els bagencs només cedeixen en els darrers minuts contra el Reial Madrid

El Baxi Manresa ha lluitat fins el final però ha acabat caient contra el Reial Madrid | Manel Mas
04 de gener del 2022
Actualitzat a les 23:45h
Partit igualat el dia que el bàsquet ha tornat al Nou Congost. El Baxi Manresa i el Reial Madrid hi han posat emoció fins al final. Només el major encert visitant als darrers minuts ha decantat la victòria. Els manresans han tutejat el seu rival i han dominat diverses fases. Al darrer quart, els de Pedro Martínez han gaudit de cinc punts de renda. Homes com Joe Thomasson, Ismael Bako i Yankuba Sima s'han desgastat com mai. També ha estat important l'actitud defensiva de Rafa Martínez. Al final, el talent de Rudy Fernández i Edy Tavares han estat un escull impossible de superar per als bagencs.

El Baxi ha començat amb un cinc inicial format per Dani Pérez, Joe Thomasson, Elias Valtonen, Chima Moneke i Yankuba Sima. El Reial Madrid ho ha fet amb Nigel Williams-Goss, Fabien Causser, Adam Hanga, Gerschon Yabusele i Edy Tavares. Els manresans han començat amb una bona actitud en defensa i capturant tots els rebots a la seva zona. Una assistència de Pérez a Sima ha implicat la primera cistella local. Han estat només els dos primers punts d'un bon inici local (9-2, minut 3). L'anotació estava molt repartida. Malgrat dues bones accions en atac del conjunt de Pablo Laso, l'equip de la capital del Bages seguia dominant ja amb les primeres rotacions de jugadors.

La situació ha canviat quan el trio arbitral ha xiulat una personal antiesportiva a Thomasson. El resultat no podia ser pitjor per als interessos manresans. Hanga ha transformat els dos tirs lliures i la possessió addicional ha acabat amb triple de Williams Goss (13-13, minut 7). Ismael Bako feia aixecar els seguidors dels seus seients amb una esmaixada digne de resum televisiu. El belga ha aportat l'energia suficient perquè el seu equip marxés al descans amb tres punts de renda (19-16).

Rudy Fernández ha capgirat el marcador amb dos triples seguits. El Baxi Manresa no ha trigat a igualar el marcador, però el domini del joc havia canviat de cantó (22-26, minut 23). Els bagencs intentaven mantenir-se vius provant-ho de tres sense tenir encert. I quan entraven els triples el Reial Madrid contestava amb la mateixa arma. El tercer triple de Fernández posava una màxima diferència en contra del Manresa (28-35, minut 28). Pedro Martínez ha demanat temps mort i la resposta dels seus jugadors ha estat un parcial de 8-2 que feia reaccionar Laso. Luke Maye ha estat important amb dos triples seguits. Sima ha ampliat el parcial fins empatar a 38. William-Goss ha aprofitat el darrer atac blanc de la primera part mentre que Rafa Martínez ha llançat al cèrcol (38-40).

Thomas Heurtel ha sumat els primers punts de la segona part. Els locals volien semblar els de la primera part i amb un parcial de 8-0 han pres novament la iniciativa (46-42, minut 22). La renda no ha durat massa als de Pedro Martínez i el partit ha entrat en una fase d’alternances. Sylvain Francisco ha entrat en joc. El base francès ha sumat vuit punts gairebé seguits per situar el 63-60 al marcador (minut 28). Podia ser un cop a la línia de flotació del Real Madrid. No ho ha estat. El conjunt ha capgirat la situació. Però això tampoc ha enfonsat el Baxi. Rafa Martínez ha avançat el seu equip abans que Heurtel signés les taules abans del quart definitiu (68-68).

El quart definitiu ha començat amb el Manresa amb més empenta. Els de Pedro Martínez tenien un tímid avantatge que els permetia arribar amb opcions al tram final. Els tirs lliures podien ser un element determinant. Mentre que els manresans ja tenien quatre personals a manca de set minuts el Reial Madrid només en duia una. Rudy mantenia el seu equip des de la línia de tres punts. Dues pèrdues dels jugadors manresans han provocat dos contraatacs visitants. En una contra, William-Goss avançava els blancs. A l'altra, Yabusele ha transformat un tir lliure (85-88, minut 37). Els manresans han fallat en tres atacs seguits en un moment en què l'errada es pagava cara.

Finalment, Valtonen ha anotat des del punt de personal per deixar-ho a un sol punt de diferència. Tavares, també s’ha mostrat segur des del tir lliure. Thomasson ha desaprofitat el seu atac. Els de la capital del Bages han decidit defensar l'atac del seu rival i han aconseguit que aquest esgotés la possessió. Quedaven 28 segons i amb 87-90 al marcador tot era possible. La banqueta manresana ha decidit servir en pista ofensiva. Pérez tampoc ha anotat el triple i el rebot l’ha atrapat Tavares. El de Cap Verd ha personal i tampoc ha fallat. Ha estat la sentència. 87-92 el dia del retorn del bàsquet al Nou Congost

Carlos Cortés, Juan de Dios Oyón i  Ylian González han estat els àrbitres del partit. Pedro Martínez ha descartat Janis Berzins per jugar aquesta jornada. Juan Pablo Vaulet s'ha endut una gran ovació quan ha estat presentat.