Horari, recorregut i afectacions de trànsit: tot el que necessites saber sobre la cavalcada de Manresa

Ses Majestats arrencaran la corrua reial al carrer Rubió i Ors i el culminaran a la plaça del Remei, on hi haurà un final de festa sorpresa

La cavalcada de Reis de Manresa començarà a les sis de la tarda des del carrer Rubió i Ors
La cavalcada de Reis de Manresa començarà a les sis de la tarda des del carrer Rubió i Ors | Àlex Gómez
NacióManresa
04 de gener del 2022
Actualitzat el 05 de gener a les 0:13h
Queden poc més de vint-i-quatre hores perquè el centre de Manresa s'ompli de màgia amb l'arribada dels Reis d'Orient i tota la seva comitiva. Amb motiu de la cavalcada que protagonitzaran al llarg de la tarda-vespre, diversos carrers i places de la ciutat romandran tallades.

Concretament, a partir de les nou del matí d'aquest dijous 5 de gener es prohibirà l'estacionament al carrer Rubió i Ors, a l'Avinguda Bertrand i Serra, a la plaça del Remei i a la Via de Sant Ignasi, entre la plaça del Remei i el carrer Vidal i Barraquer. Així mateix, des de les tres de la tarda i fins les nou del vespre es tallarà el trànsit de vehicles a la plaça del Remei i a l'Avinguda Bertrand i Serra (entre la rotonda del carrer Joan XXIII-Via Sant Ignasi i la carretera del Pont de Vilomara) per al muntatge de l'escenari de l'acte de rebuda dels Reis Mags. També, a partir de les sis de la tarda es prohibirà la mobilitat rodada pels carrers per on discorrerà la cavalcada, així com per aquells que hi comuniquin directament. Aquests talls de trànsit seran dinàmics, de manera que es tallarà i es restablirà el trànsit a mesura que vagi avançant el conjunt de la rua reial.

Amb motiu dels desviaments de trànsit previstos per Policia Local, el servei de transport públic urbà Bus Manresa es veurà afectat en totes les línies del servei. S'informarà de les afectacions a l'interior dels vehicles i a les parades del servei. Pel que fa als serveis de Transport de Viatgers Interurbans, utilitzaran l'Estació d'Autobusos com a parada propera al centre de la ciutat.

Un recorregut adaptat a la situació sanitària 

La cavalcada de Reis de Manresa arrencarà a les sis de la tarda des del carrer Rubió i Ors i passarà, en aquest mateix ordre, pel Passeig del Riu, la plaça Mil·lenari, el carrer Francesc Moragas, la carretera de Cardona, la Muralla de Sant Domènec, la Muralla del Carme, la carretera de Vic, la plaça de la Bonavista, la carretera del Pont de Vilomara, l'Avinguda Bertrand i Serra i la plaça del Remei, que és on culminarà. La corrua reial, organitzada per l'Agrupació Cultural del Bages i l'Ajuntament de Manresa, es preveu que sigui d'una hora i mitja fins a la plaça del Remei, on Ses Majestats seran rebuts per l'alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i la corporació municipal.

Enguany, per evitar aglomeracions als carrers estrets del Centre Històric, s'ha eliminat el recorregut tradicional a peu dels Reis i les principals figures que es feien des de Sant Domènec fins arribar a la Plaça Major, passant pels carrers del Born i Sant Miquel. També s'ha prescindit dels torxers, estendards i abanderats de les comitives reials; és a dir, de totes les persones que anaven a peu. Tampoc es llençarà caramels ni confeti per tal de poder gaudir "d'una cavalcada el màxim d'estàtica possible i seguir en tot moment les recomanacions del Procicat", recalquen des del consistori.

En la cavalcada 2022 hi participaran unes 150 persones. Hi haurà dos cotxes de Bombers i onze carrosses que inclouen la del príncep Assuan, les dels tres Reis, la de l'Àngel i la resta de carrosses de fantasia per dotar tot el recorregut de llum, màgia i color. L'ordre de les carrosses serà el següent: Carbonera, Pakman/parxís, Patinet, Vaixell, Regals, Estel, Àngel, Príncep Assuan, i els tres reis, Blanc, Ros i Negre.

Arribada dels Reis a la Plaça del Remei

Un cop el Melcior, el Gaspar i el Baltasar arribin a la plaça del Remei, els estaran esperant els membres de Xàldiga, que protagonitzaran una batucada amb coreografies del Cos de dansa de l'Esbart Manresà, i els conduiran fins on seran les autoritats. Seguidament, l'alcalde els acompanyarà dalt d'un escenari, on Ses Majestats faran l'adoració al nen Jesús, escena en la qual col·labora el grup del Pessebre del Pont Llarg de Manresa. A continuació hi haurà el parlament del batlle de la ciutat, que també farà el lliurament als Reis de la clau màgica per obrir totes les cases de Manresa, i el parlament de Ses Majestats. L'acte clourà amb un final sorpresa.

Millores en la il·luminació i noves coreografies

Com a novetats, a part de l'itinerari adaptat a la situació de pandèmia, enguany s'ha millorat la il·luminació d'algunes carrosses, s'estrenen les coreografies del Cos de Dansa de l'Esbart Manresà, s'han millorat els accessos a la carrossa del Príncep Assuan i s'ha adaptat tota la recepció de Ses Majestats davant de la Fàbrica Nova amb un final de festa sorpresa.

Recomanacions sanitàries

Davant de la situació sanitària actual, l'Ajuntament de Manresa recorda que cal seguir les mesures de protecció, principalment mantenir les distàncies de seguretat i portar la mascareta mentre es visualitzi la cavalcada, excepte els menors de 6 anys.