Un futbolista i un restaurador de Manresa, a la llista dels «Pandora Papers»

Juan Epitié Dyowe va arribar a jugar a Primera Divisió i Damià Giménez Colell és el responsable d'El Vermell, L'Englantina, el bar de la sala Els Carlins i el de l'Ateneu les Bases, entre altres negocis

Algunes de les operacions «offshore» dels manresans es van fer a Belize
Algunes de les operacions «offshore» dels manresans es van fer a Belize | Arxiu Operació Globus
P.F. / V.R.
30 de desembre del 2022
Actualitzat a les 19:20h
El futbolista hispà-equatoguimeà nascut a Manresa Juan Epitié Dyone i l'empresari de la restauració Damià Giménez Colell, responsable dels establiments El Vermell, L'Englantina, el bar de la Sala Els Carlins i el de l'Ateneu Les Bases, entre altres negocis, són dues de les persones que van aparèixer el passat mes d'octubre als Pandora Papers, sobre comptes opaques de personalitats en paradisos fiscals segons la investigació liderada pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació i que va fer públic el Diario Rombe de Guinea Equatorial.

Dyowe es va formar a la Penya Banc-i-blava de Manresa i va jugar al primer equip del CE Manresa. A partir de 1995, la seva qualitat com a golejador el va portar al Palamós, Getafe, Real Madrid, Alavés, Recreativo, Burgos, Racing de Santander, Castelló, Lorca Deportivo, Vilanova i Gimnàstic de Manresa, on va finalitzar la seva carrera. Fins i tot va arribar a jugar amb la selecció nacional de Guinea Equatorial, on va marcar 5 gols.

Segons el registre mercantil espanyol, el 2006, Dyowe va ser nomenat administrador solidari de Dovela Hosteleria SL, per diversificar els seus ingressos. El 27 de febrer de 2015, l'exfutbolista manresà va contractar els serveis d'SFM Corporate Services, una de les catorze firmes offshore protagonistes de la investigació periodística, per registrar-hi l'empresa Nektatek Ltd a Belize.

Amb un capital social de 50.000 dollars, l'exfutbolista tenia el 60% de les accions de Nektatek Ltd. L'altre 40% era de l'empresari de la restauració, Damià Giménez Colell, responsable a Manresa del restaurant El Vermell, la cafeteria L'Englantina i els bars de la Sala Els Carlins i de l'Ateneu Les Bases.

Tots dos empresaris van obrir diversos comptes a Belize i a Andorra i van signar un acord de proveïdor de serveis de gestió amb SFM Corporate Services per a la gestió de Nektatek Ltd, de la que el restaurador constava com a director de l'empresa.

Segons els documents dels Pandora Papers, el manresà Juan Epitié Dyone va incorporar quatre empreses diferents a diferents jurisdiccions offshore entre 2017 i 2019: Maatisis Limited, a Ras Al-Khaimah, un dels set estats que formen els Emirats Àrabs Units, International Risk Solution Limited, que es va establir al mateix estat, però amb els comptes bancaris a Dubai, International Risk HK, a Hong Kong, i també en aquest territori, Engineering and Execution of Global Pro.

Putin, Shakira, Ancelotti i Elton John, a la llista dels Pandora Papers
El president rus Vladimir Putin; l'exprimer ministre britànic, Tony Blair; els entrenadors Pep Guardiola i Carlo Ancelotti; els cantants Elton John, Shakira i Julio Iglesias, entre d'altres, formen part de la llista de personalitats que han destapat els 'Pandora Papers'.

Més de 600 periodistes de 117 països han analitzat durant dos anys 11,9 milions de documents procedents de 14 despatxos d'advocats especialitzats a crear societats 'offhsore' en paradisos fiscals. La Sexta i el País han participat en aquesta investigació coordinada pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ).

Un altre dels protagonistes d'aquesta investigació és Pep Guardiola. L'entrenador del Manchester City i extècnic del Barça, va ser titular d'un compte de la Banca Privada d'Andorra fins el 2012, moment en el qual va regularitzar tots els diners que hi tenia gràcies a l'amnistia fiscal del govern de Rajoy. El català, de 50 anys, tenia més de mig milió d'euros en aquest compte sense declarar a Hisenda, dels quals només va pagar el 10%, com va fixar el llavors ministre Cristóbal Montoro.

I és que en la investigació l'entrenador de futbol apareix com a apoderat de la societat Repox Investments a Panamà, vinculada al compte andorrà. Segons fons de l'entorn de l'exjugador del Barça, va rebre en aquest compte els seus honoraris com a jugador del Al Alhi, el club de Qatar en el qual va estar del 2003 al 2005.